Actualizare - Theresa May: Am negociat cel mai bun acord posibil
Premierul britanic Theresa May a declarat astăzi după ce liderii UE au aprobat acordul cu privire la Brexit, că acordul negociat este cel mai bun posibil şi va fi supus votului parlamentului luna viitoare, relatează standard.co.uk.
"Am negociat cel mai bun acord posibil. Acesta este cel mai bun acord posibil. Părăsim Uniunea Europeană, dar nu părăsim Europa", a spus May.
Theresa May a precizat că parlamentul va vota înainte de Crăciun acordul cu privire la Brexit.
Ea a declarat că este optimistă cu privire la viitorul ţării şi că acordul este unul bun pentru întreaga familie britanică, inclusiv Gibraltar.
Potrivit Sky News, Theresa May a mai afirmat că nu este tristă în ceea ce priveşte Brexit-ul şi că Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor rămâne "prietene şi vecine".
------
Actualizare - Juncker: Este cel mai bun acord (...) unicul acord posibil
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a cerut astăzi parlamentului britanic să aprobe acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, precizând că este unicul şi cel mai bun acord posibil, relatează Reuters.
"Acesta este cel mai bun acord posibil. Îi invit pe cei care au dreptul de a ratifica acordul să ia în calcul acest lucru. Acesta este cel mai bun acord pentru Marea Britanie, cel mai bun acord pentru Europa, unicul acord posibil", a spus Juncker. El a menţionat că aceasta este "o zi foarte tristă".
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a afirmat că Uniunea Europeană este hotărâtă să construiască "un parteneriat cât se poate de apropiat" cu Marea Britanie în viitor. "Vom rămâne prieteni până la final. Şi încă o zi", a adăugat el.
------
Actualizare - Iohannis: "Nu putem să considerăm că această zi e o zi fericită. Un mare stat părăseşte UE"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi la finalul reuniunii Consiliului European, că Acordul pentru retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost adoptat "într-un timp record". Şeful statului a precizat, însă, că este "un document foarte amplu, foarte bine elaborat", faborabil pentru România şi care asigură toate drepturile românilor, inclusiv cel de a munci, de a locui, de a studia sau de a primi pensie în Marea Britanie. "Nu putem să considerăm că această zi e o zi fericită", a declarat Iohannis, făcând referire la faptul că un mare stat părăseşte Uniunea Europeană.
"Acordul de retragere va putea fi folosit în cazul în care va fi aprobat în final de toate parlamentele pentru a clarifica astectele în detaliu care ţin de retrgerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Şi pentru noi are o importanţă mare pentru că în acest document se stipulează, de exemplu, cum vor fi trataţi românii în Marea Britanie. Un doument foarte amplu, foarte bine elaborat. Este un document la care s-a lucrat un an şi jumătate. Au fost respectate foarte bine limitele sau mandatul impus de CE la vremea respectivă", a declarat Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European.
"Nu putem să considerăm că această zi e o zi fericită. Evenimentul rămâne unul care cred că pe majoritatea ne întristează. Un mare stat membru pleacă şi asta nu poate să fie o veste bună", a mai spus Iohannis.
------
Actualizare - Acordul privind ieşirea Marii Britanii din UE a fost aprobat
Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de liderii UE, informează BBC.
Donald Tusk a anunţat, la Bruxelles, că liderii UE au aprobat acordul privind Brexit prezentat de Guvernul condus de Theresa May.
Tusk a precizat că cei 27 de lideri ai UE au aprobat acordul după mai puţin de o oră de discuţii.
Înainte de întâlnirea de la Bruxelles, liderii UE au cerut britanicilor să susţină acordul privind Brexitul, negociat de Guvernul condus de Theresa May.
"Acum este momentul pentru ca toţi să-şi asume responsabilitatea", a declarat Michel Barnier, negociatorul-şef, înaintea reuniunii de la Bruxelles.
Acordul trebuie să fie aprobat de Parlamentul britanic.
Consensul de la Bruxelles intervine la 18 luni după începutul negocierilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Roma în urma rezultatului referendumului din 2016.
Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie 2019.
------
Actualizare - Iohannis, despre Acordul pentru Brexit: "Suntem mulţumiţi de proiect"
Preşedintele Klaus Iohannis consideră că proiectul acordului pentru Brexit este "bun" şi merită să se meargă mai departe pentru aprobarea lui. "Drepturile românilor, dacă acest acord se aprobă, sunt perfect protejate", a spus astăzi şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat înaintea reuniunii Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), că acesta este "bun".
"Suntem mulţumiţi de proiect. Proiectul reflectă toate preocupările noastre şi soarta românilor din Marea Britanie, finanţarea bugetului Uniunii Europene şi multe, multe alte locuri. Este un acord care are vreo cinci sute de pagini şi opinia noastră este că proiectul e bun, merită mers mai departe", a spus şeful statului, conform News.ro.
Întrebat despre drepturile românilor după Brexit, Iohannis a afirmat că sunt protejate, dacă acest acord este aprobat.
"Drepturile românilor, dacă acest acord se aprobă, sunt perfect protejate. Încă odată: sub rezerva aprobării acordului. Dacă acesta intră în vigoare, pentru noi este foarte bun", a mai spus Iohannis.
------
Preşedintele Klaus Iohannis participă astăzi la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).
"Obiectivul acestei reuniuni este agrearea proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE)", a anunţat Administraţia Prezidenţială.
De asemenea, membrii Consiliului European vor discuta despre Declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre UE şi Marea Britanie.
După agrearea proiectului de către liderii statelor membre în Consiliul European, Acordul de retragere al Marii Britanii din Uniune urmează să fie aprobat formal în Consiliul UE şi de Parlamentul European şi ratificat de către Parlamentul britanic.