Acţionarii "Petrom" care s-au opus divizării activităţii de marketing pot vinde titlurile către grup

F. A.
Ziarul BURSA #Companii #Fondul Proprietatea / 26 august 2010

Acţionarii "Petrom" care s-au opus divizării activităţii de marketing pot vinde titlurile către grup

Acţionarii OMV Petrom (SNP) care au votat împotriva operaţiunii de desprindere a activităţii de marketing şi transferul unei părţi din patrimoniul companiei către OMV Petrom Marketing pot cere până la 3 septembrie retragerea din acţionariatul grupului petrolier.

Acţionarii companiei au aprobat, la 3 august, majorarea capitalui OMV Petrom Marketing cu 775,59 milioane lei, de la 204,7 milioane lei la 980,3 milioane lei, în cadrul operaţiunii prin care firma va prelua activităţile de marketing de la acţionarul unic, OMV Petrom.

Investitorii s-au opus acestei decizii, precum şi cei care s-au abţinut sau care nu au fost prezenţi la şedinţă pot cere retragerea din acţionariatul OMV Petrom.

Preţul brut pe care OMV Petrom îl va plăti va fi stabilit de un expert autorizat independent ca valoarea medie ce rezultă din aplicarea a cel puţin două metode de evaluare recunoscute de legislaţie.

Compania va face public preţul de retragere printr-un raport care va fi transmis BVB şi CNVM, anunţă Mediafax.

Dacă acţionarii nu sunt de acord cu preţul oferit de companie au opţiunea ca în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării raportului să revoce cererea de retragere, prin depunerea unei declaraţii.

Acţionarii interesaţi trebuie să depună o cerere de retragere din OMV Petrom în termen de o lună de la data AGA, respectiv până la 3 septembrie.

Împotriva deciziei s-au pronunţat acţionari care deţin cumulat 25,6 milioane de acţiuni, reprezentând 0,04% din capital, şi s-au abţinut investitori cu 11,39 milioane de titluri, respectiv 20,11% din total.

Dreptul de retragere poate fi exercitat pentru toate acţiunile deţinute, nefiind permisă exercitarea parţială.

Majorarea de capital va fi realizată prin trans­ferul unei părţi din patrimoniul OMV Petrom către OMV Petrom Marketing.

OMV Petrom Markeing este fosta companie OMV România, care administra benzinăriile sub sigla OMV.

Ca efect al desprinderii, OMV Petrom va trans­fera către OMV Petrom Marketing activele şi pasivele aferente activităţilor de marketing, desfăşurate în prezent de divizia de marketing din cadrul OMV Petrom prin intermediul a trei unităţi de afaceri, respectiv vânzare cu amănuntul, comercial şi administrarea afacerii.

Astfel, vor fi transferate, printre altele, toate staţiile operaţionale de distribuţie de carburanţi, inclusiv unităţile închise temporar pentru renovare, terenurile pe care sunt localizate aceste staţii şi pe care OMV Petrom intenţionează să construiască noi benzinării, precum şi toate bunurile, produsele petroliere, imobilizările şi materialele aflate în stoc, aferente activităţii de vânzare cu amănuntul.

Operaţiunea nu va aduce modificări capitalulul social sau structurii acţionariatului OMV Petrom. Compania OMV Petrom Marketing a fost înfiinţată în 1998.

Profitul net al grupului OMV Petrom a crescut în primul semestru de 4,6 ori faţă de perioada similară a anului trecut, la 1,526 miliarde lei (368,3 milioane euro), iar vânzările au avansat cu 14%, la 8,343 miliarde lei (2,011 miliarde euro), calculate după standardele IFRS.

OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. Statul român are, prin Ministerul Economiei, 20,6% din titluri, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 20,1% din capital.

Titlurile OMV Petrom se tranzacţionau, în jurul orei 14:00, la preţul de 0,328 lei pe unitate, în scădere cu 0,61% faţă de referinţă. Compania are astfel o capitalizare de 18,5 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si asteptau sa se implineasca data limita pentru a face publica aceasta procedura? mare companie, transparenta maxima

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb