Incidentul tehnic survenit ieri la Bursa de Valori Bucureşti al cărei sistem a clacat sub prea voluminoasele tranzacţii, readuce în discuţie o mai veche variantă pentru consolidarea pieţei de capital: preluarea Rasdaq de către Bursă, prin majorare de capital în favoarea BVB, la care acţionarii Rasdaq, respectiv brokerii, să nu participe. Ziarul "BURSA" a prezentat pe larg cele două propuneri venite din partea conducerilor celor două pieţe: fuziunea Rasdaq-BVB (propusă de Siminel Andrei, preşedintele Rasdaq) şi, respectiv, preluarea Rasdaq de către BVB prin ofertă publică (susţinută de preşedintele BVB, Sergiu Oprescu). Cea de-a treia variantă, care prevede preluarea Rasdaq prin majorare de capital, nu reprezintă chiar o noutate, ea fiind propusă iniţial, în 2001, de către Septimiu Stoica, membru în comitetul BVB. Domnul Stoica susţine că preluarea Rasdaq prin majorare de capital ar fi cea mai rapidă şi ieftină alternativă deoarece nu necesită un efort financiar foarte mare (cel mult un miliard de lei).
Septimiu Stoica afirmă că, un alt avantaj ar fi faptul că banii rămîn tot în bursă şi, astfel, pot fi folosiţi pentru dezvoltare. Această variantă ar părea cea mai plauzibilă avînd în vedere incidentul tehnic de acum două zile. Din cauza numărului record de acţiuni "Rompetrol Rafinare" (Petromidia) tranzacţionate - peste 2 miliarde - softul de tranzacţionare al BVB nu a mai putut să înregistreze în timp real tranzacţiile efectuate.
Întîmplarea ar putea da peste cap propunerea preşedintelui BVB, Sergiu Oprescu, de achiziţionare a Rasdaq care în aceste condiţii ar reprezenta o aventură. Banii propuşi să fie plătiţi pentru Rasdaq ar fi mai potriviţi pentru perfecţionarea sistemului informatic al Bursei de Valori. Septimiu Stoica ne-a precizat că BVB va analiza întîmplarea de ieri care a ţinut de o eroare de estimare a capacităţii de prelucrare a unui număr mare de acţiuni. Domnia sa spune că se va lua în calcul şi o posibilă activare a sistemului de tranzacţionare "Arena" care este o creaţie a BVB şi care reprezintă în momentul de faţă platforma de tranzacţionare pentru obligaţiuni.
Varianta preluării pieţei Rasdaq de către Bursa de Valori Bucureşti nu ar încălca viitoarea legislaţie a pieţei de capital, susţine domnul Septimiu Stoica: "Noua lege introduce restricţie pentru o deţinere mai mare de 5% dintr-o piaţă reglementată, de către operatorii săi. Dintre Bursă şi Rasdaq, doar BVB se va transforma, însă, în operator de piaţă. Pe actuala legislaţie, raţionamentul de mai sus poate fi valabil, atît timp cît CNVM - după cîte ştiu - nu a autorizat încă BER ca piaţă reglementată (şi nu ştim dacă şi cînd o va - mai - face).
În această organizare, SC BVB SA va opera cu două sisteme de tranzacţionare (actuala piaţă BVB plus societăţile eligibile de pe Rasdaq şi sistemul ATS ce cuprinde actuala platformă Rasdaq), fiecare din ele fără personalitate juridică. După aprobarea legii noi, trebuie doar modificat statutul Rasdaq".