Acţionarii FP au votat ca Hidroelectrica să fie listată doar la Bursa de Valori Bucureşti

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 15 noiembrie 2022

Acţionarii FP au votat ca Hidroelectrica să fie listată doar la Bursa de Valori Bucureşti

Sumele de bani obţinute în urma vânzării vor fi distribuite acţionarilor FP ca dividende, conform deciziei de astăzi a AGA

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au votat, în adunarea de astăzi, ca pachetul din Hidroelectrica pe care fondul în va scoate la vânzare să fie listat doar la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după cum reiese din raportul FP publicat pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

Punctul fusese pus pe ordinea de zi la solicitarea Ministerului Finanţelor, ce deţine 5,8% din Fondul Proprietatea. Franklin Templeton, administratorul FP, dorea ca listarea să se facă la BVB şi la o bursă străină, dar opţiunea nu a primit suficiente voturi din partea acţionarilor.

Pe lângă vânzarea prin ofertă publică secundară şi listarea doar la BVB, s-a aprobat ca banii obţinuţi din tranzacţie să fie distribuiţi acţionarilor ca dividende.

"Sumele de bani rezultate în urma vânzării parţiale sau integrale a pachetului de acţiuni în cadrul respectivei oferte publice secundare vor fi distribuite acţionarilor societăţii sub forma unui dividend special în termen de trei luni de la încasarea sumei respective de către societate", se arată în document.

Fondul Proprietatea deţine aproape 20% din Hidroelectrica, pachet pe care-l evaluează la 2,46 miliarde de euro, după cum reiese din ultimul raport lunar al fondului. Deţinerea la producătorul de energie reprezintă 78,3% din activul net al FP.

În luna martie a acestui an, acţionarii Hidroelectrica, adică Ministerul Energiei ce deţine 80% din companie şi Fondul Proprietatea, aprobaseră listarea companiei printr-o ofertă publică în cadrul căreia FP să vândă acţiuni Hidro. Guvernul României şi-a asumat, prin PNRR, finalizarea listării a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica până la 30 iunie 2023. Doar că Legea 173/2020 a suspendat pentru doi ani, până în această vară, pregătirile IPO-urilor, deoarece interzicea orice modalitate de privatizare - fie prin vânzarea acţiunilor statului, fie prin creşterea capitalului - care ar conduce la o reducere a deţinerii statului într-o companie.

Tot astăzi, acţionarii Fondului Proprietatea au autorizat administratorul Franklin Templeton să răscumpere, pe parcursul anului viitor, cel mult 3,5 miliarde de titluri proprii (sub formă de acţuni tranzacţionate la BVB sau GDR-uri la Londra), la preţuri cuprinse între 0,2 lei/acţiune şi 3 lei/acţiune (pentru titlurile de la BVB).

Răscumpărările reprezintă o metodă de a susţine preţul acţiunii FP, de creştere a câştigului pe acţiune şi de diminuare a discount-ului dintre preţul de piaţă şi Valoarea Unitară a Activului Net, care în prezent este de circa 30%.

Din acţionariatul Fondului Proprietatea fac parte Ministerului Finanţelor, fonduri de pensii Pilon II, dar şi fonduri străine. Evaluarea bursieră a FP se ridică la 11,7 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Rămâne de văzut dacă hdr se va vinde la prețul aberant cerut de FP

    1. Mda, e ca si cum iei Bitcoinul la 60K.

    O gravă greșeală! Templeton , administrator excelent trebuia să decidă ce și cum !

    Sa vedem cati vor subscrie Hidroelectrica la PER 18 cand Nuclearelectrica e acum la PER 5, Transel ectrica PER 3 Petrom PER 2 si ceva. Cand au venit cu propunerea de vanzare da, 2021 piata era in varf. Acum avem "incetinire economica" si "nu vom avea recesiune", inflatie 16% si razboi la granita. Deci cu totul alte conditii decat cand s-a facut planul. De altfel o companie buna, si noi avem contract cu ei.

    1. GOOD MESAGE

      SI INCA CEVA CU PRETUL LA ENERGIE PLAFONAT, PROFITUL HIDRO VA MERGE DOAR IN JOS DE ACUM inainte 

    EPS 7.89 poate ajunge chiar peste 10 pentru 2022.

    FP il are la 135. 

    Poate dau un discount pentru cei care cumpara la incepere, spre 110-120 pe actune. 

    1. Sa nu uitam ca acest eps de sa zicem 10 e facut acum conjunctural din cauza penuriei de curant datorata mai mult razboiului din Ucraina. Trebuie vazut eps din anii trecuti, inainte de cresterea preturilor la energie. Pt ca asta va fi dupa razboi. Si razboiul se va termina la un moment dat.

    valoarea” e umflata de bula speculativa din energie!

    nu e de mirare ca vor sa vand doar pe bvb. 

    cui paseaza galusca? 

    nu a citit nimeni balantele? 

    cineva mulge vacuta la greu; acum se pare ca a lasat vacute nemulsa ca sa dea aparent mai mult la vanzare. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb