Acţiunile "Oltchim", cel mai bun plasament

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 27 iulie 2012

Acţiunile "Oltchim", cel mai bun plasament

Acţiunile "Oltchim Rm. Vâlcea" (simbol OLT ) au adus investitorilor, în perioada 25 iunie - 25 iulie, cele mai mari randamente, de 28,34%

Compania are un capital social de 34,32 milioane lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei/titlu.

Ministerul Economiei deţine 54,8% din titlurile OLT, iar compania "PCC SE" controlează 18,31% din capitalul social.

Acţiunile "Oltchim Rm. Vâlcea" se trazacţionau, ieri, în deschiderea pieţei, în creş-tere, cu 4,8%, atingând o valoare de 0,83 lei.

Potrivit analiştilor, creşterea OLT a venit pe fondul declaraţiilor oficialilor cu privire la susţinerea combinatului până la momentul privatizării.

"Oltchim" este într-o situaţie foarte grea, nu are capital de lucru şi va trebui să primească sprijinul statului pentru a putea lua un credit de 40 milioane de euro.

Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a declarat, săptămâna trecută: "La nivelul Guvernului s-a luat decizia să garantăm acest credit pentru Oltchim ca să poată funcţiona la 65-70% din capacitate şi să nu mai aibă aceste pierderi imense. Acest ajutor de stat va fi notificat pentru aprobarea Comisiei Europene. De asemenea, sub administrarea specială, a fost demarat procesul de convertire a creanţei AVAS în acţiuni, pregătirea caietului de sarcini şi a strategiei de privatizare".

Întrebat dacă, în condiţiile noului ajutor de stat, mai poate fi respectat termenul de privatizare (septembrie 2012), ministrul Chiţoiu a răspuns că speră ca cei de la Comisia Europeană să aprobe rapid garanţia pentru creditul "Oltchim".

Au fost cazuri în care aprobarea unui astfel de ajutor de stat de către Comisie a durat şi un an.

Principalii indici bursieri au înregistrat, în perioada analizată, aprecieri. Indicele BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare şi "Fondul Proprietatea", a crescut cu 2,41%. Indicele BET-XT, indicele primelor 25 de societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti, inclusiv SIF-urile, a crescut cu 0,64%, iar indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 0,24%.

Fondul "Active Dinamic" a adus investitorilor câş-tiguri de 2%.

Tradiţionaliştii care au preferat, pe 25 iunie, să constituie depozite în euro, la "ATE Bank", au obţinut randamente de 0,29%. Investitorii care au ales să-şi ţină banii în depozite în lei, la "ATE Bank", au înregis-trat pierderi de 2,75%.

Cei care au preferat să-şi ţină banii la ciorap au înregistrat deprecieri ale economiilor de 3,32%.

Cotaţia aurului a crescut cu 4,22% în perioada analizată, BNR afişând un curs de aproximativ 196 lei/gram. În prezent, uncia de aur se tranzacţionează în jurul preţului 1617 dolari.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb