Acordul controversat dintre Pfizer şi Comisia Europeană ridică semne de întrebare pe măsură ce detalii dispar

A.F.
Internaţional / 29 mai 2023

Acordul controversat dintre Pfizer şi Comisia Europeană ridică semne de întrebare pe măsură ce detalii dispar

Un acord încheiat între Pfizer şi Comisia Europeană pentru aprovizionarea cu vaccinuri anti-COVID-19 a stârnit controverse şi semne de întrebare pe măsură ce detalii importante par să dispară în mod misterioso iar, conform Politico, există suspiciuni legate de existenţa şi conţinutul mesajelor schimbate între preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, şi directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, înainte de semnarea acordului în aprilie 2021 pentru achiziţionarea a 1,1 miliarde de doze ale vaccinului BioNTech/Pfizer.

Deşi există solicitări de clarificare, mesajele respective au fost ascunse în secret, iar Comisia Europeană a refuzat să comenteze în această privinţă. Recent, Comisia a anunţat că a ajuns la un nou acord cu Pfizer pentru revizuirea termenilor contractului, reducând numărul de doze de la 450 de milioane la doar 450 de milioane care vor fi livrate în 2023, urmând ca restul să fie răspândite pe parcursul următorilor patru ani,menţionează sursa.

Lipsa de transparenţă a fost o caracteristică constantă a acestui acord, cu Comisia refuzând cererile de acces la documente în legătură cu presupusele mesaje dintre von der Leyen şi Bourla, chiar şi în faţa criticilor formulate de Avocatul Poporului European şi curtea de Conturi a UE a întâmpinat, de asemenea, dificultăţi în investigarea negocierilor, fără a primi explicaţii clare. Comitetul Parlamentului European pentru COVID-19 a fost blocat de asemenea, cu von der Leyen evitând o audiere publică pentru a răspunde întrebărilor europarlamentarilor,precizează sursa.

Acordul, încheiat în aprilie 2021, a fost semnat într-un moment în care COVID-19 continua să facă ravagii, iar guvernele luptau pentru acces la vaccinuri limitate, cu toate acestea, după încheierea contractului, ratele de vaccinare s-au stabilizat, iar pandemia a început să scadă treptat. Cu toate acestea, ţările din UE sunt încă obligate să achiziţioneze un număr mare de doze de vaccin în valoare de miliarde de euro, în ciuda risipei de doze care au fost aruncate în unele state member, conform sursei.

Întrebările se ridică în legătură cu motivele pentru care Comisia a semnat un acord atât de mare fără o clauză de retragere în funcţie de evoluţia pandemiei, în special având în vedere fluctuaţiile valurilor de coronavirus care erau deja evidente în aprilie, menţionează sursa.

2021. Oficialii UE au susţinut că aceasta a fost o asigurare necesară pentru a evita lipsa de doze, însă unele ţări din Europa Centrală şi de Est solicită renegocierea contractelor, având în vedere impactul negativ asupra finanţelor lor cauzat de criza energetică din Ucraina şi de fluxul de refugiaţi la frontier, conform Politico.

În ciuda afirmaţiilor Comisiei Europene că implementarea strategiei de vaccinare a UE a depăşit aşteptările, modul în care anunţul a fost făcut denotă o anumită jenă, iar ştirea a fost publicată într-o vineri, la prânz, înaintea unui weekend prelungit, şi nu s-a făcut nicio declaraţie oficială în timpul briefingului zilnic al Comisiei pentru jurnalişti,dar, conform sursei, întrebările rămân, iar până când vor fi oferite răspunsuri clare, persistă o umbră de îndoială în ceea ce priveşte acest capitol al vaccinării europene.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Conducerea actuala CORUPTA a UE,

    trebuie schimbata / dat afara repede 

    pai ar trebui sa aresteze toti europarlamentarii pt luare de mita daca desecretizeaza contractul....precum Bechtel, Sidex,.... si altele in Romanica, locomotiva Europei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb