ACTA a scos în stradă mii de protestatari

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Miscellanea / 13 februarie 2012

Protestul anti-ACTA din Piaţa Universităţii (Bucureşti). Deşi Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, a declarat, pentru agenţiile de presă, că aproximativ 300 de persoane s-au adunat în zona Fântânii de la Universitate, în realitate, aici au protestat cel puţin 1000 de persoane. Cel puţin fotografia aşa arată.

Protestul anti-ACTA din Piaţa Universităţii (Bucureşti). Deşi Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, a declarat, pentru agenţiile de presă, că aproximativ 300 de persoane s-au adunat în zona Fântânii de la Universitate, în realitate, aici au protestat cel puţin 1000 de persoane. Cel puţin fotografia aşa arată.

Protestele din Capitală au continuat, sâmbată, cu un nou episod: mişcarea anti-ACTA, controversatul acord împotriva pirateriei şi contrafacerii, între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia. Acordul, semnat de 22 de state membre UE şi Uniunea Europeană pe 26 ianuarie, la Tokyo, nu va putea intra, însă, în vigoare fără aprobarea Parlamentului European.

În ton cu mişcările europene anti-ACTA, românii au protestat şi în alte oraşe, precum Iaşi, Ploieşti, Constanţa, Craiova, Alba Iulia, Cugir, Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Bistriţa, Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea.

În jur de ora 17, zona Fântânii din Piaţa Universităţii (Bucureşti) a devenit neîncăpătoare, iar chioşcul de ziare din zonă şi-a găsit din nou ocupanţi, căţăraţi pe el cu steaguri şi pancarte.

"Ciumpalacii" care înfruntă gerul seară de seară aici, suporterii echipelor de fotbal şi militanţii anti Roşia Montană au solidarizat cu mişcarea împotriva ACTA. Şi viceversa este valabilă: o parte din cei veniţi să strige "Jos ACTA" au promis să se întoarcă. Lozinca "Se vor uni românii toţi şi vor scăpa ţara de hoţi" începe să caştige teren.

"Pentru-o melodie nu vrem puşcărie!"

Cei care au protestat, sâmbată, în Piaţa Universităţii au fost de neclintit în faţa gerului năpraznic, preţ de 4-5 ore. Ei au scandat lozinci precum "Libertate pentru Internet", "Toată lumea ştie/ACTA-i o prostie", "La gunoi, ACTA la gunoi", "Lumea sare, ACTA moare", "Pe YouTube şi pe torent nu plătesc abonament", "Bani de cultură, nu de cenzură", "Pentru-o melodie nu vrem puşcărie".

Protestatarii spun că semnarea în secret a tratatului reprezintă o încălcare a principiilor democraţiei şi că aplicarea lui ameninţă confidenţialitatea şi libertatea de exprimare, având în vedere că orice provider de Internet va fi obligat să urmărească fiecare mişcare a user-ilor.

"ACTA, ca şi multe alte decizii luate la nivel internaţional, este o încercare a celor care controlează economia şi politica mondială de a închide şi ultima cale de comunicare între cetăţenii planetei. Prin aplicarea acestui acord internaţional s-ar ajunge ca, pentru o simplă descărcare de informaţii de pe internet, să se facă puşcărie. Oamenii ar putea fi arestaţi, legal, din acest motiv. Se crează premisele ca orice om să fie arestat pentru simplul motiv că vrea să ia ceva liber de pe internet, ceea ce este absolut de neacceptat", spune un protestatar.

Unul dintre organizatorii mişcării anti- ACTA din Bucureşti subliniază că, dacă autorităţile nu scot România din tratat, mişcările de stradă pe această temă vor continua.

"Toată Europa s-a mobilizat împotriva acestui proiect, ratificat de 31 de ţări, printre care şi România. Polonia, Cehia şi Slovacia s-au retras din acest tratat, iar autorităţile şi-au cerut scuze public. Asta aşteptăm şi de la autorităţile române", spune protestatarul, nemulţumit că proiectul a fost semnat în secret, fără să fie lansat în dezbatere publică.

Suporterii : "Vrem să mobilizăm tineretul să iasă şi să-şi ceară drepturile"

Susţinătorii echipelor de fotbal au reuşit, de fiecare dată, să insufle dinamism mişcării din Piaţa Universităţii. Andrei Florin, liderul suporterilor, ne-a spus că aceştia intenţionează să organizeze, în perioada următoare, câteva mişcări de stradă, cu scopul de a-i mobiliza pe tineri să iasă şi să-şi ceară drepturile.

"Suntem siguri că, atunci când frigul va dispărea, tinerii se vor mobiliza şi vor ieşi să militeze pentru drepturile lor", punctează Andrei Florin.

Galeriile echipelor de fotbal, deşi adversare pe stadion, arată că pot fi solidare pentru o cauză comună nu doar atunci când vine vorba de proteste, ci şi în faţa necazurilor prin care trec, în prezent, românii din satele îngropate în zăpezi.

Ieri, circa 100 de suporteri de la Dinamo, Steaua şi Rapid au plecat cu maşinile personale la Buzău, cu alimente pentru sinistraţi şi "înarmaţi", totodată, cu lopeţi.

Andrei Florin explică: "Am făcut < chetă > şi am cumpărat câteva sute de pâini, bidoane cu apă şi alimente pentru cei sinistraţi. Avem nişte cunoştinte la farmacie, aşa că am făcut rost şi de medicamente pentru cei prinşi între zăpezi. După ce am luat legătura cu autorităţile din zonă şi am aflat că se acţionează numai pe arterele principale, am decis să mergem în curţile oamenilor, să le dăm o mână de ajutor. Mai precis, am fost în satele dintre Urziceni şi Buzău".

Astăzi se împlineşte o lună de protest

Pentru tinerii care se adună în fiecare seară la Universitate să strige împotriva clasei politice, protestele din weekend au avut o dublă semnificaţie. Astăzi s-a împlinit o lună de proteste, o lună de când nici temperaturile extreme, nici bronşitele şi nici kilogramele pierdute nu i-au descurajat.

"De când protestez la Universitate, am slăbit 10 kilograme din cauza frigului", spune unul dintre ei, hotărât să rămână în Piaţă, alături de ceilalţi "ciumpalaci", pe termen nelimitat.

"Preşedintele Traian Băsescu, într-un gest de disperare şi din nevoia de a găsi un ţap ispăşitor, l-a instalat în locul lui Emil Boc pe Răzvan Ungureanu, fostul şef al SIE, în speranţa că va aduce opoziţia la ascultare şi că va pune capăt protestelor de stradă, asimilate, probabil, cu opoziţia. Este o mişcare inteligentă să-l instalezi în fruntea Guvernului pe şeful serviciilor secrete, care ştie totul despre cine şi cum mişcă "în front", şi poate oricând să scoată asul din mânecă, însă nu atât de inteligentă pe cât crede domnia sa", punctează un alt protestatar, argumentând că mişcarea din Piaţa Universităţii, de la Fântână, este civică, cetăţenească, şi că nu are de-a face cu niciun partid, motiv pentru care va continua mult timp de-acum înainte.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bine. Si daca nu reprezinta opozitia, pe cine reprezinta? Ce ar trebui sa se intample pentru ca protestatarii sa-si inceteze protestul? Cine ar asigura conducerea tarii dupa ce Basescu si MRU pleaca? Domnii din Piata Universitatii sunt reprezentativi pentru tot poporul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb