Acţionarii "Proprietatea" trebuie să se ia în serios

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 27 septembrie 2006

Un domn beneficiar al unor titluri de valoare oferite de fondul "Proprietatea" celor care au acest drept, a lăsat la redacţie un bilet adresat mie în care îmi cere părerea în legătură cu utilizarea acestor titluri de valoare. Din păcate numele nu este prea clar scris, iar numărul de telefon pe care l-a lăsat nu-l voi utiliza. Dacă răspund gratuit oricărei cereri, indiferent dacă este vorba despre o convorbire privată sau una care priveşte interese mai largi, nu cheltuiesc bani pe telefoane pentru cei care îmi cer să-i sun. Problema ridicată este de interes general şi merită un răspuns, care cred că va fi util multora. Domnul X întreabă care este părerea mea în legătură cu titlurile de valoare nominale pe care le-a depus la "Transelectrica" şi "Transgaz".

În primul rând nu cred că a putut face aşa ceva. Căci după cum ştiu, singurele opţiuni care au putut fi făcute erau să poată converti aceste titluri în acţiuni din portofoliul Fondului Proprietatea sau să devină acţionari la acest fond. Opinia mea este că cel mai bine este să opteze pentru convertirea în acţiuni. Deocamdată acest lucru nu se poate face concret, dar va deveni o posibilitate certă într-un viitor apropiat. Cel puţin la nivel de declaraţie prima oportunitate este opţiunea "Transelectrica". La această societate de interes naţional se vor aloca 15 % din acţiuni pentru cei care deţin titluri "Proprietatea" şi 5% celor care trebuie să primească despăgubiri pentru casele care nu mai pot fi restituite în natură. Vor fi disponibile în jur de 11 milioane acţiuni. Valoarea de schimb va fi cea rezultată din media tranzacţiilor în primele şase luni de la listarea pe Bursă, care este aşteptată înainte de 1 septembrie. Asta înseamnă că un preţ mediu vom avea de 1 martie 2007 iar perioada de subscriere va dura alte şase luni. Aşa cum a fost la oferta publică, este de aşteptat că va fi o suprasubscriere substanţială, aşa că nimeni nu va putea folosi integral valoarea pe care o deţine. Societatea "Transelectrica" va avea o viaţă bună pe Bursă, aşa că după mine şi nu numai, ar trebui exploatată oportunitatea şi trebuie subscris cît mai mult. De fapt, recomandarea mea este să se subscrie toată suma disponibilă, căci oricum nu se va converti în totalitate, datorită supra subscrierilor. Restul de valoare rămas nesubscris se va plasa în acelaşi fel la alte societăţi scoase la oferte, dar numai dacă este vorba despre societăţi cu o situaţie financiară cunoscută ca fiind profitabilă sau cel puţin care stârneşte interes pentru investitori în cazul unei privatizări totale ulterioare. "Transgaz" face parte cu certitudine dintre acestea, dar mai sunt şi altele.

De ce recomand conversia în acţiuni care vor fi listate ? Pentru că astfel fiecare despăgubit va putea să dispună plenar de ce va putea converti şi poate alege cele mai bune momente să valorifice acţiunile pe bursă. De asemenea, prin piaţa de capital va putea să restructureze portofoliul după dorinţă, dar şi după performanţele emitenţilor. Căci dacă, de exemplu, la "Transelectrica" datorită suprasubscrierii nu se vor valorifica decât câteva procente din suma disponibilă, în timp vânzând celelalte acţiuni la care a subscris îşi poate cumpăra din piaţă un pachet mai mare de "Transelectrica", dacă îi va plăcea cum evoluează aceasta. Sau poate converti toată valoarea obţinută pe acţiunile dobândite prin conversie în acţiuni cu o veche şi mai îndelungată istorie pe bursă, cum ar fi băncile listate sau SIF-uri.

Un ultim sfat, poate cel mai important pentru toţi aflaţi în această situaţie: Nu vă grăbiţi să vindeţi acţiunile căpătate, indiferent care este emitentul, în primele săptămâni de la intrarea în posesie. Căci atunci datorită presiunii mari la vânzare, preţul acţiunilor va fi foarte mic. Cel mai bine ar fi, dacă situaţia financiară o permite, ca atunci să mai cumpăraţi la preţuri mici acţiuni din piaţă şi apoi când preţul se va stabiliza la valoarea reală, puteţi să valorificaţi cu câştig pachetul cumpărat şi la un preţ bun cele obţinute prin conversie. Nu este rău, ba chiar este necesar ca cei care deţin sau vor obţină astfel de titluri să înceapă un proces propriu de autoinstruire despre piaţa de capital şi în măsura în care au cu ce , chiar să-şi facă o practică efectivă de investitor în piaţa de capital. Dacă investitorul va căpăta experienţă proprie nu va mai avea nevoie de prea multe sfaturi şi oricum va scăpa de presiunea unor pseudoconsilieri care sigur vor încerca să profite de neştiinţa şi naivitatea celor care cu mare întârziere şi sigur într-o măsură incompletă beneficiază de prevederile legislative în cauză.

Dacă ar fi să rezum, la ora aceasta, titlurile de valoare emise nominativ celor îndreptăţi sunt echivalente cupoanelor Văcăroiu între data distribuirii şi data limită a subscrierii în programul PPM. De felul cum vor fi utilizate va depinde cît şi cînd vor beneficia. Deja, dacă ne luăm după presă (şi nu am motive să nu cred ) s-au făcut divese afaceri cu aceste titluri, prin cedarea drepturilor de utilizare contra 30 % - 50 % din valoarea nominală, către firme sau persoane în spatele cărora s-ar afla în cea mai mare parte Sorin Ovidiu Vântu. Dar nu cred că este singurul. Aşa cum de comerţul ilicit cu cupoanele CNP-Văcăroiu s-au ocupat mii de persoane într-un sistem multipiramidal, tot aşa pescuitorii în ape tulburi s-au băgat şi în această afacere. Fiecare este însă liber să facă ce vrea cu drepturile sale astfel că în afară de sfaturi, dacă mi se cer, nu am cum ajuta.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb