Acţiunile operatorilor portuari sînt căutate de investitori

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 ianuarie 2005

Acţiunile "Socep", tranzacţionate pe piaţa Rasdaq sub simbolul SOCP, au înregistrat pe parcursul anului trecut o creştere de circa 2,3 ori a cotaţiei bursiere, pe fondul unor volume ridicate de tranzacţionare. Cursul mediu la care titlurile SOCP au fost transferate pe parcursul ultimei sesiuni bursiere a fost de 3.467 lei/acţiune. Brokerii atrag atenţia că o creştere mai accentuată a cur-sului a avut loc o dată cu translatarea acţiunilor socie-tăţii pe platforma tehnică a Bursei de Valori Bucureşti, ei punînd această evoluţie pe seama trans-parenţei mai mari a sistemului de tranzacţionare al BVB. Un factor în plus care a favorizat interesul crescut al investitorilor pentru acţiunile SOCP este faptul că în structura acţionariatului acestei socie-tăţi nu exis-tă un acţionar majoritar sau semnificativ. Astfel, do-bîndirea unei poziţii care să permită participarea la actul decizional în cadrul companiei este mai uşoară decît în cazul altor societăţi. Iar rezultatele financiare şi perspectivele de viitor ale operatorului portuar din Constanţa duc la creşterea dorinţei investitorilor de a intra în acţionariatul "Socep". Ultimele raportări privind deţineri de pachete mai mari de titluri SOCP datează din decembrie 2004, cînd "Tidal Wavw Trading Limited" a raportat că deţine 5,62% din titlurile emitentului, iar societatea de investiţii financiare "Oltenia" - 5,54% din capitalul emitentului.

De la începutul anului în curs, titlurile SOCP au înregis-trat volume ridicate de tranzacţionare, pe fondul aprecierii cotaţiei bursiere.

Numai vineri au fost transferate 9,94 milioane de acţiuni "Socep", reprezentînd aproape 3% din capitalul social al companiei. Valoarea transferurilor perfectate pe parcursul şedinţei bursiere de vineri s-a ridicat la 34,48 miliarde de lei, repre-zen-tînd circa 30% din totalul bursier. Societatea a înregistrat pe parcursul primelor nouă luni de activitate din 2004 creşteri mari la toţi indicatorii, ca urmare a intensificării activităţii de import/export. "Socep" a raportat la sfîrşitul lunii septembrie a anului 2004 o cifră de afaceri de 418 miliarde de lei (12,5 milioane de dolari), cu 21% mai mare faţă de prevederile BVC şi în creştere cu 33,6% comparativ cu primele nouă luni ale anului 2003.

Societatea a încheiat primele trei trimestre ale anului cu un profit brut de 90,2 miliarde de lei (2,7 milioane de dolari), cu 33% peste nivelul prognozat. Traficul portuar a înregistrat în perioada de analiză o creştere faţă de anul precedent, cu 39,6% (respectiv 774 mii tone de mărfuri), ca urmare a intensificării activităţii de import/export.

Titlurile "Romportmet", opera-torul portuar gălăţean, tranzacţionate pe piaţa Rasdaq din anul 1997 sub simbolul ROMT, au înregistrat pe parcursul anu-lui trecut o creştere de aproape 6 ori a cotaţiei bursiere. Cursul s-a înscris în perioada ianuarie-octombrie pe un trend ascendent, cu o creştere mai accentuată o dată cu translatarea acţiunilor societăţii pe platforma tehnică a Bursei de Valori Bucureşti, maximul atins fiind de 43.000 lei/acţiune (nivel înregistrat la finele lunii octombrie). Cursul a înregis-trat în perioada urmă-toare o scă-dere pînă la nivelul de 21.000 lei/acţiune. Anul 2005 a adus o creştere a cotaţiei titlurilor ROMT, maximul înregistrat de acesta pe parcursul şedinţei de vineri fiind de 37.800 lei/acţiune.

Societatea a obţinut pe parcursul primelor nouă luni de activitate din anul trecut un profit brut de 155,53 miliarde de lei şi o cifră de afaceri de 299 miliarde de lei. Profitul net, de 116,6 miliarde de lei, este dublu faţă de cel înregistrat cu un an în urmă. Compania dispune de un capital social de 33,85 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală 1.000 de lei. Principalii acţionari ai companiei sînt fondul de investiţii "Broadhurst Investments Ltd" (78,22% din acţiuni) şi societatea "Sidex Trading" (11,45% din acţiuni).

Deşi acţiunile ROMT sînt prin-tre cele mai tranzacţionate de pe Rasdaq, volumele zilnice transferate sînt, în general, sensibil mai mici faţă de cele ale operatorului portuar constănţean. Aceasta, pe de o parte, din cauza diferenţei mari în ceea ce priveşte numărul acţiunilor emise de fiecare societate: "Socep" are 343,4 milioane de acţiuni, iar "Romportmet" - 33,85 milioane de acţiuni. La aceasta se adaugă şi procentul de free-float, care în cazul "Romportmet" este de 10,31%, în timp ce, la nivelul companiei "Socep", doar doi acţionari au raportat deţineri puţin peste 5% din capital.

Diferenţa dintre preţurile de tranzacţionare ale titlurilor SOCP şi ROMT (în jur de 3.500 lei pentru SOCP şi de 37.500 lei pentru ROMT, în condiţiile în care acţiunile ambelor societăţi au valoarea nominală 1.000 de lei) poate fi explicată prin nivelurile diferite ale profitului net/acţiune, înregistrat de cele două.

Astfel, raportat la rezultatele de la finele lunii septembrie 2004, "Socep" a înregistrat un profit net/acţiune de 197 lei, iar "Romportmet", de 3.445 lei.

Unele dintre cele mai tranzacţionate acţiuni de pe piaţa Rasdaq sînt cele ale operatorilor portuari "Socep" Constanţa şi "Romportmet" Galaţi. Volumele ridicate de tranzacţionare şi creşterile cotaţiilor pentru cele două societăţi sînt explicate de către brokeri în principal prin rezultatele financiare în creştere, precum şi de perspectivele bune ale celor două companii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb