• UPDATE 18:32
Preşedintele grupului de lucru al miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, a declarat astăzi că acordul cu Cipru ar trebui considerat "un model pentru restul zonei euro", indicând că, în caz de necesitate, se va apela şi pe viitor la taxarea depozitelor negarantate, potrivit presei internaţionale.
-----
• UPDATE 16:53:
Banca centrală din Cipru a numit, astăzi, un administrator special care se va ocupa de lichidarea băncii Laiki, relatează sursele de presă.
---
• UPDATE 16:25: Rusia ar putea restructura creditul acordat Ciprului în 2011
Guvernul de la Moscova ar putea restructura împrumutul de 2,5 miliarde euro acordat Ciprului la sfârşitul anului 2011, relatează sursele de presă.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, astăzi, că guvernul de la Moscova poate restructura împrumutul de 2,5 miliarde euro acordat Ciprului la sfârşitul anului 2011.
"În lumina deciziei luate de Eurogroup, preşedintele Putin consideră că este posibil să sprijinim eforturile preşedintelui Ciprului, şi de asemenea ale Comsiei Europene, menite să depăşească criza economică şi criza bancară sistemică a insulei-stat", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.
---
• UPDATE 15:40: Bank of Cyprus: "Taxarea depozitelor se va aplica numai în Cipru"
Bank of Cyprus a anunţat printr-o notă sucursalele şi filialele din străinătate că decizia de taxare a depozitelor mai mari de 100.000 de euro va fi aplicată numai pentru depozitele constituite în Cipru, arătând că o circulară oficială va fi emisă în cursul acestei zile, relatează sursele de presă.
"Ca urmare a deciziei Eurogroup din această dimineaţă, acest mesaj are ca scop să clarifice că orice tăiere a depozitelor Bank of Cyprus va fi aplicată numai depunerilor constituite în Cipru şi nu în altă ţară. O circulară oficială va urma pe parcursul acestei zile, dar aceasta este pentru a calma orice temere sau îndoială privind situaţia", se arată într-un mesaj transmis de directorul general al Bank of Cyprus Group, Yiannis Kypri.
La finalul acestui mesaj, Kypri notează că "la prima vedere" grupul va avea capacitatea să se restructureze singur şi va continua să fie liderul sistemului bancar din Cipru.
---
• UPDATE 15:10: Dmitri Medvedev: "Cipru continuă să jefuiască"
Intenţia Ciprului de a impozita depozitele bancare negarantate este echivalent cu furtul, a declarat prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, după ce insula a acceptat noile acorduri cu creditorii internaţionali, relatează www.bloomberg.com.
"Ei continuă, cred, să jefuiască prada", a spus Medvedev, la o întâlnire de astăzi din afara Moscovei .
Rusia evaluează implicaţiile accordului de astăzi, a mai precizat acesta.
---
• Update 13:43
Depozitele mai mari de 100.000 de euro de la cea mai mare bancă a ţării, Bank of Cyprus, vor suferi o pierdere de "circa 30%", potrivit termenilor acordului convenit de Cipru cu creditorii internaţionali, a anunţat astăzi purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, relatează AFP.
----
• Update 09:33: Arhiepiscopul Chrysostomos, liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, se va întâlni cu antreprenorii ruşi cu investiţii în ţară pentru a încerca să-i convingă să nu plece din cauza crizei bancare, potrivit publicaţiei elene Kathimerin.
Chrysostomos va organiza joi o cină cu şefii companiilor importante prezente în Cipru, pentru a discuta cu aceştia să nu-şi mute banii în altă parte, astfel încât situaţia Ciprului să nu se agreveze si mai mult. De altfel, arhiepiscopul intenţionează să le amintească ruşilor că au avut mult timp de câştigat de pe urma dobânzilor şi prezenţei în Cipru, în timp ce în alte ţări ar fi primit o dobândă apropiată de zero.
---
• Update 08:42: Un acord de principiu a fost stabilit, în noaptea de duminică spre luni, între Nicos Anastasiades, preşedintele cipriot, şi donatorii internaţionali asupra planului de salvare a Ciprului, conform surselor de presă internaţionale.
Suma destinată Ciprului se va ridica la 10 miliarde de euro, a declarat Jeroen Dijsselbloem, liderul Eurogrupului, în timpul unei conferinţe de presă la incheierea reuniunii.
Potrivit unor surse de presă străine, citate de Hotnews, acordul prevede dispariţia Băncii Laiki, a doua ca importanţă din ţară. Micii depunători vor fi ocoliţi, dar cei cu depozite de peste 100.000 de euro vor suferi pierderi.
Autorităţiile cipriote vor semna în următoarele săptămâni cu troica creditorilor internaţionali (UE, BCE şi FMI) un memorandum pentru începerea a unui plan de reforme structurale, privatizare şi impozitul pe societăţii de la 10 la 12,5%.
---
Autorităţile din Cipru îşi exprimau ieri speranţa că vor bate palma cu troica creditorilor internaţionali (Banca Centrală Europeană - Comisia Europeană - Fondul Monetar Internaţional) pentru obţinerea pachetului de sprijin extrern care să împiedice intrarea ţării în incapacitate de plată.
După ce, vineri seara, deputaţii ciprioţi au adoptat măsuri privind restructurarea sectorului bancar şi crearea unui fond de solidaritate, liderii de la Nicosia au continuat sâmbătă negocierile cu troica, iar ieri aveau programate noi întruniri cu creditorii externi.
Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, s-a deplasat ieri la Bruxelles, alături de ministrul finanţe Michalis Sarris, unde cei doi urmau să se întâlnească cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Nicos Anastasiades a declarat, înaintea reuniunilor de ieri: "Facem toate eforturile necesare şi sper la un rezultat în curând".
Întrunirile au venit în contextul în care Ciprul trebuia să găsească până astăzi 5,8 miliarde de euro - peste o treime din PIB - pentru deblocarea ajutorului internaţional de 10 miliarde de euro din partea troicii, dar şi ca să nu-i fie blocată finanţarea de urgenţă din partea BCE.
Guvernul cipriot a trebuit să găsească noi modalităţi de obţinere a fondurilor menţionate după ce, marţea trecută, Parlamentul de la Nicosia a respins proiectul de taxare a tuturor depozitelor bancare din ţară, solicitat de zona euro.
Informaţiile privind soluţiile găsite de oficialii ciprioţi erau însă contradictorii, la finele săptămânii trecute. Conform unor agenţii de presă străine, care citau surse anonime, Ciprul ajunsese sâmbătă la un acord cu BCE, Comisia Europeană şi FMI în privinţa impozitării cu 20% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro constituite la cea mai mare bancă din ţară, "Bank of Cyprus", şi cu 4% a celor de peste 100.000 de euro din alte instituţii de credit. În schimbul sumelor obţinute din aceste impozite, deponenţii ar trebui să primească acţiuni ale băncii. Alte agenţii informau că FMI nu şi-ar fi dat acordul în acest sens şi a insistat ca "Bank of Cyprus" să fie divizată într-o "bancă bună", care să preia depozitele garantate mai mici de 100.000 euro şi creditele performante, respectiv o "bacă rea" care să cuprindă depozitele de peste 100.000 de euro şi împrumuturile neperformante.
Aceleaşi agenţii spuneau că, în cazul "Cyprus Popular Bank" ("Laiki Bank"), FMI vrea o procedură similară, iar "divizia bună" a acesteia să fuzioneze cu cea a "Bank of Cyprus", urmând să dea naştere unei instituţii de credit "sănătoase".
Pe de altă parte, în Grecia, "Piraeus Bank" a fost aleasă de autorităţi să preia sucursalele locale ale instituţiilor de credit din Cipru, conform unui oficial din cadrul Fondului Elen de Stabilitate Financiară, citat de Reuters. Acesta nu a menţionat termenii tranzacţiei de preluare, însă a precizat că operaţiunea trebuie să primească aprobarea autorităţilor de reglementare europene din domeniul Concurenţei. Conform presei internaţionale, operaţiunea de transfer implică credite de 17 miliarde euro şi depozite de 14 miliarde euro.
Cele trei bănci majore din Cipru - "Bank of Cyprus", "Cyprus Popular Bank" ("Laiki Bank") şi "Hellenic Bank" au 300 de sucursale mici în Grecia, însă derulează operaţiuni importante în această ţară. Sucursalele cipriote în Grecia au fost închise toată săptămâna trecută (la fel ca "băncile-mamă" din Cipru) şi urmează să fie deschise marţi, întrucât astăzi în Grecia este sărbătoare naţională.
• Biserica Ortodoxă a Ciprului, favorabilă ieşirii din zona euro
Biserica Ortodoxă a Ciprului, prin Arhiepiscopul Chrysostomos, se declară în favoarea ieşirii Ciprului din zona euro.
Arhiepiscopul Chrysostomos a afirmat: "Cu un astfel de comportament, zona euro nu se poate menţine. Eu nu spun că se va prăbuşi mâine, dar cu creierele de la Bruxelles, cu siguranţă nu va ajunge departe şi cel mai bine este să găsim o modalitate de scăpare".
Arhiepiscopul Chrysostomos a confirmat, de asemenea, că rămâne în vigoare oferta sa de a ipoteca proprietatea Bisericii pentru eliberarea de fonduri pentru stat.
Euro s-a apreciat vineri, revenind peste pragul de 1,30 dolari pentru prima oară în ultima săptămână, pe fondul optimismului legat de faptul că Ciprul va reuşi să obţină pachetul financiar necesar evitării colapsului.
Moneda unică a urcat cu 0,7% vineri, pe piaţa din New York, încheind ziua cu 1,2989 dolari. Anterior, însă, euro atinsese 1,30 dolari pentru prima oară după data de 15 martie.
Amintim că, în 19 martie, euro a coborât până la 1,2844 dolari, cel mai redus curs din 22 noiembrie până în prezent.
Pe întreaga săptămână trecută, euro a pierdut 0,7%.
•
Miniştrii de finanţe din zona euro aveau programată o reuniune la Bruxelles, ieri seara, pentru analiza planului ciproit. Olli Rehn, comisarul european pe probleme economice şi monetare, a declarat că este "esenţial" un acord pentru salvarea Ciprului.
•
Peste o mie de funcţionari bancari au protestat la finele săptămânii trecute în Nicosia, în condiţiile în care autorităţile negociau măsuri pentru planul extern de salvare. Manifestanţii, care se tem pentru locurile de muncă în cazul intrării în faliment sau al restructurării băncilor, purtau pancarte pe care scria "Nu vă atingeţi de fondurile de pensii" şi "Nu falimentării Ciprului".
•
Activele bancare din Cipru erau estimate, la sfârşitul lunii ianuarie, la 126,4 miliarde euro.