Acord pentru cablul submarin România-Turcia, între Transelectrica şi Prysmian

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 4 februarie 2015

Transelectrica şi firma italiană Prysmian PowerLink vor forma o echipă de experţi şi specialişti care să elaboreze studii şi analize ale implicaţiilor tehnice, comerciale, financiare şi juridice aferente finanţării şi construirii cablului submarin de transport electricitate între România şi Turcia.

Operaţiunea va fi efectuată în baza unui memorandum semnat, ieri, la Guvern, document prin care se urmăreşte analizarea prefezabilităţii proiectului deja elaborat de Transelectrica, în perioada 2008-2012, stabilirea celor mai bune condiţii în care să fie identificate acţiunile pentru realizarea studiilor şi elaborării raportului final de fezabilitate, precum şi pentru prospectarea proiectului, pentru investitorii potenţiali.

Prezent la ceremonia de semnare a documentului, premierul Victor Ponta a declarat, citat de Mediafax: "Acum, România este un producător important de energie electrică, un producător care are nevoie însă de pieţe externe, pentru că deja capacitatea noastră de producţie depăşeşte cu mult consumul intern. În plus, avem în diverse stadii proiecte importante pentru noi capacităţi de producţie şi, când mă gândesc la cablul submarin, mă gândesc în special la grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă. România produce energie electrică la un nivel competitiv şi trebuie doar să aibă infrastructura necesară pentru a transporta către partenerii externi".

În opinia primului ministru, prin realizarea acestui proiect, România va putea asigura Turciei şi ţărilor din zonă posibilitatea dezvoltării, pe baza unei energii electrice la un preţ competitiv. Domnia sa a cerut Transelectrica să continue dezvoltarea reţelelor de transport din România, dar şi conexiunile pe plan regional.

Victor Ponta a continuat: "Guvernul pe care-l conduc consideră că un management profesionist şi o gândire modernă pot face din companiile energetice într-adevăr lideri, nu doar naţionali, ci şi regionali. Avem o şansă extraordinară să ne atingem obiectivul fundamental, care este acela de a avea indenpendenţă energetică şi de a fi un model de dezvoltare regională pe piaţa energiei".

Discuţiile dintre România şi Turcia privind cablul de transport al electricităţii au început în 2006. La acea dată, investiţia era evaluată la 400-500 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Exista o mare batalie pe piata de consum de energie atunci cand vantul bate in Dobrogea.Incapabili,prin guvernele care conduc tara,de a ne "dezvolta durabil",adica,sa ne marim productia de bunuri industriale,sa refacem ceva din industria grea,din industria usoara,sa consumam in case energie electrica din cea in surplus ,cea regenerabila ,sau sa facem odata Tarnita,sa alimentam si noi masinile electrice ale viitorului,sa platim mai putin pe energie si cate si mai cate,mai bine o dam turcilor.O platim si sustinem ca fraierii pe factura aceasta energie regenerabila si baieti destepti care forteaza guvernul sa o exporte ,si fara vama cum cred ca se intampla si acum,vor castiguri maxime.Ce si cat castiga tara asta?Mai nimic,daca nu chiar pierde! Pai o sa cumparam rosii si alte legume toxice din Turcia la preturi maxime cacu serele la noi nu sunt rentabile din cauza energiei scumpe,haine de plastic,adidasi contrafacuti, slapi de baie originali,turcesti ,alte acareturi si ceva rahat.Pai de ce sa le producem aici cu energie ieftina.Lasa sa le faca turcii ca noi muncim in Sicilia, la macaronari sau sapam santuri pe la nemti.Daca hotii de la guvernare si cei care au fost di n 90 incoace,vor sa faca acest proiect eu le cer banii prin care sustin energiile regenerabile .Vinderea de energie franeaza dezvoltarea tarii,nu o ajuta.Asadar sa ne folosim aceasta marfa ieftina ca sa producem ieftin macar mancare pentru aceasta natie infometata la propriu.Satui sunt putini in tara asta in comparatie cu cei nevoiasi.Cu energie ieftina faci si educatie si sanatate si relaxare si in final daca esti si destept si bine intentionat devi si puternic.Daca-ti vinzi energia iti vinzi puterea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb