Acord interguvernamental extins pentru finanţarea investiţiilor de la Cernavodă

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 10 decembrie 2020

Eximbank US, dispusă să sprijine şi alte investiţii publice majore din ţara noastră

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA, au semnat, ieri, la Palatul Victoria, Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

"Relaţia de cooperare România - SUA a cunoscut astăzi o nouă etapă de dezvoltare. Am semnat, în prezenţa premierului interimar Nicolae Ciucă, a Excelenţei Sale, Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, Kimberly Reed, preşedinta Exim Bank SUA şi a vicepremierului Raluca Turcan, acordul interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru România, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România", a declarat ministrul Virgil Popescu.

Eximbank USA este pregătită să asigure linii de finanţare de 7 miliarde dolari pentru srpijinirea investiţiilor strategice în România, în special în domeniul energetic, a afirmat Kimberly Reed, preşedintele băncii respective.

"Avem un istoric bun împreună şi dorim să vă fim de ajutor în continuare, următoarele luni" a declarat Kimberly Reed, preşedintele Eximbank US. Domnia sa a precizat că respectiva bancă americană este pregătită să acorde finanţare şi pentru alte proiecte, însă partea română trebuie să aplice, iar dacă proiectele depuse se încadrează în standardele cerute, se semnează o colaborare sau un acord între părţi, precum cel semnat în luna octombrie cu ministrul Virgil Popescu pentru Cernavodă.

Discuţiile de la Palatul Victoria s-au focalizat asupra cooperării bilaterale subsumate Parteneriatului Strategic România-SUA, în domeniul politic, militar, energetic şi economic, în special cu referire la implicarea americană în proiecte strategice de interes major pentru România, inclusiv cele promovate în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M).

Prim-ministrul interimar Nicolae Ciucă a subliniat evoluţiile pozitive înregistrate în cooperarea bilaterală româno-americană şi a reafirmat sprijinul Guvernului faţă Iniţiativa celor Trei Mări, în special pentru implementarea proiectelor prioritare de interconectare ale statelor din zonă, cu implicare şi sprijin american. Proiectele respective pot furniza un sprijin important pentru redresarea economică post-pandemie şi consolidarea rezilienţei unor domenii importante pentru securitatea ţării, a afirmat Nicolae Ciucă.

Domnia sa a subliniat importanţa realizării prioritare a proiectului feroviar Constanţa - Gdansk (Rail2Sea), proiect transnaţional cu impact strategic asupra dezvoltării economice, dar şi cu implicaţii asupra asigurării mobilităţii militare între Nordul şi Sudul Flancului Estic al NATO. Totodată, prim-ministrul Nicolae Ciucă a făcut referire la necesitatea implementării proiectului rutier Via Carpatia.

Premierul interimar a mai spus că o prezenţă economică solidă a SUA în România poate reprezenta şi un puternic semnal de încurajare şi stimulare şi a altor investitori străini, interesaţi de oportunităţile de afaceri din ţara noastră.

În cadrul întâlnirii, o altă temă de discuţie a fost sprijinul pe care ţara noastră îl poate primi pentru a începe să extragă gaze din Marea Neagră. Romgaz se află în negocieri pentru preluarea pachetului Exxon şi, odată cu deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, România are şanse să devină cel mai mare producător de gaze şi energie din Europa.

Preşedintele Romgaz, Adrian Volintiru, a vorbit în cadrul evenimentului despre intenţia Romgaz de a construi o fabrică de methanol. Pentru acest plan, Romgaz are nevoie fie de un investitor pentru construirea fabricii, fie de un partener alături de care să investească în producerea de metanol.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un fel de sovromuri moderne si transatlantice . Pupincurism fara sfarsit .!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb