Acţiunile LSE explodează după anunţul privind achiziţia Refinitiv

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2019

Preţul acţiunilor operatorului London Stock Exchange Group (LSE) a explodat cu peste 14% către noi maxime în şedinţa bursieră londoneză de ieri, ca urmare a informaţiei apărute la sfârşitul săptămânii trecute conform căreia operatorul bursei londoneze se află în discuţii avansate pentru preluarea companiei de analiză a datelor Refinitiv, achiziţie ce se ridică la o valoare de 27 miliarde de dolari, suma incluzând datorii de 12,2 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Ieri, în jurul orei 16:50, indicele de referinţă al bursei londoneze, FTSE 100, creştea cu 2% pe fondul veştii, cu mult peste ceilalţi indici europeni, în timp ce lira sterlină a atins ieri cel mai scăzut nivel al ultimilor doi ani în comparaţie cu dolarul american.

Tranzacţia ar avea loc la mai puţin de un an după preluarea Refinitiv de către fondul american Blackstone, cel mai mare fond de private equity din lume, care a plătit fostului proprietar Thomson Reuters circa 20 de miliarde de dolari pentru o participaţie majoritară de 55%.

LSE ar efectua plata în acţiuni noi LSE, transformând acţionarii actuali ai Refinitiv în acţionari LSE, care ar deţine circa 37% din compania nou formată şi mai puţin de 30% din drepturile de vot.

Thomson Reuters, compania-mamă a agenţiei Reuters News, deţine în prezent o participaţie de 45% la Refinitiv. Thomson Reuters a confirmat negocierile printr-un comunicat, arată sursa citată, precizând că îi va reveni o participaţie de 15% la LSE, dacă tranzacţia va fi finalizată. Ceilalţi acţionari minoritari, printre care Blackstone, fondul de pensii Canada Pension Plan Investment Board şi fondul de stat al Singapore GIC, vor controla restul de 27%.

Preluarea ar accelera tranziţia LSE către un furnizor de date şi informaţii de la simplu operator al bursei londoneze, iar noul business ar reprezenta mai mult de jumătate din totalul veniturilor noului grup, potrivit Bloomberg, un competitor al Refinitiv.

"Bursele se axează tot mai mult pe date şi tehnologie ca surse de venituri şi mai puţin pe intermedierea achiziţiilor şi vânzărilor, a declarat o sursă pentru Reuters, motivând achiziţia.

Totuşi, au arătat un număr de patru surse pentru Reuters, preluarea ar putea să se lovească de reglementatorii anti-concurenţă din Europa şi Statele Unite, care sunt aşteptate să înceapă o analiză ce ar putea să ţină până la 18 luni. Uniunea Europeană ar urma să declanşeze o aşa-numită investigaţie Faza II, o analiză mai complicată care este demarată doar dacă există îngrijorări cu privire la un posibil impact major asupra competiţiei. UE va cerceta dacă termenii înţelegerii vor afecta preţul datelor furnizate, arată o sursă pentru Reuters.

Trei surse apropiate situaţiei au mai arătat că Blackstone consideră că tranzacţia are "merite strategice" şi că fondul de private equity va continua să investească în noua entitate pentru cel puţin următorii trei-patru ani. Una dintre surse a punctat că Blackstone contempla o fuziune cu LSE încă de la preluarea Refinitiv din octombrie 2018. O altă sursă a precizat că boardul Thomson Reuters este în favoarea tranzacţiei, în condiţiile în care un acord în vigoare pe 30 de ani ca Refinitiv să preia conţinut de la Reuters News, semnat la preluarea de către Blackstone, va rămâne valabil în cadrul noii înţelegeri.

O altă persoană apropiată situaţiei a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, că acordul ar putea fi convenit săptămâ-na viitoare dacă negocierile vor avea suces, mai arată Reuters. Blackstone ar avea două locuri în noul board al LSE, în timp ce Thomson Reuters va deţine unul.

LSE are o valoare de piaţă de circa 19,3 miliarde de lire sterline (23,9 miliarde de dolari) şi datorii nete de circa 1 miliard de lire sterline.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb