Acţiunea "Sofert" Bacău a şocat Bursa

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 septembrie 2005

Aflată în reorganizare, societatea "Sofert" înregistrează o creştere spectaculoasă a cotaţiei acţiunilor sale

Cotaţia acţiunilor "Sofert" a crescut în ultimele trei şedinţe de tranzacţionare, cumulat, cu peste 40%. Preţul acţiunilor a urcat vineri cu maximul admis de Bursa de Valori Bucureşti de 15%, iar la în-ceputul acestei săptămîni cursul s-a apreciat cu peste 14%.

Piaţa are o componentă primară foarte puternică şi nu este o ciudăţenie dacă preţul acţiunilor creşte în timp ce performanţele companiei se reduc. Dacă cineva este interesat de acţiunile societăţii, cotaţia creşte pe un alt sistem decît cel legat de economia reală. În condiţiile în care situaţia producătorului de îngrăşăminte chimice este nesatisfăcătoare şi în piaţă titlurile lui se apreciază simţitor de la o zi la alta, putem suspecta că preţul acţiunilor este intens speculat sau manipulat.

Adrian Lupşan, analist al "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Acţiunile companiei < Sofert > îşi continuă trendul crescător atingînd în timpul şedinţei de ieri preţul de 0,0120 RON pe o lichiditate în creştere. Trebuie avut în vedere faptul că la nivelul emitentului nu s-a întîmplat deocamdată nimic care să justifice creşterile din ultima perioadă. Pe de altă parte titlurile < Sofert > fac parte din clasa acţiunilor cu un grad ridicat de risc, ceea ce implicit generează o volatilitate ridicată".

În cursul anului 2004 de exemplu, preţul acţiunii a avut trei mari variaţii de preţ, în cîteva şedinţe preţul variind de la o medie de 0,0540 RON la 0,0300 RON în luna iulie sau de la 0,0290 RON la 0,0400 RON la sfîrşitul lui 2004. "Este interesant de remarcat că aceste volatilităţi apar pe un trend general al bursei. Este foarte posibil ca o parte din investitorii atraşi de preţul foarte mic al acţiunii să achiziţioneze şi acţiuni < Sofert > în scopul diversificării portofoliului", apreciază domnul Lupşan. Creşterea de 40% înregistrată în ultimele zile vine după o cădere generalizată în acest an de peste 80%!

În cursul sesiunii bursiere de ieri, cotaţia acţiunilor "Sofert" Bacău s-a apreciat cu 14,29%, ajungînd la finelele zilei la 0,0105 RON/acţiune. Lichiditatea a fost scăzută, fiind trans-ferate peste 258.000 de acţi-uni, în 14 tranzacţii care au însumat cu puţin peste 3.000 RON.

Directorul general al societăţii "Sofert", Cornel Cîrnu, ne-a declarat: "Cotaţia acţiunilor companiei nu reflectă nici pe departe situaţia < Sofert >. Derularea activităţii depinde foarte mult de evoluţia preţului la gazul metan. În prezent compania este în activitate, însă restructurarea a fost începută şi se realizează etapizat".

Doru Masca, director de tranzacţionare al SSIF "Carpatica Invest" Sibiu, ne-a declarat: "Referitor la acţiunile SOF cred că evoluţia ascendentă înregis-trată de acestea în ultima perioadă este una pur speculativă, deoarece nu a fost publicat nici un comunicat referitor la vreun eveniment deosebit. De altfel este dificil de analizat evoluţia unei acţiuni al cărei preţ se află în jurul valorii de 0,01 RON. mai mult, creşterea din ultimele trei şedinţe a fost de aproximativ 15%, respectiv maximum admis de sistemul de tranzacţionare, fără să fi fost raportat nici un eveniment deosebit".

Brokerii susţin că nu există vînzători în piaţă pentru aceste acţiuni.

"Nu există o explicaţie logică a creşterilor din ultimele trei şedinţe", ne-a declarat un broker. Altul este de părere că în momentul în care acţiunile componente ale indicelui BET vor suferi corecţii, vom asista la deprecierea rapidă a cursului acţiunilor "Sofert".

"Sofert" Bacău este o companie cu capital integral privat, lis-tată la categoria a II-a a BVB, avînd un capital social de 557,78 miliarde de lei vechi, divizat în acţiuni cu valoare nominală de 1.000 lei vechi. Principalii acţionari ai societăţii sînt "InterAgro" cu o deţinere de 59% din totalul acţiunilor, SIF Moldova cu 9% din titluri şi Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului care deţine 14,22% din capitalul social.

Componenta psihologică s-a dovedit a fi una puternică pe piaţa de capital. Sistemul pieţei bursiere are legătură cu economia reală, dar se lasă influenţat de comportamentul psihologic şi ca atare evoluţia cotaţiilor nu reflectă întotdeauna valoarea societăţii emitente. Acest tip de mecanism funcţionează şi în cazul "Sofert" Bacău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb