Acţionarii Fondului Proprietatea, triaţi de casele mai mari de brokeraj

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 25 ianuarie 2011

Acţionarii Fondului Proprietatea, triaţi de casele mai mari de brokeraj

Unii dintre acţionarii Fondului Proprietatea, interesaţi să îşi vândă titlurile la bursă, au descoperit că unele dintre casele mari de brokeraj nu se sinichisesc să le deschidă un cont de tranzacţionare, dacă nu dispun de câteva sute de mii de acţiuni sau de zeci de mii de euro. În schimb, unii dintre brokerii cu rulaje mai mici se chinuie să atragă orice acţionar al Fondului interesat să-şi tranzacţioneze acţiunile la Bursă, indiferent de numărul titlurilor pe care le deţin sau de suma pe care şi-o permite să cheltuie ca să îşi deschidă un cont la ei.

De exemplu, un broker al "ING" nu va deschide un cont de tranzacţionare unui acţionar care are mai puţin de 500.000 de acţiuni Fondul Proprietatea sau care nu dispune, în schimb, de cel puţin o sută de mii de euro. Acţionarii FP care au apelat la serviciile brokerilor de la ING, dar care nu s-au încadrat în "profilul" clienţilor casei de brokeraj au fost sfătuiţi, politicos, să apeleze la alţi brokeri.

"Nu avem foarte mulţi angajaţi care să prelucreze cererile de deschidere de cont. Noi lucrăm, de obicei. cu volume mari de acţiuni, peste 500.000, şi cu investitori instituţionali", ne-a spus un broker de la ING.

"Intercapital Invest" acceptă să deschisă un cont de tranzacţionare asistat de broker pentru un investitor care dispune de 10.000 de lei sau echivalentul acestora în acţiuni FP. Un acţionar FP care vrea să îşi tranzacţioneze acţiunile "on-line" trebuie să dispună de minim 3.500 de lei sau de echivalentul lor în acţiuni.

Alte case de brokeraj consultate de ziarul BURSA, precum "Estinvest", "Ieba Trust" sau "Carpatica Invest" par dispuse să deschidă conturi de tranzacţionare pentru orice acţionar al Fondului Proprietatea, indiferent de numărul de acţiuni deţinut. Comisionul perceput diferă, însă, şi în funcţie de volumul de acţiuni, între 0,3% şi 0,5% din valoarea tranzacţiei. În mod obişnuit, spun brokerii, comisionul perceput este cu atât mai mare, cu cât volumul de acţiuni tranzacţionat este mai mic.

70 de brokeri, avizaţi de Depozitarul Central

61 de brokeri au transmis la CNVM documentele necesare ca să intermedieze tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, prin conturi globale, potrivit informaţiilor furnizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, până la închiderea ediţiei.

Reprezentanţii Depozitarului Central ne-au comunicat, ieri, că, până la amiază, instituţia a dat avize tehnice pentru utilizarea conturilor globale unui număr de 70 de participanţi (dintr-un total de 78). Dintre aceştia, 24 au primit avize tehnice pentru a desfăşura şi operaţiuni de împrumut.

"Este posibil să mai emitem noi avize până la sfârşitul zilei (n.r ieri)", ne-au mai spus reprezentanţii DC.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. mai bine consultati lista de brokeri recomandati de asociatia actionarilor FP, care au stabilit niste criterii minime de selectie, nu doar pe baza marimii comisionului ci mai ales pe calitatea consultantei. Ca daca brokerul te sfatuieste sa vinzi doar pentru a face rulaj cu tine iar tu te trezeti la final ca ai vandut prost, pierzi usor de zeci de ori cat ai economisit la comisionul cu care ai fost ademenit. Iar bancile sunt oricum de evitat Sunt interesate mai mult sa cumpere actiuni ieftine ptr clientii mari ai casei. nu de vanzatorii mici. Deci nu poti spera la sfaturi intelepte

    1. ai dreptate la partea cu bancile... insa tin sa-ti amintesc faptul ca decizia de a vinde sau nu, trebuie sa-ti apartina in totalitate...poti trece peste "sfatul" brokerului si sa-ti stabilesti un pret tinta si un orizont de asteptare in baza tuturor informatiilor pe care le detii...nu-ti baga nimeni mana in buzunar sa-ti vanda actiunile... si in plus, brokerii nu detin adevarul absolut ! uneori, cotatia poate fi influentata si de elemente de neprevazut...

      ai dreptate la partea cu bancile... insa tin sa-ti amintesc faptul ca decizia de a vinde sau nu, trebuie sa-ti apartina in totalitate...poti trece peste "sfatul" brokerului si sa-ti stabilesti un pret tinta si un orizont de asteptare in baza tuturor informatiilor pe care le detii...nu-ti baga nimeni mana in buzunar sa-ti vanda actiunile... si in plus, brokerii nu detin adevarul absolut ! uneori, cotatia poate fi influentata si de elemente de neprevazut...

    Mihai Chisu, broker la societatea IFB Finwest sustine ca fostii proprietari sa fie multumiti de pretul obtinut, ca ei oricum au mostenit actiunile pe gratis !!! Ca sa intelegeti cum gandesc unii care se dau mari experti la money channel. Ptr el ziua de azi e clar profitabila ca a facut prin trading intraday cateva zeci demii, poate sute de mii. Ai doare-n cot de clientii sai..

    Mihai Chisu, broker la societatea IFB Finwest sustine ca fostii proprietari sa fie multumiti de pretul obtinut, ca ei oricum au mostenit actiunile pe gratis !!! Ca sa intelegeti cum gandesc unii care se dau mari experti la money channel. Ptr el ziua de azi e clar profitabila ca a facut prin trading intraday cateva zeci demii, poate sute de mii. Ai doare-n cot de clientii sai..

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb