Acţiunile listate la bursa din Tel Aviv performează, în ciuda războiului din regiune

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 octombrie

Acţiunile listate la bursa din Tel Aviv performează, în ciuda războiului din regiune

English Version

Creştere de 26% a indicelui Tel Aviv Stock Exchange 35, de la momentul izbucnirii conflictului

Acţiunile Bursei de Valori din Tel Aviv, singura bursă israeliană, au avut o creştere consistentă de la începutul conflictului cu gruparea Hamas, care acum s-a extins pe mai multe fronturi, în ciuda retrogradării rating-ului ţării, a deficitului în creştere şi a inflaţiei persistente.

În ultimul an, deficitul bugetar al Israelului s-a majorat la 8,3%, faţă de 1,3% în anul dinainte de război, în vreme ce agenţiile internaţionale de evaluare Fitch, S&P Global şi Moody's un retrogradat rating-ul Israelului. În plus, atragerea de capital de către firmele israeliene de tehnologie - industria ce constituie motorul creşterii şi exporturilor Israelului, deşi mai puţin semnificativă la bursă - s-a diminuat, în ultimele luni, conform publicaţia israeliană Ynetnews.

Totuşi, investitorii în acţiuni nu au intrat în panică. Indicele Tel Aviv Stock Exchange 35 (TA 35), reperul pieţei israeliene, a crescut cu aproape 26%, faţă de momentul izbucnirii conflictului, în vreme ce indicele TA 125 a urcat cu 24%, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor Investing.com.

Diferenţa dintre aşteptări şi realitate

Optimismul investitorilor poate fi pus pe seama revenirii la normal a vieţii sociale, economice şi culturale, în multe părţi ale ţării. Activitatea economică nu a fost extrem de afectată, după cu demonstrează, de pildă, tranzacţiile realizate prin cardurile de credit şi datele privind veniturile din vânzările de retail, ce au revenit la nivelul de dinainte de război, astfel încât nu există un motiv real de panică. Reducerea inflaţiei, chiar dacă nu în ritmul aşteptat, laolaltă cu revenirea din industriei imobiliare, au contribuit la starea de optimism, scrie publicaţia amintită, într-un articol publicat în prima parte a acestei luni.

Evoluţia bursei israeliene vine şi în contextul creşterii principalelor pieţe vestice, indicele S&P 500 având un avans de circa 31%, de la începutul conflictului din Orientul Mijlociu, în vreme ce indicele pan-european Stoxx 600 s-a apreciat cu 16%, în aceeşi perioadă.

Indicele Tel Aviv Banks, ce include cele mai mari cinci bănci ale ţării, s-a apreciat cu 24%, de la începutul conflictului, în vreme ce indicele Tel Aviv Real Estate a urcat cu 29%. Indicele Tel Aviv Construction a avut un avans de 30%, dar cea mai mare creştere, de 39%, a marcat-o indicele Tel Aviv Retail, în principal datorită evoluţiei acţiunilor Shufersal, al căror preţ s-a dublat, în perioada scursă de la începutul conflictului.

Diferenţa dintre aşteptări şi realitate este unul dintre cei mai importanţi factori ce explică evoluţia bursei din Tel Aviv, spune Ken Fisher, fondatorul şi preşedintele Fisher Investments. "În octombrie anul trecut, aşteptările legate de piaţa israeliană erau la pământ. Analiştii economici îşi exprimau îngrijorarea că economiei israeliene îi va lua mult timp pentru a se redresa. Mulţi au prezis extinderea conflictului în întregul Orient Mijlociu şi poate chiar mai departe. Or, aceste lucruri nu s-au întâmplat", a scris Fisher într-un editorial publicat în august, în publicaţia israeliană Calcalist.

Creşteri puternice pentru acţiunile companiilor de apărare

Producătorul de arme, sisteme de apărare şi echipamente militare Elbit Systems, controlat de familia Federman, este cea mai mare companie israeliană de apărare, listată inclusiv în Statele Unite şi a şasea corportaţie ca dimensiune de la bursa din Tel Aviv. Acţiunile sale au fost mult timp în teritoriul negativ, faţă de momentul începerii conflictului, reşind abia recent să depăşească acest nivel, chiar dacă compania a raportat rezultate record, respectiv o creştere a veniturilor cu 12%, în vreme ce valoarea comenzilor a atins 21 miliarde de dolari, scrie Ynetnews.

Conform directorului general Bezhalel Machlis, performanţa acţiunii a fost afectată de faptul că, fiind companie israeliană, o bună parte a veniturilor sale merg către Forţele de Apărare Israeliene şi Ministerul Apărării, ceea ce a stârnit contrareacţii din partea organismelor pro-palestiniene şi anti-israeliene din întreaga lume, ce au inclus proteste violente împotriva companiei, în special în Marea Britanie.

NextVision Stabilized Systems, companie care produce camere pentru vehicule terestre şi aeriene ce sunt la mare căutare de către Elbit şi industria aerospaţială israeliană, este al doilea emitent ca mărime al bursei din Tel Aviv. Acţiunile sale au urcat cu circa 80%, din 7 octombrie anul trecut până în prezent, chiar dacă comenzile pentru produsele sale au scăzut, în trimestrul al doilea, potrivit Ynetnews.

Razor Labs, companie de software care dezvoltă soluţii şi produse de inteligenţă artificială, implicată în industria de apărare prin produsul său "Inspection AI", ce poate detecta defecte ale muniţiei în timpul procesului de producţie, a avut o evoluţie spectaculoasă a preţului acţiuilor, de la 50 de şecheli în octombrie anul trecut, la circa 540 astăzi. Acţiunile Third Eye Systems, ce oferă sisteme pentru detectarea dronelor explozive şi a aeronavelor fără pilot, au avut o creştere de 130%.

Cota de piaţă a celei mai mari companii aeriene israeliene s-a dublat

În afară de companiile din zona apărării, titlurile El Al, cea mai mare companie aeriană din Israel, au fost printre beneficiarii situaţiei din zonă, în condiţiile în care multe companii aeriene internaţionale au anulat zborurile către Israel, astfel încât El Al a fost, în anumite momente, singura opţiune pentru pasageri. Compania a majorat preţul biletelor, iar cota sa de piaţă aproape s-a dublat, scrie Ynetnews, context în care acţiunile sale au urcat cu 170%, faţă de momentul îzbucnirii confictului, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor Investing.com.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "starea de optimism" lol. e starea de printare de bani in timp de razboi si pandemie care alimenteaza bursele ca pe un foc.

    pai ce profiturile au crescut tot cu 31% in 3 trimestre? sau 26% in cazul israel? bullshit. deja s&p are plus 31% dar profiturile medii s&P sunt estimate s creasca pe tot anul 2024 cu 11%. pai bubble bubble sa umflam. ce faci cresti pretul cu de 3-4 ori mai repede decat creste profitul? lol pe cat timp asta?

    nu ca nu s-a mai intamplat in istorie de cateva ori. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb