Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat reinnoirea mandatului Franklin Templeton

G.B
Piaţa de Capital / 29 septembrie 2021

Ilinca von Derenthall

Ilinca von Derenthall

La Adunarea Generală a Acţionarilor organizată astăzi, acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat termenii cheie ai unui nou mandat de administrator pentru Franklin Templeton International Services S.À R.L pe o perioadă de doi ani, începând cu 1 aprilie 2022. Acesta este al unsprezecelea an de când Franklin Templeton administrează Fondul Proprietatea, mandatul iniţial de administrare fiind semnat în 2010. În această perioadă, Fondul a susţinut continuu piaţa de capital din România şi a generat valoare substanţială pentru acţionarii săi, conform unui comunicat remis redacţiei.

Ilinca von Derenthall, Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor, a declarat: "Comitetul Reprezentanţilor apreciază rezultatele obţinute de Franklin Templeton în calitate de administrator al Fondului Proprietatea şi eforturile sale în vederea îmbunătăţirii standardelor de guvernanţă corporativă, transparenţă şi profitabilitate ale companiilor din portofoliu. Odată cu atragerea a numeroşi noi investitori locali şi internaţionali, privaţi si instituţionali, Fondul a contribuit semnificativ la dezvoltarea pieţei de capital din România si va continua acest lucru în vederea susţinerii listărilor ulterioare ale companiilor de stat româneşti la Bursa de Valori Bucureşti. Sub administrarea profesionistă a Franklin Templeton, Fondul Proprietatea va continua să aducă valoare şi beneficii tuturor părţilor interesate în viitor. Suntem foarte încântaţi să vedem că printre acţionarii săi valoroşi Fondul Proprietatea numără toate fondurile de pensii private active la nivel local şi contribuie la bunăstarea viitoare a unui număr semnificativ de români."

Cu această ocazie, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat: "În întreaga organizaţie, misiunea Franklin Templeton este de a-şi ajuta clienţii să obţină rezultate mai bune datorită expertizei de peste 70 de ani în administrarea investiţiilor. În România, acest lucru are o relevanţă deosebită, deoarece lucrăm îndeaproape cu companiile din portofoliu de mai bine de un deceniu, pentru a genera valoare pentru acţionarii Fondului Proprietatea. Sunt deosebit de recunoscător echipei foarte talentate şi dedicate din Bucureşti, fără de care aceste rezultate nu ar fi fost posibile. Este încurajator să vedem că Franklin Templeton a obţinut din nou sprijinul acţionarilor pentru continuarea mandatului de administrator al Fondului Proprietatea. În viitor, vom continua să ne concentrăm pe administrarea participaţiilor în companiile din portofoliu pentru a genera cele mai bune rezultate posibile pentru investitori. Avem un angajament ferm privind susţinerea profesionalismului, guvernanţei corporative şi transparenţei şi credem că acest lucru ne va permite să generăm mai multă valoare pentru acţionari prin iniţiative precum listarea companiilor din portofoliu, cum ar fi Hidroelectrica şi Salrom."

Potrivit sursei citate, în perioada următoare va fi organizată o nouă Adunare Generală a Acţionarilor, care va fi convocată în săptămânile următoare şi la care acţionarii vor fi chemaţi să voteze cu privire la condiţiile detaliate ale mandatului incluse în proiectul contractului de administrare.

Evenimente cheie ale activităţii Fondului, sub administrarea Franklin Templeton:

Fondul Proprietatea a fost listat pe două burse (Bursa de Valori Bucureşti în 2011 şi London Stock Exchange în 2015) şi a contribuit semnificativ la promovarea României şi a pieţei sale de capital pe scena internaţională, către cei mai mari investitori din lume.

A fost un pionier în protejarea drepturilor acţionarilor minoritari din companiile de stat şi şi-a asumat fără ezitare sarcina dificilă de a fi un acţionar activist. A pledat fără încetare pentru standarde mai înalte de guvernanţă corporativă, transparenţă şi management profesionist pentru aceste companii.

A contribuit la deblocarea potenţialului şi valorii multor companii din portofoliul Fondului în ultimul deceniu. Transformarea majoră a unor companii din portofoliu, precum Hidroelectrica, este o dovadă elocventă a acestui angajament constant.

A utilizat pentru prima dată în România noi instrumente precum programele de răscumpărare şi ofertele publice de răscumpărare, deschizând noi drumuri pe piaţa locală de capital.

A clădit un istoric solid în generarea de valoare considerabilă pentru acţionarii Fondului:

oPreţul acţiunii a atins un maxim istoric de 1,8780 RON pe acţiune la 15 iulie 2021, cu mult peste 1,00 RON pe acţiune, care era valoarea nominală a acţiunii la înfiinţarea Fondului, consolidând astfel performanţa constantă din ultimii 11 ani.

oLa 31 august 2021, randamentul total al preţului acţiunilor a fost de 512,28%, calculat de la listarea Fondului pe BVB la 25 ianuarie 2011, în timp ce randamentul total al VAN pe acţiune a fost de 187,51%, calculat începând cu 31 decembrie 2010.

oDiscountul de tranzacţionare faţă de VAN a scăzut semnificativ de la 55,67% în 2011 până la 3,80% YTD. În 2021, preţul acţiunilor a atins o performanţă impresionantă, atingând o nouă etapă istorică pentru Fond: tranzacţionarea la primă.

oDe la preluarea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton în septembrie 2010, Fondul a efectuat distribuţii brute semnificative de numerar de 2,05 miliarde USD (7,58 miliarde RON) către acţionari şi a finalizat unsprezece programe de răscumpărare, al doisprezecelea fiind în curs, în valoare de peste 7,27 miliarde lei.

oÎntre 1 ianuarie 2011 şi 31 august 2021, valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiunile Fondului a reprezentat mai mult de 24,3% din valoarea totală a tranzacţiilor pe BVB, în timp ce volumul tranzacţionat cu acţiunile Fondului a reprezentat 33,8% din volumul total de acţiuni tranzacţionat pe BVB.

Sub condiţia aprobării de către acţionari a termenilor detaliaţi ai mandatului la noua Adunare Generală a Acţionarilor, Franklin Templeton se va concentra în viitor pe colaborarea şi mai strânsă cu companiile din portofoliu existent şi va continua să impulsioneze reformele şi îmbunătăţirea standardelor de guvernanţă corporativă, transparenţa şi profesionalism cu obiectivul de a creşte profitabilitatea şi randamentele pentru acţionari, se arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ba da o investigație serioasa și profitabila poți spune ? ...nu cred, de fapt la ei investiții sunt doar propriile acțiuni , ce maeștri egoiști la unfla5 prețul artificial !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb