Acţiunile operatorului Bursei saudite au câştigat 20% în prima săptămână de tranzacţionare

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 decembrie 2021

Acţiunile operatorului Bursei saudite au câştigat 20% în prima săptămână de tranzacţionare

După listare, piaţa Tadawul a devenit a treia mare bursă cotată din Golf, după Dubai Financial Market şi Bursa din Kuweit

Acţiunile Saudi Tadawul Group, operatorul Bursei de Valori din Arabia Saudită (Bursa Tadawul), au crescut semnificativ la debutul lor pe piaţă, în data de 8 decembrie, în condiţiile în care apetitul pentru listările din Golf este tot mai mare, încheind săptămâna trecută cu un plus de 20% faţă de preţul ofertei publice iniţiale (IPO).

În ziua lansării titlurilor la tranzacţionare, directorul executiv al Saudi Tadawul Group, Khalid Al Hussan, a declarat citat de CNBC: "Acum marcăm o piatră de hotar semnificativă pentru transformarea noastră. Cererea pentru acţiunile Saudi Tadawul Group a fost mare din partea investitorilor locali, regionali şi internaţionali. La ofertă au participat fonduri publice, corporaţii saudite şi fonduri suverane din Golf şi de la nivel global, precum şi investitori de retail".

Oferta a avut un preţ de 105 riali (27,99 dolari) pe acţiune şi a fost suprasubscrisă de 121 de ori. În ziua lansării pe piaţă, un titlu al operatorului bursier valora 115,4 riali, cu 11% peste preţul de listare al companiei. Vineri, la finele sesiunii bursiere, o acţiune Saudi Tadawul Group era cotată la 126 de riali, cu 6,8% peste nivelul din ziua anterioară, respectiv cu 20% mai mult decât preţul IPO.

Vânzarea de acţiuni a atras un miliard de dolari pentru singurul acţionar al grupului, Fondul de Investiţii Publice - PIF, care are sarcina să investească pentru diversificarea economiei Arabiei Saudite şi pentru realizarea agendei Vision 2030 a Regatului.

"Listarea este în conformitate cu unul dintre obiectivele PIF, de a-i oferi sectorului financiar diverse opţiuni de investiţii pe piaţa de capital din Arabia Saudită", a declarat Yazeed Alhumied, viceguvernatorul PIF.

Acţiunile operatorului bursier sunt listate în cadrul indicelui principal al pieţei saudite (Tadawul All Share - TASI), care este cea mai mare din lumea arabă, după capitalizarea de piaţă (aproximativ 2,8 trilioane de dolari). Totodată, piaţa Tadawul se numără printre primele zece burse de valori din lume.

Indicele TASI a crescut cu 3,6% în 2020, iar de la începutul anului curent - cu 27%, în baza noilor listări. Vineri, TASI a pierdut 0,5%, atingând 10.938,88 puncte.

IPO-ul Bursei Tadawul, al doilea ca mărime din 2021, în Regat

IPO-ul Tadawul Group, pregătit de cel puţin cinci ani, a fost al doilea ca mărime din 2021, în Regat, după listarea de 1,2 miliarde de dolari a companiei de utilităţi ACWA Power, în octombrie. De asemenea, listarea diviziei de servicii de internet a Saudi Telcom, în septembrie, a atras un interes semnificativ din partea investitorilor, ceea ce arată o cerere importantă pentru IPO-urile saudite.

Al Hussan a concluzionat: "Elanul transformării Regatului şi oportunităţile pentru corporaţiile saudite - de a creşte şi de a beneficia de o astfel de transformare - au reprezentat un factor major în decizia investitorilor de a investi în aceste companii".

După listare, piaţa Tadawul a devenit a treia mare bursă cotată din Golf, după Dubai Financial Market şi Bursa din Kuweit. Listarea cu succes a Bursei Tadawul reprezintă una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din industrie, după cea din 2014 a pieţei paneuropene Euronext NV, care operează în ţări precum Belgia, Franţa, Olanda şi Portugalia. Listarea Euronext a atras 1,2 miliarde de dolari.

Bursa Tadawul aproape şi-a dublat veniturile în 2020, pe fondul creşterii volumului tranzacţiilor. Veniturile operaţionale ale Saudi Tadawul Group au crescut cu 91% anul trecut, la 1,1 miliarde de riali (293,3 milioane de dolari), ca urmare a sporirii cu 141% a comisioanelor din tranzacţii. Profitul brut al bursei a crescut cu 281%, la 584 de milioane de riali, iar cel net - cu 227%, la 500,5 milioane de riali. Costurile operaţionale ale Saudi Tadawul Group s-au majorat cu 9% în 2020, la 356 de milioane de riali.

În primele nouă luni ale anului 2021, piaţa Tadawul a obţinut un câştig net de 477 de milioane de riali şi îşi propune să distribuie 70% din profituri în dividende către acţionari.

Schimbarea zilelor de tranzacţionare nu este luată în calcul deocamdată de Bursa Tadawul

Dubai Financial Market şi Abu Dhabi Exchange au informat că au în plan să schimbe zilelele în care se derulează tranzacţiile pe piaţă: de luni până vineri, faţă de duminică până joi, cum au loc în prezent. Acesta este răspunsul la decizia guvernului Emiratelor Arabe Unite de a schimba săptămâna de lucru, începând de anul viitor (de luni până vineri).

Arabia Saudită şi restul regiunii au în prezent programul de tranzacţionare de duminică până joi, iar Al Hussan a declarat că operatorul bursier pe care îl conduce "urmăreşte îndeaproape" decizia Emiratelor Arabe Unite de a schimba zilele de tranzacţionare pe piaţă, dar încă nu a luat decizia de a urma exemplul Emiratelor Arabe Unite.

"Nu vom reacţiona acum la decizia luată de Emiratele Arabe Unite", a spus Al Hussan, adăugând: "Continuăm să aplicăm programul noastru de tranzacţionare. Din perspectiva pieţei de capital, nu am văzut îngrijorăr din partea investitorilor internaţionali cu privire la decalajul dintre zilele de tranzacţionare din SUA şi Arabia Saudită".

Concurenţa economică dintre Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită s-a intensificat în contextul pandemiei de coronavirus. Capitala comercială regională Dubai intenţionează să listeze zece companii susţinute de stat în următorii ani, în timp ce Abu Dhabi a avut, de asemenea, o serie de IPO-uri majore în acest an şi, posibil, mai multe în aşteptare, ceea ce a susţinut creşterea bursei cu aproape 80% în 2021.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb