ACŢIONARII, CHEMAŢI SĂ APROBE SCHIMBĂRI ÎN CONDUCERE Alexey Golovin urmează să îl înlocuiască pe Azamat Zhangulov din funcţia de administrator Rompetrol Rafinare

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 martie 2017

Statul român vrea să îl înlocuiască pe Marius Mitruş cu Laurenţiu-Dan Tudor, în CA-ul RRC

Acţionarii Rompetrol Rafinare (RRC) au fost convocaţi , pe 13 aprilie, să aprobe schimbări în conducerea Rompetrol Rafinare, potrivit unui raport transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.

Astfel, AGA va decide aprobarea încetării mandatului de administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii a lui Azamat Zhangulov ca urmare a cererii acestuia de renunţare la aceste funcţii începând cu data de 02.02.2017, dar şi revocarea lui Marius Mitruş din calitatea de membru al CA, la solicitarea statului român, care deţine 44,69% din titlurile RRC.

În locul lui Azamat Zhangulov, KMG International a propus alegerea lui Alexey Golovin, în timp ce statul îl susţine pe Laurenţiu-Dan Tudor, în locul lui Marius Mitruş.

Informaţii privind calificarea profesională a domnilor Laurenţiu-Dan Tudor şi Alexey Golovin vor fi disponibile începând cu data de 13 martie 2017, pe website-ul companiei, potrivit convocatorului AGA.

În februarie, Cătălin Dumitru a fost numit preşedinte al Consiliului de administraţie al "Rompetrol Rafinare", după ce Azamat Zhangulov a renunţat la mandat pentru a prelua funcţia de prim vicepreşedinte vânzări şi marketing în cadrul "KazMunayGas", compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, acţionarul unic al "KMG International" (fostul Grup "Rompetrol").

De asemenea, Alexey Golovin a fost numit membru interimar în consiliul de administraţie al Rompetrol Rafinare, până la următoarea adunare a acţionarilor.

Azamat Zhangulov este cel care a negociat cu statul român memorandumul privind privatizarea Rompetrol Rafinare.

Memorandumul semnat în 2013 prevede faptul că Rompetrol (actualmente KMG International) va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare, dar şi înfiinţarea unui fond comun de investiţii de un miliard de dolari.

Recent, Ministerul Energiei ne-a transmis că memorandumul a fost prelungit până la 1 aprilie şi urmează să fie stabilit un nou calendar al implementării sale.

Procurorii DIICOT au deschis, în mai 2016, un nou dosar privind privatizarea rafinăriei Petromidia, iar KMG a ameninţat statul român cu un proces internaţional, din cauza "tratamentului" aplicat de autorităţile române investiţiilor realizate de KazMunayGas NC şi KMG International în subsidiarele din România, şi anume: Rompetrol SA (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions SA, Oilfield), Vega SA (Vega), Rompetrol Rafinare SA (RRC) şi alte companii româneşti.

DIICOT a anunţat, în mai 2016, că a pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale "KazMunayGaz International NV" (fostă The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fostă "Rompetrol") şi "Rompetrol Rafinare", într-un nou dosar "Rompetrol", disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 44,69% din "Rompetrol Rafinare", în timp ce "KMG International" NV are 48,11% din capital.

Alexey Golovin a absolvit Facultatea de Drept "Adilet" şi deţine o diplomă de Master în Administrarea Afacerilor în cadrul programului EMBA Essec & Mannheim. S-a alăturat Grupului "KMG International" în noiembrie 2009, ca director Grup Guvernanţă Corporativă. În 2011 a fost numit director corporativ Grup Marketing şi Comunicare, iar în 2015 a preluat postul de director general Strategie Corporativă.

Din noiembrie anul trecut ocupă poziţia de vicepreşedinte Dezvoltare corporativă şi strategie al Grupului KMG International, coordonând dezvoltarea strategică, proiectele de fuziuni şi achiziţii, relaţiile publice, relaţiile cu autorităţile guvernamentale şi cu acţionarul unic.

KMG International - profit net de 88 milioane USD

KMG International, parte a companiei naţionale de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas, a reuşit să atingă, anul trecut, un profit operaţional EBITDA de aproximativ 239 milioane USD şi un profit net de 88 milioane USD, pe fondul unei majorări cu 9% a materiilor prime procesate anul trecut şi cu 13% a produselor comercializate în România, principala piaţă de desfacere. Rezultatele KMG International au fost susţinute în principal de îmbunătăţirea indicatorilor operaţionali şi de efectele programelor de optimizare a fluxurilor de producţie (creşterea capacităţii de procesare şi a ponderii produselor albe din totalul produselor finite), a costurilor de operare (reducerea consumurilor de energie termică şi electrică), dar şi a celor aferente programului "Change for Good" lansat în 2014. Acest program vizează o eficientizare şi o îmbunătăţire până în 2018 a întregului flux de operaţiuni specifice activităţilor de rafinare - petrochimie, trading - aprovizionare cu materie primă, retail - marketing, upstream - servicii industriale. De asemenea, acesta urmăreşte şi o reducere a cheltuielilor operaţionale şi o creştere a profitabilităţii, impactul economic obţinut în perioada 2014-2016 ridicându-se la 132 milioane USD, din care 84 milioane USD anul trecut.

Unităţile de producţie ale KMG International din România au înregistrat anul trecut o majorare cu circa 9% a cantităţilor totale de materii prime procesate, de la 5,45 milioane tone în 2015 la 5,95 milioane în 2016.

Astfel, rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare unitate de profil din România, a procesat anul trecut peste 5,4 milioane tone (15.750 tone/zi), care s-a reflectat şi la nivelul volumelor de carburanţi obtinuţi - 4,2 milioane tone, în creştere cu 8%. Din această cantitate, circa 1,9 milioane tone de combustibili au fost comercializaţi pe plan local (+13%), iar diferenţa a mers la export (+4%), atât către subsidiarele Grupului KMG din Moldova, Bulgaria şi Georgia, cât şi partenerii tradiţionali din regiunea Mării Negre.

Rafinăria Vega Ploieşti - cea mai veche unitate din România în funcţiune şi-a majorat cu 8% cantitatea de materii prime procesată (până la 354.000 de tone), atingând un grad de utilizare a capacităţii de 107%. Aceasta a obţinut recorduri istorice în ceea ce priveşte producţia de bitum (91.000 tone), hexan, solvenţi ecologici, dar şi în ceea ce priveşte costul de procesare şi pierderea tehnologică.

Divizia de petrochimie - unicul producător de polimeri de pe plan intern a prelucrat anul trecut o cantitate de 189.000 de tone de materii prime (propilenă, etilenă) - cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, în creştere cu peste 8% faţă de volumele obţinute în 2015. Din produsele obţinute, circa 57% au fost livrate la export, compania reuşind să dezvolte 3 noi tipuri de polimeri.

Segmentul de retail al Grupului a înregistrat anul trecut un volum record pentru vânzările de carburanţi (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Moldova, Bulgaria şi Georgia, până la un nivel de 2,9 milioane tone, cu 15% mai mult decât în 2015.

În România, vânzările totale de produse petroliere au depăşit peste 2,6 milioane tone (+13%), din care 1,76 milioane tone de carburanţi (+8%) au fost livrate pe plan local prin Rompetrol Downstream - divizia de retail a Grupului. Compania este cel mai mare furnizor de produse petroliere pe segmentul de whosale din România, unde a consemnat o creştere de 11% (1,12 milioane tone carburanţi).

În România, KMG International deţine rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone de materie primă pe an, dar şi rafinăria Vega Ploieşti, unicul producător de polimeri din ţară.

Reţeaua de distribuţie de carburant a Grupului numără peste 1.000 de puncte de vânzare în România, Moldova, Georgia şi Bulgaria, dar si in Franţa şi Spania prin intermediul companiei Dyneff - care este deţinută în parteneriat cu CEFC China Energy Company Limited în proporţie de 51%/49% din acţiuni.

Subsidiara sa, KMG Trading, este unicul operator pentru exportul ţiţeiului produs de KazMunayGas, dar şi pentru derularea operaţiunilor de trading pe pieţele internaţionale.(C.P.)

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb