Acţiunile Deutsche Bank scad cu 13%

G.D.
Piaţa de Capital / 24 martie 2023

Acţiunile Deutsche Bank scad cu 13%

Actualizare Olaf Scholz: "Nu există motive pentru a pune la îndoială profitabilitatea Deutsche Bank"

Deutsche Bank este o bancă foarte profitabilă şi nu există motive să se pună la îndoială viitorul ei, a afirmat astăzi cancelarul german Olaf Scholz, după declinul semnificativ al acţiunilor băncii, transmite Reuters, conform Agerpres.

"Deutsche Bank şi-a reorganizat şi modernizat complet modelul de afaceri şi este o bancă foarte profitabilă", a declarat Scholz, la o conferinţă de presă la Bruxelles.

La Bursa de la Frankfurt, acţiunile Deutsche Bank înregistrau astăzi a treia zi de declin, de peste 12%, în urma majorării costului asigurării bondurilor băncii germane împotriva riscului de neplată.

Luna aceasta, titlurile băncii germane au pierdut o cincime din valoarea lor, după problemele din sectorul bancar european şi american din ultimele două săptămâni, care au readus în memorie criza financiară globală din 2008.

---

Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% astăzi dimineaţă, în urma unei creşteri bruşte a costului de asigurare împotriva intrării sale în incapacitate de plată, în noaptea de joi spre vineri, în condiţiile în care persistă îngrijorările legate de stabilitatea băncilor europene, scrie CNBC, potrivit Economedia.

Acţiunile creditorului german au scăzut pentru a treia zi consecutivă şi au pierdut mai mult de o cincime din valoarea lor până acum în această lună. Credit default swaps - o formă de asigurare pentru deţinătorii de obligaţiuni ale unei companii împotriva neîndeplinirii obligaţiilor de plată ale acesteia - a sărit la 173 de puncte de bază ieri seară, de la 142 de puncte de bază în ziua precedentă.

Salvarea de urgenţă a Credit Suisse de către UBS, în urma prăbuşirii băncii americane Silicon Valley Bank, a declanşat îngrijorări privind contagiunea în rândul investitorilor, care a fost accentuată de o nouă înăsprire a politicii monetare din partea Rezervei Federale americane miercuri.

Autorităţile de reglementare şi băncile centrale elveţiene şi mondiale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său naţional va ajuta la calmarea pieţelor, dar este clar că investitorii rămân neconvinşi că această tranzacţie va fi suficientă pentru a limita stresul din sectorul bancar.

Obligaţiunile de rang 1 suplimentar (AT1) ale Deutsche Bank - o clasă de active care a ajuns pe prima pagină a ziarelor săptămâna aceasta după deprecierea controversată a titlurilor AT1 ale Credit Suisse ca parte a acordului de salvare - au fost, de asemenea, vândute puternic.

Deutsche a condus astăzi scăderile generalizate ale principalelor acţiuni bancare europene, rivalul german Commerzbank pierzând 9%, în timp ce Credit Suisse, Societe Generale şi UBS au scăzut fiecare cu peste 7%. Barclays şi BNP Paribas au scăzut ambele cu peste 6%.

Deutsche Bank a raportat 10 trimestre consecutive de profit, după ce a finalizat o restructurare de mai multe miliarde de euro, începută în 2019, cu scopul de a reduce costurile şi de a îmbunătăţi profitabilitatea. Creditorul a înregistrat un venit net anual de 5 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari) în 2022, în creştere cu 159% faţă de anul precedent.

Rata sa CET1 - o măsură a solvabilităţii băncii - s-a situat la 13,4% la sfârşitul anului 2022, în timp ce rata de acoperire a lichidităţilor a fost de 142%, iar rata de finanţare stabilă netă s-a situat la 119%.

Deutsche Bank a refuzat să comenteze.

Autorităţile de reglementare financiară şi guvernele au luat măsuri în ultimele săptămâni pentru a limita riscul de contagiune de la problemele la creditorii individuali, iar Moody's a afirmat într-o notă de miercuri că ar trebui să "reuşească în linii mari" să facă acest lucru.

"Cu toate acestea, într-un mediu economic incert şi în condiţiile în care încrederea investitorilor rămâne fragilă, există riscul ca factorii de decizie politică să nu fie în măsură să limiteze actualele turbulenţe fără repercusiuni de mai lungă durată şi potenţial severe în interiorul şi dincolo de sectorul bancar", a precizat echipa de strategie de credit a agenţiei de rating.

"Chiar şi înainte ca stresul din sectorul bancar să devină evident, ne aşteptam ca condiţiile de creditare la nivel mondial să continue să slăbească în 2023, ca urmare a ratelor dobânzilor semnificativ mai mari şi a creşterii mai scăzute, inclusiv a recesiunilor din unele ţări."

Moody's a sugerat că, pe măsură ce băncile centrale îşi continuă eforturile de a ţine în frâu inflaţia, cu cât mai mult timp condiţiile financiare rămân înăsprite, cu atât mai mare este riscul ca "tensiunile să se extindă dincolo de sectorul bancar, dezlănţuind daune financiare şi economice mai mari".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Fara energie si materii prime de la rusi,economia

    germaniei o ia la vale inevitabil 

    1. Fii serios, economia lor se bazeaza din ce in ce mai mult pe servicii si R&D

      Rusia in schimb e economie de secol 19 

      Daca nute pricepi de loc la economie,

      ce ar fi sa comentezi probleme LMBTQ+ 

    A less discussed but better understood anomaly is the Friday Effect, which says that in times of crisis it’s best to sell banks going into a weekend, just in case they don’t make it to Monday.

    So what’s going on? Basically nothing. The only headline on the tape concerns DB’s buyback of a Tier 2 bond that was trading below par, and since the spend required a regulatory nod that looks more like a positive signal on capital than a negative one.

    SURSA: FT 

    daca banca este profitabila = de ce nu foloseste acel profit sa isi cumpere inapoi actiunile care se vand la o reducere masiva = 9 euro dupa ce la 1 februarie au fost 12 euro = adica o scadere de 25 % in 7 sapatamini

    1. Pentru ca prima data se rascumpara obligatiunile. Au autorizare sa rascumpere 10% actiuni pana in 2027 deci probabil se face si ce zici tu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb