Acţionarii BRD au aprobat un dividend brut de 0,73 lei/acţiune

Andrei Stan
Piaţa de Capital / 20 aprilie 2017

Acţionarii BRD au aprobat un dividend brut de 0,73 lei/acţiune

Propunerea FP şi "NN" Pensii, privind aplicarea metodei votului cumulativ pentru alegerea Consiliului de Administraţie, respinsă

Acţionarii "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) au aprobat astăzi repartizarea profitului pe anul 2016 şi acordarea unui dividend brut de 0,73 lei/acţiune, potrivit unui raport al societăţii remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Raportul precizează: "Acţionarilor le-au fost prezentate cele două propuneri formulate de Consiliului de Administraţie al băncii (dividendul brut propus 0,73 lei/acţiune), respectiv de acţionarii Fondul Proprietatea şi Fondul de Pensii Adminstrat Privat NN (dividendul brut propus 1,045 lei/acţiune). După analizarea lor, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a aprobat propunerea Consiliului de Administraţie privind repartizarea a 70% din profitul distribuibil de 728.280.960 lei şi fixarea dividendului pe anul 2016 (dividendul brut este de 0,73 lei/acţiune)".

Dividendele vor fi plătite în data de 30 mai 2017 şi data plăţii amânate va fi 30 noiembrie 2017.

Acţionarii au aprobat şi situaţiile financiare anuale individuale şi consolidate, pregătite în conformitate cu Standardele Financiare Internaţionale de Raportare, aşa cum au fost adoptate de Uniunea Europeană, pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 decembrie 2016, însoţite de Raportul Anual al Consiliul de Administraţie la nivel individual şi consolidat şi de Raportul auditorului financiar.

De asemenea, a fost aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2017 şi programul de activitate pentru exerciţiul financiar al acestui an.

Tot astăzi, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a respins propunerea acţionarilor minoritari "Fondul Proprietatea" şi Fondul de Pensii Adminstrat Privat "NN" privind aplicarea metodei votului cumulativ pentru alegerea Consiliului de Administraţie. Totodată, propunerile aceloraşi doi acţionari privind optimizarea structurii de capital a BRD au fost respinse.

Acţionarii au mai decis să reînnoiască mandatul de administrator al lui Jean-Luc Andre Joseph Parer, pentru o perioadă de patru ani, începând cu 18 octombrie 2017

De asemenea, Benoît Ottenwaelter a fost ales în calitate de administrator, tot pentru un mandat de patru ani. Acţionarii minoritari "Fondul Proprietatea" şi "NN" Pensii l-au propus pe Cezary Smorszczewski drept candidat în calitate de membru independent al Consiliului de Administraţie, acesta având o experienţă de 20 de ani în sectorul bancar şi în domeniul invesţiilor de private equity. Raportul menţionează: "Pentru funcţia vacantă existentă în Consiliul de Administraţie au candidat Domnul Benoît Jean Marie Ottenwaelter (propunerea Consiliului de Administraţie) şi Domnul Cezary Krzysztof Smorszczewski (propunerea acţionarilor Fondul Proprietatea şi Fondul de Pensii Adminstrat Privat NN). Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a aprobat alegerea domnului Benoît Jean Marie Ottenwaelter, în calitate de administrator, pe funcţia vacantă exitentă în Consiliul de Administraţie, pentru un mandat de 4 ani, precum şi împuternicirea domnului Giovanni Luca Soma - Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii să semneze, în numele Băncii, Contractul de administraţie cu acesta".

Numirea lui Benoît Ottenwaelter este sub condiţia obţinerii aprobării prealabile a Băncii Naţionale a României.

Acţionarii au mai aprobat şi numirea societăţii "Ernst&Young Assurance Services" în calitate de auditor financiar al băncii pentru anul financiar 2017.

Tot astăzi a fost convocată şi Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, care a aprobat modificarea actului constitutiv al băncii, conform propunerilor din convocator.

"BRD-Groupe Societe Generale" este a treia bancă din România după valoarea activelor. BRD a pierdut în 2016 poziţia a doua în sistemul bancar românesc după valoarea activelor, fiind depăşită în premieră de "Banca Transilvania". Banca are o capitalizare de 8,47 miliarde lei (1,88 miliarde euro).

BRD este controlată de grupul francez Societe Generale, care deţine 60,17% din acţiunile băncii, în timp ce "Fondul Proprietatea" (FP) şi Fondul de Pensii Adminstrat Privat "NN" au împreună 6,13% din acţiuni.

Grupul "BRD-Groupe Societe Generale" a realizat anul trecut un profit net de 763 milioane lei, în creştere cu peste 63% faţă de anul anterior.

La nivel de bancă, BRD a obţinut un profit net de 728,3 milioane lei în 2016, în creştere cu 63,5% faţă de anul 2015.

La nivel de grup, veniturile operaţionale au crescut anul trecut cu 7% faţă de 2015, până la 2,78 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb