ACHIM IRIMESCU:  "La Vatra Dornei, laptele costă 40 de bani pe litru la fermieri, în comerţ continuă să fie 4 - 4,5 lei"

Ziarul BURSA #Companii / 19 iulie 2016

"La Vatra Dornei, laptele costă 40 de bani pe litru la fermieri, în comerţ continuă să fie 4 - 4,5 lei"

Sectorul laptelui se confruntă cu probleme grave de când s-a renunţat la cota de lapte, iar în România s-a ajuns în nordul ţării la situaţia în care laptele costă 40 de bani pe litru la fermieri, deşi în comerţ continuă să fie între 4 şi 4,5 lei, a declarat, ieri, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, prezent la Bruxelles la reuniunea Consiliului miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană.

Domnia sa a precizat: "Comisarul Phil Hogan a prezentat astăzi (n.r. ieri) un pachet pentru sectoarele în criză. Este vorba în primul rând de sectorul laptelui, lăsând însă flexibilitate statelor membre pentru a putea distribui ajutorul şi către alte sectoare. Sigur, foarte important este că suma respectivă de 500 de milioane de euro a fost împărţită în două: 350 de milioane pentru a rezolva problemele în sector şi 150 de milioane de euro pentru a permite statelor să reducă voluntar producţia de lapte. Credem că este o măsură foarte bună pentru că ştim cu toţii că sectorul laptelui se confruntă cu probleme grave de când s-a renunţat la cota de lapte. În România, s-a ajuns în nordul ţării, în zona de munte, la Vatra Dornei, ca laptele să coste 40 de bani pe litru, deşi în comerţ continuă să fie 4 lei - 4,5 lei".

Acesta a afirmat, citat de Agerpres, că sunt probleme importante pe lanţul alimentar şi a cerut soluţii pentru echilibrarea riscului între actorii de pe lanţul alimentar, întrucât fermierii sunt cei care deocamdată suportă riscul.

Achim Irimescu a precizat: "În altă ordine de idei, sigur, este foarte important ca legislaţia necesară să se adopte cât mai rapid, pentru că deja suntem în luna iulie, probabil că mai devreme de începutul lui septembrie a promis comisarul Hogan. Dar nu se va putea adopta deoarece în august este lună de vacanţă, dar sperăm cât mai rapid. În plus, condiţiile care se pun trebuie să nu conducă iarăşi la o creştere exagerată a birocraţiei, pentru că administraţia şi fermierii se confruntă cu din ce în ce mai multă birocraţie. Ca urmare, pentru implementarea cât mai rapidă a măsurilor este nevoie de eforturi susţinute şi de inspiraţie pentru a veni cu măsuri cât mai simple şi desigur banii să ajungă cât mai repede la fermieri".

Ministrul Agriculturii susţine că pachetul anterior, decis în septembrie 2015, a avut termen limită 30 iunie 2016 şi multe state, inclusiv România, au ales o serie de măsuri care au permis de abia înaintea termenului de 30 iunie să se aloce aceşti bani, iar mulţi dintre ei sunt în prag de faliment.

Comisia Europeană (CE) va aloca încă 500 milioane de euro (553 milioane de dolari) pentru a ajuta fermierii să facă faţă preţurilor scăzute, în special în sectorul produselor lactate, afectat de renunţarea la cotele de producţie şi de embargoul introdus de Rusia.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb