Acţiunile Sandoz au debutat ieri la bursa din Zurich, la o evaluare de 10,3 miliarde de franci elveţieni

A.F.
Internaţional / 5 octombrie 2023

Acţiunile Sandoz au debutat ieri la bursa din Zurich, la o evaluare de 10,3 miliarde de franci elveţieni

Acţiunile Sandoz au debutat ierila bursa din Zurich, la 24 de franci elveţieni pe unitate, reprezentând o evaluare de 10,3 miliarde de franci elveţieni (11,2 miliarde de dolari), în separarea sa de gigantul elveţian Novartis, transmite Reuters.

Pe parcursul tranzacţiilor, acţiunile Sandoz au scăzut iniţial, până la un minim de după ce 22,7 franci elveţieni pe unitate, pentru că producătorul de medicamente generice şi biosimilare a fost evaluat sub aşteptările investitorilor. Preţul maxim atins în timpul tranzacţiilor a fost de 25,4 franci elveţieni pe unitate.

Analiştii au publicat o gamă largă de estimări ale unor evaluari mai mari.

Deutsche Bank a spus că Sandoz, care a generat 11% din profitul operaţional al grupului Novartis în 2022, va fi evaluată probabil la 11-13 miliarde de dolari, în timp ce Berenberg a estimat 17-26 de miliarde de dolari.

Jefferies a observat o valoare probabilă a capitalului propriu de 12,3-16,2 miliarde de dolari.

Debutul a făcut din Sandoz cel mai mare nou participant la bursa elveţiană din 2019, când un alt spin-off al Novartis, compania de îngrijire a ochilor Alcon, a fost evaluată la aproximativ 28 de miliarde de franci.

După câteva luni slabe, investitorii au participat la noi listări în septembrie, cu o serie de debuturi majore pe piaţă în Statele Unite şi Europa, care au făcut ca luna să fie una dintre cele mai aglomerate de la începutul anului 2022.

Printre ofertele recente de acţiuni europene, producătorul de sticlă medicală Schott Pharma a debutat la bursa de la Frankfurt luna trecută, în timp ce firma germană de hidrogen ThyssenKrupp Nucera şi producătorul român de energie Hidrolectrica au atras atenţia asupra ţărilor lor de origine.

Cu toate acestea, bursele s-au retras, în general, în ultimele săptămâni, deoarece randamentele obligaţiunilor au crescut în perspectiva unor rate ale dobânzilor persistente ridicate.

Acţiunile Sandoz, care au deschis la 24 de franci fiecare, au devenit membre ale Swiss Performance Index şi Swiss Leader Index, printre alte indicatori bursieri, iar certificatele de depozit americane au început să fie tranzacţionate miercuri.

Ca parte a debutului, acţionarii Novartis au primit o acţiune Sandoz pentru fiecare cinci acţiuni Novartis pe care le deţin.

Odată cu ajustarea bursei elveţiane pentru tranzacţie, acţiunile Novartis au crescut cu 2,7%. Directorul general al Novartis, Vas Narasimhan, a declarat că Sandoz a pornit de la o poziţie puternică, ca lider global în medicamente generice şi biosimilare.

El a pus afacerea s-a aflat sub o revizuire strategică din 2021, ca urmare a presiunilor crescânde ale preţurilor în sectorul medicamentelor fără brevet din SUA.

Inflaţia costurilor a avut recent un impact suplimentar asupra profitabilităţii Sandoz. Biosimilarele, care sunt copii cu costuri mai mici ale medicamentelor biotehnologice complexe care şi-au pierdut protecţia brevetului, vor fi o atenţie deosebită, deoarece afacerea divizată încearcă să stimuleze marjele de profit scăzute până în 2028.

"În calitate de companie independentă, Sandoz va fi pe deplin capabilă să-şi realizeze strategia orientată spre scop", a declarat CEO-ul Sandoz, Richard Saynor.

Saynor a declarat luna trecută pentru Reuters că Sandoz intenţionează să lanseze cel puţin cinci medicamente biologice suplimentare.

Printre mega-vânzătorii de biotehnologie pe care Sandoz încearcă să-i copieze se numără Tysabri, medicamentul pentru scleroza multiplă de la Biogen, medicamentul pentru artrită reumatoidă de la AbbVie, Humira, şi medicamentul pentru cancerul osos de la Amgen, Prolia, cunoscut şi sub numele de Xgeva.

Dar companii precum Amgen, Fresenius, Organon, Teva şi Boehringer Ingelheim, necotată, concurează şi ele pe piaţa biosimilarelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb