Acord istoric privind programul nuclear iranian

Elena Deacu
Internaţional / 14 iulie 2015

Acord istoric privind programul nuclear iranian

Actualizare 17:40 Rusia aşteaptă ca SUA să renunţe la planul sistemului antirachetă după acordul cu Iranul

Rusia se aşteaptă ca Statele Unite şi NATO să anuleze planul de instalare a echipamentelor antibalistice în Europa, în contextul acordului marilor puteri cu Iranul în domeniul nuclear, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Potrivit lui Lavrov, Moscova aşteaptă ca Administraţia lui Barack Obama să abandoneze planurile de construire a unui sistem antirachetă în Europa, dat fiind că Washingtonul a prezentat proiectul antibalistic ca fiind îndreptat împotriva unor ţări precum Iranul şi Coreea de Nord, care nu se conformează reglementărilor internaţionale.

Lavrov a amintit că preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat la Praga, în anul 2009, că nu ar mai fi necesară crearea unui segment european al sistemului antirachetă dacă va fi soluţionată criza nucleară iraniană.

"De aceea, astăzi le-am atras atenţia colegilor noştri americani asupra acestui fapt şi aşteptăm o reacţie", a declarat Lavrov.

"Este clar că acordul cu Iranul va influenţa situaţia generală în Orientul Mijlociu, în nordul Africii şi în zona Golfului Persic", a spus şeful diplomaţiei ruse, potrivit agenţiei TASS.

(A.C.)

-------------

Actualizare 16:52 Putin: "Lumea poate răsufla uşurată"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a salutat acordul dintre marile puteri şi Iran în domeniul nuclear, explicând că decizia contribuie la stabilitate internaţională şi la intensificarea cooperării.

"Lumea poate răsufla uşurată", a declarat Vladimir Putin într-un comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

"În pofida tentativelor de justificare a scenariilor bazate pe forţă, negociatorii au avut o opţiune fermă în favoarea stabilităţii internaţionale şi a cooperării", a subliniat Putin.

Acordul va contribui la intensificarea cooperării civile între Rusia şi Iran şi la combaterea terorismului în Orientul Mijlociu, a concluzionat preşedintele rus.

---

Actualizare 15:44 Ministerul Afacerilor Externe salută acordul final în dosarul nuclear iranian

Ministerul Afacerilor Externe salută acordul final şi cuprinzător la care s-a ajuns, la 14 iulie 2015, la Viena, în cadrul negocierilor dintre statele E3+3 (Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA, Rusia, China) şi Iranul, asupra Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune în domeniul dosarului nuclear iranian.

De asemenea, potrivit unui comunicat remis redacţiei, MAE salută acordul încheiat între Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Iran asupra "Foii de parcurs pentru clarificarea chestiunilor nerezolvate din trecut şi din prezent în privinţa programului nuclear iranian". MAE apreciază că aceste acorduri au o semnificaţie istorică, marcând începutul unei noi relaţii de cooperare cu Iranul.

MAE îşi exprimă deplina apreciere faţă de eforturile diplomatice consecvente şi substanţiale ale statelor E3+3, precum şi faţă de implicarea substanţială a Înaltului Reprezentant UE Federica Mogherini. Totodată, MAE salută flexibilitatea şi spiritul constructiv manifestate de Iran pe parcursul negocierilor.

MAE consideră că este esenţială implementarea pe deplin a măsurilor asumate, conform Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune, astfel încât comunitatea internaţională să poată conta, în permanenţă, pe garanţii incontestabile asupra naturii exclusiv paşnice a programului nuclear iranian, în acord cu dreptul legitim al Iranului de a utiliza paşnic energia nucleară, în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare şi cu respectarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului Guvernatorilor AIEA.

Totodată, MAE reiterează rolul deosebit de important al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, inclusiv în privinţa monitorizării punerii în aplicare a măsurilor prevăzute de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune. MAE consideră că punerea în aplicare a Foii de parcurs va marca un pas semnificativ în vederea clarificării tuturor chestiunilor nerezolvate în relaţia dintre AIEA şi Iran, inclusiv posibila dimensiune militară a programului nuclear iranian. Totodată, MAE apreciază că Foaia de parcurs completează cadrul soluţiei finale şi cuprinzătoare la care s-a ajuns, la aceeaşi dată, în formatul de negociere E3+3.

"Salut acordul istoric în privinţa dosarului nuclear iranian şi transmit sincere felicitări tuturor părţilor implicate în procesul de negociere. Asistăm astăzi la începutul unei noi etape în relaţia Iranului cu comunitatea internaţională. Am convingerea că soluţionarea finală, cuprinzătoare şi de durată a dosarului nuclear iranian va contribui semnificativ la îmbunătăţirea securităţii la nivel regional şi internaţional. Îmi exprim speranţa că implementarea pe deplin a măsurilor prevăzute de acord va marca un pas decisiv şi ireversibil în direcţia restabilirii încrederii comunităţii internaţionale în natura exclusiv paşnică a programului nuclear iranian. Totodată, sperăm că progresul obţinut în dosarul nuclear va avea în viitor un impact pozitiv şi asupra altor aspecte de interes din perspectiva securităţii internaţionale, inclusiv programul balistic iranian", a declarat Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe.

---

Actualizare 15:29 Ban Ki-moon salută acordul "istoric" asupra programului nuclear iranian

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat marţi acordul "istoric" încheiat marţi asupra programului nuclear iranian, apreciind că el poate "contribui în mod esenţial la pacea şi stabilitatea în regiune şi dincolo de ea", informează AFP, citând un comunicat al Naţiunilor Unite.

Ban Ki-moon i-a felicitat pe negociatori pentru determinarea lor, precizând că "admiră curajul liderilor care au aprobat acordul".

"Sper şi cred că acest acord va conduce la o mai bună înţelegere şi cooperare reciprocă asupra numeroaselor şi gravelor provocări la adresa securităţii în Orientul Mijlociu", mai spune secretarul general al ONU.

Acordul "ar putea să contribuie astfel în mod esenţial la pacea şi stabilitatea în regiune şi dincolo de ea", subliniază Ban Ki-moon în comunicat, dând asigurări că Naţiunile Unite "sunt pregătite să coopereze deplin cu părţile implicate pentru a aplica acest acord important şi istoric".

---

Actualizare 14:37 Preţurile petrolului scad cu peste 2% în urma acordului Iranului cu puterile occidentale

Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 2% în urma acordului Iranului cu puterile occidentale referitor la programul nuclear al ţării, care amplifică aşteptările că Teheranul va mări livrările de ţiţei pe o piaţă deja suprasaturată, relatează Bloomberg.

---

Actualizare 14:20 Laurent Fabius: Acordul nuclear cu Iranul, "suficient de solid" pentru 10 ani

Ministrul de externe francez, Laurent Fabius, a declarat marţi că acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran este suficient de solid pentru cel puţin zece ani şi că statele occidentale vor monitoriza cu atenţie cum foloseşte Iranul banii proveniţi din ridicarea sancţiunilor, relatează Reuters.

Poziţia Franţei de "fermitate constructivă a permis un acord suficient de solid, cel puţin pentru o perioadă de zece ani", a declarat Laurent Fabius pentru cotidianul francez Le Monde. "În spiritul acestui lucru vom monitoriza implementarea lui", a adăugat el.

Întrebat dacă este îngrijorat că Iranul va încerca să destabilizeze regiunea folosind banii proveniţi din ridicarea sancţiunilor, Fabius a răspuns: "Va fi unul dintre teste şi vom fi extrem de vigilenţi".

Ministrul de externe a mai spus că nu crede că firmele franceze vor fi penalizate de Iran din cauza a ceea ce a fost perceput drept o poziţie dură a Franţei în timpul negocierilor din dosarul nuclear iranian.

---

Actualizare 14:16 Hassan Rohani: Acordul privind programul nuclear iranian deschide "noi orizonturi"

Acordul privind programul nuclear iranian la care au ajuns marţi, la Viena, Iranul şi marile puteri deschide "noi orizonturi", a afirmat preşedintele iranian Hassan Rohani pe contul său de Twitter, transmite AFP.

Acum că "această criză care nu era necesară" a fost rezolvată, Iranul şi marile puteri se pot "concentra asupra provocărilor comune", a adăugat Rohani, făcând aluzie la lupta împotriva organizaţiei jihadiste Statul islamic.

Acordul demonstrează că "angajamentul constructiv" de o parte şi de alta "funcţionează", a mai comentat preşedintele, după declaraţiile făcute la Viena de ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, care a vorbit despre "un nou capitol" în relaţiile între ţara sa şi marile puteri.

---

Actualizare 13:33 Federica Mogherini anunţă încheierea oficială a acordului privind programul nuclear iranian

Acordul menit să pună capăt tensiunilor din jurul programului nuclear iranian a fost încheiat oficial marţi la Viena între Iran şi marile puteri, a anunţat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, pe contul său de Twitter, potrivit France Presse.

"Avem acordul", a indicat Federica Mogherini la miezul zilei, precizând că negocierile au fost "finalizate".

---

Actualizare 12:29 Netanyahu consideră o "greşeală istorică" acordul privind programul nuclear iranian

Acordul privind programul nuclear iranian, convenit de marile puteri şi Teheran, constituie o greşeală "istorică", a apreciat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a angajat să facă tot posibilul pentru a bloca ambiţiile nucleare ale Iranului, transmit AFP şi Reuters.

"Iranul va primi un drum sigur către armele nucleare. Multe dintre restricţiile care se presupune că i-ar fi împiedicat să ajungă acolo vor fi ridicate", a spus Netanyahu, la începutul întâlnirii avute la Ierusalim cu ministrul de externe olandez Bert Koenders.

"Iranul va obţine un jackpot, o avere de sute de miliarde de dolari, care îi va permite să-şi continue agresiunea şi teroarea în regiune şi în lume. Aceasta este o mare greşeală de proporţii istorice", a spus şeful executivului israelian.

---

Actualizare 12:05 Israel: Acordul privind programul nuclear iranian este o "capitulare istorică" din partea Occidentului

Acordul cu privire la programul nuclear iranian este o ''capitulare istorică din partea Occidentului în faţa axei răului conduse de Iran'', a declarat marţi ministrul de externe în exerciţiu israelian, Tzipi Hotovely, relatează DPA şi Reuters.

Oficialul israelian a adăugat că urmările acordului sunt ''foarte grave'' şi a dat asigurări că ''Israelul va acţiona prin toate mijloacele pentru a încerca să oprească ratificarea acordului''.

---

Un acord istoric a fost stabilit astăzi, la Viena, între Iran şi marile puteri asupra programului nuclear iranian, după 17 zile de negocieri şi 12 ani de blocaj, transmite The Guardian.

Potrivit publicaţiei, un anunţ oficial va fi făcut la amiază (ora 10 din Viena), în cadrul unei conferinţe de presă de la centrul austriac.

Acordul va impune reducerea semnificativă a amplorii programului nuclear civil iranian şi îl va plasa timp de mai mulţi ani sub un regim de inspecţii stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice, scrie DPA.

În schimb, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate.

Informaţia privind ajungerea la un acord este confirmată de surse occidentale şi iraniene pentru Reuters. 'Da, avem un acord', a declarat sursa occidentală citată.

Potrivit unor diplomaţi citaţi de Reuters, embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, sancţiunile ONU vor putea fi reinstituite în termen de 65 de zile dacă acordul cu marile puteri nu va fi respectat.

Anterior, un diplomat iranian a anunţat că s-a ajuns deja la un "acord final istoric", care va duce la ridicarea parţială a sancţiunilor impuse Teheranului, în schimbul limitării programului nuclear iranian.

''Toată activitatea dificilă s-a încheiat şi am parafat un acord'', a spus diplomatul iranian, sub acoperirea anonimatului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... o să vedem dacă trece de un anumit Parlament ...

    Nu vă mai gândiți la băncile BRICS pentru Grecia. Iran este ținta #1 pentru care își păstrează banii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb