ACORDURILE DE FINANŢARE EXTERNĂ, RELUATE ÎN FEBRUARIE: Aşteptăm 3,3 miliarde euro de la UE şi FMI

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 decembrie 2009

România ar putea încasa tranşa de un miliard de euro de la Comisia Europeană (CE), destinată exclusiv pentru finanţarea deficitului bugetar (plata pensiilor, salariilor şi a investiţiilor), în luna februarie a anului viitor.

Executivul de la Bruxelles speră să finalizeze cu succes evaluarea programului economic al ţării noastre la sfârşitul lunii ianuarie 2010, au anunţat, ieri, reprezentanţii CE.

Cum procedurile de aprobare ar putea dura câteva zile, cel mai probabil tranşa de un miliard de euro ne va fi acordată la începutul lunii februarie.

Reprezentanţii Comisiei Europene au precizat: "Comisia speră să termine cu succes evaluarea la sfârşitul lunii ianuarie 2010. Aceasta ar permite eliberarea tranşei de un miliard de euro, conform programului UE de asistenţă a balanţei de plăţi".

Experţii Comisiei Europene au menţionat că au convenit cu autorităţile noastre un set de măsuri de consolidare fiscală, concentrate în special pe partea de cheltuieli bugetare, echivalând 2,5% din PIB.

"Având în vedere că previziunile macroeconomice pentru 2010 sunt mai bune decât se prognoza iniţial, aceste măsuri par a fi suficiente pentru a atinge ţinta de deficit de 5,9% prevăzută în program", spun reprezentanţii Comisiei Europene.

Experţii au constatat că autorităţile noastre au făcut progrese în ceea ce priveşte atingerea ţintei deficitului bugetar de 7,3% din PIB, în 2009.

CE spune că "un control strict al cheltuielilor rămâne esenţial" şi că, pentru obţinerea unei ajustări economice sustenabile, este important ca autorităţile noastre să continue reformele precum Legea responsabilităţii fiscale şi Legea pensiilor.

"Noul guvern este încurajat, când va fi instalat, să aprobe proiectul de buget şi să îl trimită Parlamentului pentru adoptare", au mai afirmat reprezentanţii CE.

Amintim că o echipă tehnică formată din experţii Comisiei Europene şi ai FMI au efectuat, în perioada 14-16 decembrie, o vizită de lucru la Bucureşti, în care au discutat cu autorităţile noastre probleme ce ţin de construcţia bugetară pe 2010.

În urma vizitei, misiunea CE, condusă de Fabienne Ilzkovitz, şefă de unitate, şi de Matthias Mors, director la Direcţia de Afaceri Economice şi Financiare (DG ECFIN), au stabilit ca vizita de evaluare a programului economic al ţării noastre să aibă loc în luna ianuarie 2010.

Misiunea de evaluare a CE - implicit acordarea tranşei de un miliard de euro - trebuia să aibă loc luna aceasta, însă din cauza crizei politice - ea a fost amânată pentru ianuarie 2010.

2,3 miliarde euro de la FMI, posibil pe 17 februarie

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, că ţara noastră ar putea primi, pe 17 februarie, două tranşe din acordul de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în valoare totală de 2,3 miliarde euro.

Autorităţile noastre ar urma să încaseze tranşa a treia în valoare de 1,5 miliarde de euro şi pe cea de-a patra în valoare de 830 milioane euro, însă este necesar să îndeplinim o serie de obiective, cum ar fi adoptarea Legii bugetului de stat pe 2010.

Cele 2,3 miliarde euro ar urma să fie împărţite în două, jumătate urmând să meargă la Ministerul Finanţelor Publice pentru finanţarea deficitului bugetar, iar cealaltă jumătate la Banca Naţională a României (BNR), pentru susţinerea cursului valutar.

Traian Băsescu a explicat: "Dacă România are un guvern în funcţiune până pe 23 decembrie, legea bugetului va fi depusă la Parlament până la sfârşitul anului 2009, iar Parlamentul ar putea aproba legea pe 16 ianuarie, ar exista condiţiile necesare pentru a invita, la Bucureşti, misiunea de evaluare a Comisiei Europene, FMI şi Băncii Mondiale. Astfel, pe 17 februarie există o şansă ca România să încaseze concomitent ambele tranşe de la FMI, cea de-a treia în valoare de 1,5 miliarde euro, iar cea de-a patra în valoare de 830 milioane euro".

Preşedintele a subliniat că urmează de îndeplinit "un program extrem de dificil", adăugând că, dacă toţi factorii de decizie vor face eforturile necesare, există şanse de redresare a finanţării ţării noastre.

Misiunea de evaluare a FMI ar urmă să se încheie, conform înţelegerii, în intervalul 20-27 ianuarie, iar în perioada 27 ianuarie - 1 februarie ar urma să fie încheiat raportul de evaluare.

"Este obligatoriu, conform reglementărilor FMI, ca Raportul să fie circulat la membrii Board-ului cu cel puţin două săptămâni înainte de şedinţa Board-ului, care ar putea fi programată între 12-15 ianuarie", a spus preşedintele.

Amintim că tranşa a treia din acordul cu FMI, în valoare de 1,5 miliarde euro, trebuia să ne fie acordată, acum, la mijlocul lunii decembrie, însă tot din cauza crizei politice ea a fost amânată .

Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat, ieri, că economia ţării noastre va suferi o contracţie de 7% în 2009, mai mică faţă de prognoza din noiembrie, potrivit căreia, contracţia economiei urma să fie de 8%. Franks a menţionat că, anul viitor, ţara noastră ar urmă să aibă o creştere economică de 1,3%, în condiţiile în care, în noiembrie, se estima o creştere de 0,5%. Reprezentantul FMI a explicat aceste lucruri susţinând că situaţia macroeconomică a ţării noastre s-a îmbunătăţit faţă de cea de la începutul lunii noiembrie. Şeful misiunii FMI pentru România a apreciat că aceste performanţe sunt deosebit de încurajatoare în contextul dificil pe plan politic şi economic. "Pieţele au rămas stabile, în ciuda nesiguranţei politice şi nu anticipăm niciun fel de dificultăţi în finanţarea deficitului bugetar în lunile următoare", a afirmat Franks. Oficialul FMI a mai precizat că ţinta de deficit de 7,3% din PIB pentru anul acesta este realizabilă, cu condiţia ca, în ultimele săptămâni ale anului, să fie ţinute sub control cheltuielile bugerare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb