Aceasta este zona euro în care suntem obligaţi să intrăm?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 mai 2017

Aceasta este zona euro în care suntem obligaţi să intrăm?
Călin Rechea

Eşecul politicii monetare a Băncii Centrale Europene a fost confirmat zilele trecute printr-un studiu realizat de 14 economişti ai instituţiei.

Sub titlul "The use of the Eurosystem's monetary policy instruments and operational framework since 2012" şi după precizarea că "opiniile din articol nu reprezintă punctul de vedere al băncii", cei 14 economişti au analizat rezultatele programelor BCE, inclusiv a celui de relaxare cantitativă, din T3 2012 până în T1 2016.

Concluzia? Circa 90% din banii injectaţi în economia zonei euro s-au acumulat în cinci dintre cele mai bogate ţări, respectiv Germania, Franţa, Olanda, Luxemburg şi Finlanda.

"Dincolo de factorii referitori la structura financiară a zonei euro şi a modelelor de afaceri, se pare că, în urma crizei financiare, o creştere generală a aversiunii faţă de risc şi limitele conservatoare ale băncilor reprezintă factorii care limitează fluxurile de lichiditate între ţări şi redistribuirea lichidităţii în zona euro", arată economiştii de la BCE.

După perioada analizată, dezechilibrele financiare au continuat să se accentueze. Conform ultimelor date oficiale, depozitele băncilor comerciale la BCE au crescut de circa 2,3 ori din T1 2016 până la sfârşitul lunii aprilie 2017 şi au ajuns la 576,4 miliarde de euro, în ciuda dobânzii negative aplicate facilităţii de depozit.

Acest fenomen nu indică o simplă aversiune faţă de risc, ci, pur şi simplu, groaza instituţiilor financiare, care "preferă" o pierdere "sigură" de 0,4%, în locul investiţiilor din economiile de la periferia zonei euro.

O creştere similară a înregistrat, în aceeaşi perioadă, şi lichiditatea excedentară din zona euro, care a ajuns la 1,6 trilioane de euro (vezi graficul).

Ultimele date de la BCE, din 21 aprilie 2017, arată că "valoarea" obligaţiunilor guvernamentale "achiziţionate" prin tipărire a ajuns la 1,5 trilioane de euro, în timp ce valoarea obligaţiunilor corporatiste a fost de 81 de miliarde.

Dar asta nu este tot. Conform studiului de la BCE, circa 60% din banii tipăriţi pentru achiziţionarea obligaţiunilor guvernamentale au ajuns în Germania, iar 20% în Franţa. Dacă fluxurile de lichiditate către Germania sunt de înţeles, cele către Franţa nu pot fi explicate decât prin natura aproape exclusiv politică a monedei unice.

Sistemul TARGET2 arată acelaşi fenomen. Ieşirile de capital din Italia au fost de aproape 34 de miliarde de euro în martie 2017, cel din Spania de 12,8 miliarde, în timp ce intrările din Germania şi Olanda au fost de 15,4 miliarde, respectiv 12,3 miliarde.

Fluxurile de capital aproape unidirecţionale din zona euro, de la periferie către centru, contribuie la crearea unor dezechilibre şi tensiuni majore în cadrul economiilor reale din zona euro, dezechilibre care nu se vor atenua prin simpla revenire la "normalitate" a politicii monetare.

În aceste condiţii, de ce am dori să intrăm în zona euro? Doar pentru că aşa spun tratatele europene, pe care oricum nu le mai respectă nimeni?

Într-un articol publicat recent pe site-ul opiniibnr.ro (n.a. "Educaţia financiară prin istorie"), Valentin Lazea, economist-şef al Băncii Naţionale a României, scrie că "din perspectiva unei integrări depline şi de succes (de exemplu, în zona euro), România ar trebui să îndeplinească patru seturi de criterii: nominale, juridice, reale şi culturale (cu precizarea că doar primele două sunt scrise explicit în tratate)".

În opinia sa "este evident că România, care aparţine tipului de cultură mediteraneean, nu are ce să caute în zona euro, dacă nu adoptă o cultură de tip central şi nord-european".

Dar cum va fi posibil să adoptăm o astfel de cultură, când inclusiv ţările unde este la ea acasă au renunţat la renumita cumpătare a protestanţilor şi tolerează iresponsabilitatea tiparniţei?

Valentin Lazea mai scrie că "şi dacă am îndeplini toate celelalte criterii (nominale, juridice, reale), dar nu l-am îndeplini pe cel cultural, acest lucru ar fi un obstacol insurmontabil pentru intrarea noastră în zona euro".

"Nu cred că democraţia de tip electoralist-populist pe care o avem, în care toate partidele se comportă permanent ca şi când ar fi în campanie electorală, ar putea vreodată să îndrepte populaţia României spre convergenţa culturală cu partea dezirabilă (de Nord) a Europei", mai arată economistul şef al BNR.

Din păcate, fenomenul campaniilor populiste este aproape generalizat în Europa, iar aici nu este vorba doar despre partidele "rebele", cum este Frontul Naţional din Franţa sau Partidul pentru Libertate din Olanda, ci chiar de partidele din establishment-ul politic al ultimelor decenii.

Deocamdată Mario Draghi a oprit dezintegrarea acestui "amestec" toxic cu ajutorul tiparniţei. Va reuşi să facă acest lucru şi următorul preşedinte al BCE, până când vom intra şi noi, în frunte cu autorităţile noastre legate la ochi, într-o uniune monetară unde contează doar interesele Germaniei şi Franţei?

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Cei mari și bogați întotdeauna au dictat iar cei mici și săraci s-au conformat !

    Ar putea România să se împotrivească cuiva când, iată, și-a înstrăinat resursele naturale, pământul arabil, băncile și românii au plecat și pleacă cu milioanele în căutarea ”convergenței culturale”? 

    1. Se intoarce retorica retarda de acum 70 de ani? Vad ca se intoarce. Si, la fel ca acum 70 de ani, tot de la niste parveniti lacomi porneste retorica asta? Tot. Noi, plebea tampita, invatam ceva din trecut? Se pare ca nu.

      neadoptarea monedei unice Este doar un filtru prin care oamenii sunt inselati zilnic in asteptarile lor. Cat poti sa fii de meschin sa dai statul in judecata , sa-ti vorbesti tara prin intermediul careia ai translatat miliarde din rezerve de Capital in rezerve de Profit. Candva un presedinte imbecil isi dorea aderarea la EUR. Jumatate de an mai tarziu oamenii au dorit sa-l destituie. Va e mai bine fara Euro? Sa vina lautarii, sa curga vinul...

      Dai cu mașina în gard, repari gardul.

      Inechitatea socială deschide apetitul pentru comunism. Parveniții lacomi n-au învățat nimic și au comis-o din nou. 

      Despre ce retorica vorbim sau nu e hastag ca na astai cu cei care au in loc de creier doar facebook. Si da este vorba ca ei traiesc bine pe spinarea noastra pentru ca asa au facut mereu.In rest ce sa discutam daca un asa lucru evident nu poate fi inteles.

    Asa functioneaza capitalismul , cei bogati devin si mai bogati, iar cei saraci saracesc in continuare. Asa ca esecul a fost defapt un succes; banii s-au dus exact acolo unde trebuiau sa se duca...

    1. Corect

    Era evident pentru toată lumea care vroia să vadă dincolo de minciunile propagandiștilor.

     

    Am scris aceste comentarii acum doi ani, inclusiv la articolul "Liderii zonei euro au ajuns la un acord unanim privind Grecia" din Bursa, 13.07.2015. 

     

     

    1.4. Mai degrabă (răspuns la opinia nr. 1 ) 

    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 13.07.2015, ora 12:35) 

     

    Aveți grijă să nu vă doriți în zona €. Mai bine construiești o monedă națională credibilă (cum a devenit leul în ultimii ani 7-10 ani) decât să intri în imperiul german numit € și să cotizezi la bunăstarea lor (adică la surplusul de cont curent). 

    [ răspunde la această opinie ] 

     

    1.5. prietene Cristi C (răspuns la opinia nr. 1.4 ) 

    (mesaj trimis de Virgil Bestea , in data de 13.07.2015, ora 13:12) 

     

    De ce nu e Bine in zona Euro. Zu esti intelspt, eu Imbecil. Hai te rog zi-mi care e avantajul. Si grecii sunt si ei biste afoni ca raman in Euro. Daca ai fi Patron inteleg, daca esti pensionar ce nu-ti convine in Euro. Sau esti nea Vasilescu cel cu Bannerul 

    [ răspunde la această opinie ] 

    1.7. Avantaj unfair al Germaniei (răspuns la opinia nr. 1.5 ) 

    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 13.07.2015, ora 14:38) 

     

    Dle Beștea, am tot scris câteva comentarii la articolele din ultimele 2 săptămâni referitoare la excedentul de cont curent RECORD al Germaniei. 

     

    Atenție, nu mă refer la deficit bugetar. Nu este importantă în discuția noastră partiționarea public/privat. Ci la deficitul de cont curent al întregii economii. Putem duce discuția la cum îl realizează. De exemplu, poate noi facem doar sârmele cu 10% margine de profit pentru mașinăriile lor pe care le vând cu 40% profit. Cine știe? 

     

    Informațiile publicate de Bursa (care sunt extrem de importante dar au scăpat cititorilor de Ponta, genunchi, turiști basarabeni și tragedii ateniene) arată o radiografie oribilă a spațiului european. Sunt trei pioni importanți în acele date statistice: excedentul record al Germaniei (aproape egal cu cel al zonei € EA19), excedentul zonei € (celelalte 18 țări aproape nu contează la contribuția excedentului, prin cote relativ mici și care se anulează între ele, unele pozitive, altele negative) și excedentul EU (care include toate cele 28 de țări) care este semnificativ mai mic decât cel al € (deci restul de 9 țări non-€ au deficit de cont curent semnificativ). 

     

    Mașina economică a Germaniei beneficiază de niște factori (și nu este vorba de proverbiala muncă a neamțului, că au și ei sindicatele lor mai ceva ca în România) care o avantajează aproape într-un mod monopolistic în EU și €zonă. Nu crezi? Un grafic face cât o mie de cuvinte. Care este explicația? Nu o știu încă... mai cuget. Fapt este că salvarea statelor din EU care nu sunt în zona € este propria lor monedă care se va devaloriza picătură cu picătură în raport cu €. Statele din zona € care nu se cheamă Germania vor trebui să găsească alte metode: austeritate, bailins, etc. Eu sunt mulțumit să am o monedă despre care știu că pierde 1..1.5% pe an pe care o compensez prin dobânzi și creștere superioară, decât să intru într-un spațiu monetar al cărui Soare este mult prea puternic față de capabilitățile mele ca stat și economie. 

     

    Dacă vei căuta datele Eurostat de pe siteul ieconomics (cu ie in față) și următoarele cuvinte: current-account-to-gdp-germany -euro-area ieconomics, vei vedea excedentul de cont curent al Germaniei relativ la zona €, ca % din GDP. 

     

    1995, -1.2% (doar datele pentru Germania, zona € nu există încă, va fi creată în 1 ian 1999) 

    1996, -0.7% 

    1997, -0.5% 

    1998, -0.7% 

    1999, -1.4%, -0.5% (primele date ale zonei €) 

    2000, -1.7%, -1.5% 

    2001, -0.4%, -0.4% (echilibru) 

    2002, 1.9%, 0.6% (din acest moment, Germania va depăși zona €) 

    2003, 1.4%, 0.3% 

    2004, 4.5%, 0.8% 

    2005, 4.7%, 0.1% 

    2006, 5.8%, -0.1% 

    2007, 6.9%, 0.1% (pare mare discrepanța?) 

    2008, 5.8%, -1.6% (este și mai mare) 

    2009, 5.8%, -0.2% 

    2010, 5.7%, 0.1% 

    2011, 6.1%, 0.1% (iar atât de mare?) 

    2012, 6.8%, 1.2% 

    2013, 6.5%, 1.9% 

    2014, 7.6%, 2.1% (record pentru Germania) 

    [ răspunde la această opinie ] 

     

    1.8. România în poza asta (răspuns la opinia nr. 1.7 ) 

    (mesaj trimis de Cristi C , in data de 13.07.2015, ora 15:13) 

     

    Iată și câteva cifre pentru România în această poză a economiilor: contul curent ca % din GDP (în cazul nostru vorbim doar de deficit). 

     

    1995-2002, -4% (medie, pe an) 

    2003, -5.5% 

    2004, -8.4% 

    2005, -8.6% 

    2006, -10.4% 

    2007, -13.5% 

    2008, -11.5% 

    2009-2012, -4.5% (medie) 

    2013, -0.8% 

    2014, -0.5% (dacă ne uităm doar la acești doi ani și am trece cu vederea ultimii 20 de ani, ne-am crede economie performantă - aiurea, probabil că deficitul este amortizat de intrările de fonduri europene). 

    Nu avem noi talie de economie €. Să ne mulțumim cu a le livra ce subansamble vor nemții, să le absorbim în mod legitim fondurile de convergență, că rolul nostru în familia EU este cel de rudă săracă (pentru cel puțin una sau două generații) pe care o susțin verii bogați prin fonduri de coeziune. Moneda € ar fi o mândrie păguboasă (așa cum maneliștii își cumpără bolid care apoi este găsit a fi prea scump la mentenanță și consumabile pentru veniturile ciocoflenderului). 

    1. Interesant ce spui.

    Politica tip colonie.

    Se vede o saracire a tarilor sarace cu imbogatirea celor bogate. Metoda expusa e vizibila cu ochiul liber in viata de zi cu zi. 

    Cand aduci casul din Olanda si pe cel produs aici il catalogezi ca nu corespunde normelor UE ce faci?

    Industria auto e tot la fel Dacia duce profitul in Franta, Seat-ul din Spania duce profitul in Germania etc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb