ACŢIUNILE ELVILA SE TRANZACŢIONEAZĂ PE AERO, DE IERI Viorel Cataramă: "Nu excludem emisiunea de acţiuni suplimentare sau obligaţiuni, la Elvila"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2018

Viorel Cataramă: "Nu excludem emisiunea de acţiuni suplimentare sau obligaţiuni, la Elvila"

Viorel Cataramă: "Nu sunt implicat în activitatea SAI SAFI Invest, sunt doar acţionar acolo"

Acţiunile producătorului de mobilă Elvila (ELV), societate fondată în anul 1990 de către Viorel Cataramă, au intrat, ieri, la tranzacţionare, pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (AeRO) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), listarea fiind de natură tehnică, valoarea de piaţă a companiei situându-se, ieri, în jurul nivelului de 14,8 milioane de euro, echivalent cu estimarea anterioară a companiei.

Viorel Cataramă, care controlează 65,44% din emitent, a declarat: "Astăzi (n.r. ieri) se listează la bursă cea mai veche companie privată românească apărută după evenimentele din decembrie 1989. Am decis ca Elvila să intre pe piaţa AeRO a BVB printr-o listare tehnică pentru a asigura o transparenţă maximă a companiei, mai ales în contextul implicării mele tot mai active în domeniul politic, şi pentru a da posibilitatea acţionarilor minoritari să-şi tranzacţioneze activele într-un cadru organizat şi eficient. În viitor, în funcţie de evoluţia pieţei, nu excludem să luăm în calcul atât emisiunea de acţiuni suplimentare, cât şi de obligaţiuni".

Legat de posibilitatea ca deţinerea pe care o are Fondul Oamenilor de Afaceri (FOA) la Elvila, care este administrat de SAI SAFI Invest, societate controlată de fondatorul Elvila, să fie vândută prin bursă, Viorel Cataramă a precizat: "Eu nu am treabă cu Fondul Oamenilor de Afaceri. Nu am niciun fel de implicare. Acest fond este administrat de SAFI, care va acţiona în conformitate cu interesele fondului şi ale societăţii în condiţiile pieţei. Nu cunosc, nici nu vreau să ştiu. E treaba lor".

SAFI este o societate pe acţiuni controlată şi reglementată de ASF, care funcţionează după nişte reguli, a spus domnul Cataramă, adăugând: "Eu sunt acţionar majoritar acolo, dar atât. Particip la adunarea generală şi hotărăsc în conformitate cu prevederile Legii 31. În rest, nu cunosc ce se întâmplă, nu e treaba mea, nu conduc direct această societate. Eu conduc grupul Elvila. Acolo sunt numai acţionar şi nu ştiu ce se întâmplă. Dacă ei consideră oportun să tranzacţioneze acţiunile, nu au decât, dacă nu consideră că este oportun, nu le tranzacţionează. Fac ce vor ei. Pe mine mă interesează la SAFI să lucreze pe profit. Atât şi nimic altceva."

Însă, ASF a găsit la SAFI Invest, în cadrul controlului din noiembrie 2015, o serie de contracte - de chirie, de consultanţă, de prestări servicii - supradimensionate, încheiate cu firme controlate de Viorel Cataramă sau de angajaţi ai administratorului. Ulterior, ASF a impus, în august 2016, sancţiuni în sarcina SAI SAFI Invest şi a conducătorilor acesteia.

În 2016, SAI SAFI-Invest a scos la vânzare pachetul de 1.722.010 acţiuni Elvila deţinut de FOA, pentru 5,16 milioane de lei (3 lei/acţiune), potrivit unui raport al companiei, în condiţiile în care FOA nu se mai încadra în limitele investiţionale impuse de regulamentele în vigoare. La acel preţ, care estima valoarea companiei la 79,7 milioane de lei (aproximativ 17 milioane de euro), FOA nu a găsit cumpărător. O operaţiune de răscumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de FOA, aprobată în 2014, a eşuat după ce a fost contestată de Libra Bank.

Listarea Elvila la BVB a fost de natură tehnică, ceea ce înseamnă că nu a fost necesară o ofertă anterioară acesteia, astfel încât structura acţionariatului societăţii nu este afectată în niciun fel, iar compania decide să beneficieze de avantajele de a fi o societate listată la bursă, precum vizibilitate suplimentară, credibilitate sau transparenţă, potrivit unui comunicat de presă al BVB.

Ieri, până la ora 15:00, fuseseră realizate şase tranzacţii cu titlurile ELV, fiind transferate 741 de acţiuni, în valoare de 1.926,6 lei, preţul fiind de 2,6 lei/unitate.

În prezent, Elvila este controlată de Viorel Cataramă, cu 65,44% din acţiuni, Elvila Consult, cu 19,4%, FOA, cu 6,47%, Arabesque Investments, cu 3,38%, Libra Internet Bank, cu 1,88%, AAAS, cu 1,2%, Societe Generale, cu 1,16%, şi alţii cu deţineri sub 1%.

Societatea precizează că a încheiat anul 2016 cu un profit net auditat de 1,1 milioane de lei, în scădere faţă de 1,42 milioane de lei în 2015, pe fondul unor afaceri de 52,27 milioane de lei în 2016, faţă de 48,31 milioane de lei în 2015.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ar trebui sa te intereseze SAFI pt.ca se va razbuna pe tine asa cum s-a razbunat padurea pe "drujba lui Dumnezeu"! Cat mai ai pana la 63 de ani?

    Cine-i prost sa cumpere astfel de actiuni? Sa le cumpere familia domnului catarama sa simta si ele ce inseamna sa fii actionar la SAFI!

    Decat asociat cu catarama mai bine deloc

    Fugiti,Ctarama/safi/xfoa,..ASF /BOBOC..ia vedeti ce serparie e la SAFI.S/au dat amenzi de catre ASF la toata gasca de acola/Janine ./Necsulesti,etc.Toti sug din XFOA,,putin/mult dar sa fie pe pierdere XFOA,,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb