Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat reînnoirea mandatului Franklin Templeton

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 23 septembrie 2014

Avocat : "Dacă Guvernul nu organizează o licitaţie, se ridică problema administrării valabile a Fondului, în contextul expirării mandatului"

Actualizare 11:35 Acţionarii FP au aprobat reînnoirea mandatului Franklin Templeton şi reducerea capitalului social

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat reînnoirea mandatului de administrator al Franklin Templetonm pentru o perioadă de doi ani. De asemenea, Adunarea Generală a decis reducerea capitalului social al fondului de la 11,815 miliarde lei, la 11,575 miliarde lei, ca urmare a anulării a 252,86 milioane acţiuni proprii, răscumpărate de către societate.

---

Actualizare 11:25 Reprezentanţii FP: "Vrem ca licitaţia internaţională pentru selecţia administratorului să nu mai fie menţionată în actul constitutiv"

Acţionarii Fondului Proprietatea au respins, în Adunarea Generală de astăzi, punctul 2.2 de pe ordinea de zi, potrivit căruia actul constitutiv trebuia modificat astfel încât administratorul Fondului să fie numit "pe baza rezultatelor selecţiei în urma unei licitaţii internaţionale", aşa cum este prevăzut în lege.

Reprezentanţii FP au propus ca actul constitutiv să facă trimitere la baza legală, fără să mai menţioneze explicit licitaţia internaţională. "Dacă se modifică legislatia, atunci trebuie să modificăm, din nou, actul constitutiv", au explicat aceştia.

---

Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi, astăzi, să decidă dacă vor reînnoi mandatul de administrare al companiei "Franklin Templeton", în contextul în care, recent, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, şi Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA, membri ai Comitetului Reprezentanţilor Acţionarilor Fondului Proprietatea, au discutat cu Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) despre îndepărtarea prevederii legale potrivit căreia administratorul FP trebuie ales prin licitaţie internaţională.

"Art. 12 alin. 2 din Titlul VII al Legii 247/2005 prevede că societatea de administrare va fi selectată în urma unor licitaţii internaţionale, regulamentul de organizare a acesteia, precum şi competenţa comisiei de licitaţie urmând să fie stabilită prin hotărâre a Guvernului", ne-a declarat un avocat.

Domnia sa ne-a explicat: "Problema care se pune este sfera de incidenţă a acestui text legal: se aplică doar la prima desemnare a societăţii de administrare sau la fiecare desemnare? Logica juridică spune că se aplică la fiecare desemnare. Din cuprinsul convocatorului, ar rezulta că se propune reînnoirea mandatului şi nu desemnarea administratorului. Însă, e acelaşi lucru, expiră mandatul şi intervine o nouă desemnare. E cert că, prin lege, e necesară o licitaţie organizată de Guvern. Dar, dacă Guvernul nu organizează licitaţia, se ridică problema administrării valabile a Fondului, în contextul expirării mandatului. Din punctul meu de vedere, statul nu ar trebui să mai aibă, în acest moment, niciun amestec în administrarea Fondului, dar legal are".

În urma discuţiilor cu reprezentanţii FP, Mircea Ursache ne-a declarat: "Legiuitorul nu s-a gândit că FP va ajunge o entitate privată şi va trebui să decidă singură, în AGA, alegerea administratorului şi indemnizaţia acestuia. Cu titlu de lege, alegerea administratorului FP se face pe baza unei selecţii internaţionale organizate de Guvernul României. Aceste prevederi sunt caduce. Este nevoie ca aceste acte normative să sufere amendamente".

În luna noiembrie a anului trecut, acţionarii FP au aprobat în principiu, prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu doi ani, începând cu 30 septembrie, anul acesta.

Administratorul Fondului Proprietatea este presat să-şi remunereze acţionarii, care i-au condiţionat prelungirea mandatului de acceptarea criteriilor de performanţă cerute de fondul de hedging american Elliott, cel mai mare acţionar al FP.

Obiectivele impuse de Elliott sunt ca Franklin Templeton să reducă şi să menţină discountul dintre preţul de pe bursă al acţiunilor FP şi valoarea activului net pe acţiune (VUAN) la 15% (faţă de 30% în prezent) şi să crească în acelaşi timp VUAN-ul.

Cu cel puţin şase luni înainte de expirarea mandatului lui Templeton, administratorul trebuia să convoace o AGA în care să decidă dacă va fi prelungit mandatul administratorului sau se începe selecţia pentru un nou administrator şi negocierea contractului de administrare.

Tot, azi, este programată şi Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, unde aceştia trebuie să aprobe reducerea capitalului social al fondului de la 11,815 miliarde lei, la 11,575 miliarde lei, ca urmare a anulării a 252,86 milioane acţiuni proprii, răscumpărate de către societate.

Ion Milea, directorul general adjunct al Muntenia Global Invest, este de părere că evoluţia titlurilor FP până acum s-a încadrat în estimările făcute, în valorile prevăzute.

Domnia sa ne-a declarat: "Dacă s-a stabilit că Fondul merge pe linia aceasta, în sensul de acordare a activelor vândute, către acţionari, şi se folosesc aceleaşi proceduri ca şi până acum, şi anume reducerea capitalului social prin anularea acţiunilor răscumpărate, sau reducerea valorii nominale, era normal să se ajungă la valorile actuale şi evoluţia cotaţiei să fie cea la care am asistat".

Ion Milea a mai spus că, o viitoare creştere sau scădere a cotaţiei titlurilor FP depinde de valoarea activului net unitar.

Acţiunile Fondului Proprietatea au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere cu 0,21%, la un preţ de 0,9330 lei/unitate. Maximul istoric al titlurilor fondului a fost atins pe 17 septembrie, cand unele tranzacţii au avut loc la un preţ de 0,9405 lei/acţiune.

Brokerii au pus aprecierea preţului FP pe seama începerii celui de-al patrulea program de răscumpărare de acţiuni, dar şi a listării secundare la Londra. Totodată, în piaţă, au apărut informaţii că FP ar dori să renunţe la întregul pachet de 19% deţinut la "Petrom".

În luna martie,Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să-şi diminueze participaţia la "Petrom" (SNP), sub 15%, aşteptând, pentru acest lucru, condiţii de piaţă favorabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb