ACŢIONARII SE CONTRAZIC: Chin la Oltchim

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 mai 2008

Posibila decizie a statului de a majora, în luna iulie, capitalul social al combinatului chimic "Oltchim" Rm. Vâlcea prin conversia datoriilor companiei la bugetul de stat, în acţiuni, a stârnit reacţii diverse în rândul acţionariatului. În urma unei şedinţe ce a avut loc săptămâ­na trecută, acţionarul minoritar al "Oltchim", grupul german Petro Carbo Chem SE (PCC SE), care deţine 12,9% din participaţii, a hotărât să nu subscrie la posibila majorare a capitalului social, cu toate că, în urma acestui proces, riscă să-şi diminueze ponderea în acţionariat şi, implicit, să-şi piardă puterea de decizie şi o parte din profit.

Conducerea PPC SE vede în procesul de ştergere a datoriilor şi reconversia lor în acţiuni, o formă de ajutor de stat şi o posibilă reiterare a cazului Ford, unde constructorul american de automobile este silit să restituie suma de 27 de milioane de euro reprezentând ajutorul de stat acordat ilegal la privatizarea Automobile Craiova.

În opinia PCC SE acest demers are toate şansele să nu fie pe placul Comisiei Europene şi să degenereze într-un efort financiar neplanificat pentru anul în curs. Cu toate acestea, la numai un an de la investiţia efectuată în ţara noastră, reprezentanţii PCC SE spun că vor lupta pentru a deveni acţionari majoritari la Oltchim, în eventualitatea unei privatizări a combinatului, prognozată de investitori, pentru perioada următoare.

Deşi acţiunile Oltchim sunt tranzacţionate la Bursă iar privatizarea combinatului pare iminentă, în rândul acţionariatului s-au coagulat mai multe opinii în ceea ce priveşte problema datoriilor acumulate. Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC SE consideră că singura soluţie pentru a rezolva problema datoriilor o constituie contractarea unui împrumut bancar. Wojciech Zaremba ne-a explicat: "Ştergerea datoriilor la Oltchim, în eventualitatea în care va avea loc, reprezintă într-adevăr o problemă mare pentru noi. Pentru PCC SE acest proces ar fi unul în premieră, întrucât s-ar lua o asemenea decizie înaintea unei hotărări a Comisiei Europene. Indiferent de situaţie, datoriile rămân datorii şi noi considerăm că ar fi oportun să luăm un credit bancar, pe o perioadă de zece ani, ca să rezolvăm această problemă. Totuşi, măsura are un caracter temporar, întrucât combinatul are nevoie de o strategie clară şi bine pusă la punct pe viitor, în baza căreia să realizăm un management eficient şi să reducem valoarea datoriilor. În opinia noastră conversia acestor datorii rămâne ilegală".

Potrivit celor declarate, lipsa unităţii de opinie a acţionariatului în ceea ce priveşte viitorul Oltchim se constată şi în alte probleme ce ţin de managementul companiei. Wojciech Zaremba a precizat: "Fiecare parte din acţionariat are soluţiile şi punctele ei de vedere. Sunt acţionari care ar dori să facă profit în următorii trei, patru ani, în timp ce noi estimăm o perioadă de 15 ani. La Oltchim ar trebui să fie mai mult calm pentru a realiza un management bun".

În ceea ce priveşte relaţia cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acţionarul majoritar al Oltchim, Zaremba ne-a declarat că PCC SE va face tot posibilul pentru a înlătura anumite suspiciuni ale AVAS legate de compania sa. "Noi facem tot ceea ce este posibil pentru a ne cunoaşte mai bine cu AVAS, întrucât am venit la Oltchim să investim pe termen lung, nu să plecăm după un an sau doi". Totodată, Wojciech Zaremba a infirmat orice ipoteză legată de retragerea PCC SE din acţionariatul Oltchim.

La rândul său, Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, unul din adepţii conversiei creanţelor AVAS în acţiuni declara recent că "PCC SE urmăreşte să facă societatea aparent neatractivă şi să-i blocheze activitatea pentru a o putea prelua la un preţ derizoriu".

În opinia directorul general al combinatului, valoarea reală a companiei va fi cea rezultată în urma majorării capitalului social şi conversiei creanţelor AVAS în acţiuni, procedură prin care, capitalul social este estimat să ajungă la un nivel de peste 200 de milioane de euro.

Totodată, sindicatele din chimie şi petrochimie şi-au exprimat îngrijorarea faţă de privatizarea combinatului Oltchim, unde potrivit lor, activează cel mai mare sindicat din ţară, format din circa 7.000 de salariaţi. "Noi nu avem absolut nimic cu privatizarea societăţii cu capital majoritar de stat, dar dorim să asistăm la o privatizare a activităţilor, nu a activelor, întrucât suntem îngrijoraţi că ar putea deveni o afacere imobiliară şi atât", ne-a declarat, recent, Ovidiu Popescu, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale din Chimie şi Petrochimie.

De aceeaşi părere este şi Wojciech Zaremba care a precizat că pe terenurile combinatului trebuie să se fabrice doar produse chimice şi atât. "Dacă discutăm despre privatizare ar trebui ca Guvernul să fie mai clar în ceea ce priveşte activitatea viitore a Oltchim", ne-a mai spus Zaremba.

Reprezentanul PCC SE s-a declarat îngrijorat şi de evoluţia ascendentă a preţului la gaze şi petrol şi a menţionat că Oltchim va realiza investiţii pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb