ACORD SUSŢINUT DE FEIS, PILONUL CENTRAL AL PLANULUI JUNCKER 25 milioane euro de la BEI pentru reamenajarea campusului UPB

D.N.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 10 iulie 2019

25 milioane euro de la BEI pentru reamenajarea campusului UPB

Banca Europeană de Investiţii (BEI) finanţează cu 25 de milioane de euro reamenajarea campusului Universităţii Politehnice din Bucureşti (UPB).

Acordul de finanţare este susţinut de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), care este pilonul central al Planului de investiţii pentru Europa, cunoscut şi sub numele de Planul Juncker. În cadrul acestui plan, banca UE şi Comisia Europeană cooperează pentru creşterea capacităţii BEI de a-şi asuma riscuri, îmbunătăţind astfel oferta de produse a acesteia şi sporind impactul pe care îl pot obţine proiectele.

Instituţia de învăţământ va utiliza fondurile pentru realizarea unei infrastructuri noi, moderne, în campusul "Noul Local", destinat celor trei facultăţi care, în prezent, îşi desfăşoară activitatea în localul Polizu - Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, Facultatea de Inginerie Aerospaţială şi Facultatea de Inginerie Medicală. Suprafaţa estimată va depăşi 30.000 de mp, conform UPB. Planul vizează dezvoltarea campusului universitar cu o clădire care va găzdui cele trei facultăţi, acestea urmând să se alăture celorlalte 12 facultăţi care îşi desfăşoară activitatea în "Noul Local".

În faza de implementare, proiectul va genera aproximativ 1.000 de locuri de muncă, anunţă un comunicat de presă, subliniind că de refacerea campusului vor beneficia peste 5.000 de studenţi şi 273 de angajaţi.

Conform sursei citate, vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: "Acesta este primul sprijin acordat de BEI pentru îmbunătăţirea învăţământului superior din România. Ne-am unit forţele cu Comisia Europeană, beneficiind de Planul de investiţii pentru Europa pentru a spori calitatea învăţământului universitar, care este esenţial pentru consolidarea competitivităţii României şi pentru dezvoltarea viitoare a ţării. Sunt convins că mai multe operaţiuni similare ale BEI vor urma acestui proiect. Proiectul va contribui la creşterea nivelului de calitate a serviciilor oferite de universitate, care se confruntă cu subfinanţare în România. Acesta va creşte calitatea studiilor pentru peste 5.000 de studenţi şi va îmbunătăţi activităţile de cercetare cu scopul creşterii nivelului de competitivitate a sistemului educaţional din România şi a economiei naţionale".

La rândul său, rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a adăugat: "Suntem la doi ani de zile după ce, în această sală, Senatul Universităţii a acceptat propunerea pe care am făcut-o, de a merge pe această cale pentru finanţarea unuia dintre cele mai importante proiecte ale Universităţii şi anume mutarea activităţii din campusul Polizu şi reabilitarea sa cu altă destinaţie, care să dea o independenţă financiară Universităţii, să-şi susţină activitatea de cercetare în mod special. Această semnare a fost precum Fata Morgana pentru noi şi pe măsură ce ne apropiam de semnare mai apăreau discuţii.

Este o mare onoare pentru noi să fim prima universitate din România care urmează să fie sprijinită de Banca Europeană de Investiţii. Dat fiind că suntem cea mai mare universitate tehnică din România, că acordăm importanţă specializării inteligente şi că formăm o proporţie importantă de absolvenţi în domeniul tehnologiei care intră pe piaţa forţei de muncă, proiectul va sprijini nu numai educaţia naţională, ci şi economia naţională. De asemenea, sperăm că acest proiect va deveni un model de bune practici pentru alte universităţi care vor pune în aplicare proiecte similare. În plus, graţie garanţiei oferite de Planul de investiţii pentru Europa, universitatea noastră îşi va putea extinde capacităţile de cercetare pentru a avea un impact pozitiv asupra societăţii. Proiectul reprezintă modalitatea perfectă de a sărbători 200 de ani de la înfiinţarea Universităţii".

Comisarul pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, a subliniat că realizările importante din ştiinţă şi cercetare se bazează pe o educaţie excelentă: "Este o investiţie în viitorii cercetători ai României, care va stimula în cele din urmă inovarea şi va conduce la crearea de locuri de muncă şi la creştere economică. Acesta este un alt exemplu concret de implementare a Planului Juncker".

Planul Juncker este una dintre principalele priorităţi ale Comisiei Europene şi se axează pe stimularea inves-tiţiilor pentru a genera locuri de muncă şi creştere economică, prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare existente şi noi, eliminarea obstacolelor din calea investiţiilor şi asigurarea vizibilităţii şi a asistenţei tehnice pentru proiectele de investiţii.

Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS) este principalul pilon al Planului Juncker şi oferă garanţii de primă pierdere, permiţând BEI să investească în mai multe proiecte care prezintă adeseori riscuri mai mari. FEIS a produs deja rezultate tangibile. Reprezentanţii Comisiei Europene anunţă că proiectele şi acordurile aprobate pentru finanţarea din FEIS ar urma să mobilizeze aproximativ 408,4 miliarde euro în investiţii şi să sprijine circa 952 000 de IMM-uri în cele 28 de ţări ale UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb