Partidele politice din Chile au ajuns la un acord istoric în parlament pentru organizarea unui referendum în aprilie 2020 cu privire la o nouă Constituţie, care o va înlocui pe cea din timpul dictaturii lui Augusto Pinochet, în speranţa ieşirii din criza socială care afectează ţara de aproape o lună, relatează AFP.
Vineri, mii de manifestanţi au ieşit în stradă în centrul oraşului Santiago, în Plaza Italia, loc devenit emblematic pentru protestatari.
"Toată atenţia este asupra Constituţiei, dar există lucruri mai urgente: pensile, educaţia... Cât tiimp va trece până când noua Constituţie va rezolva problemele? Trebuie făcut ceva acum", a afirmat Raul Opazo, un profesor în vârstă de 39 de ani.
Acordul politic "nu rezolvă nimic, politicienii le-au dat un calmant oamenilor. Şi ce se va alege de revendicările noastre sociale?", a afirmat şi Leslie, menajeră în vârstă de 27 de ani.
După mai multe ore de negocieri în parlament, coaliţia guvernamentală de dreapta a preşedintelui Sebastian Pinera şi principalele partide de opoziţie au semnat un "Acord pentru pace şi pentru noua Constituţie", conform căruia va avea loc un referendum în aprilie 2020.
La referendum, alegătorii vor optaîntre două variante: înlocuirea Constituţiei sau modificarea Constituţiei.
În urmă cu câteva zile, guvernul chilian a acceptat schimbarea Constituţiei din timpul dictaturii Pinochet. Actuala Constituţie, în vigoare din 1980, a suferit până acum peste 200 de modificări ale unui număr de peste 40 de articole.
De la începutul furiei sociale declanşată la 18 octombrie de scumpirea preţului biletului de metrou, o contestare care s-a soldat cu 20 de morţi 1.000 de răniţi, protestatarii din Chile au denunţat inegalităţi sociale în domeniile educaţiei, sănătăţii şi pensiilor.