După acordarea dividendelor, de regulă, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare înregistrează corecţii. În acest an, brokerii se aşteptau la reduceri chiar mai accentuate ale preţurilor acţiunilor SIF, însă acest lucru nu s-a întîmplat, investitorii manifestînd un interes deosebit pentru aceste acţiuni.
• SIF 1 "Banat Crişana" - fruntaşe în topul acţiunilor SIF
Între cele cinci societăţi de investiţii financiare s-a detaşat SIF 1 "Banat Crişana", care săptămîna trecută a avut atît cel mai mare volumul transferat, cît şi cea mai mare valoare a tranzacţiilor. Titlurile SIF 1 au continuat să fie deosebit de lichide, cu acestea realizîndu-se transferuri cu pachete mari, des-tul de frecvente în ultima perioadă. Cursul acestora nu a oscilat mult, însă au existat momente cînd a fost singurul titlu SIF cu variaţii pozitive.
Acest interes s-a datorat, în opinia brokerilor, şi faptului că SIF 1 a achiziţionat 10% din capitalul social al "BT Asigurări", companie de asigurări din Cluj Napoca, care face parte din grupul financiar "Banca Transilvania". Înainte să cumpere SIF Banat pachetul de acţiuni de la compania de asigurări, "Banca Transilvania" deţinea 86,5% din capitalul social al acesteia, în timp ce restul capitalului aparţinea unor investitori străini şi autohtoni.
În ultima şedinţă de tranzacţionare de săptămîna trecută, valoarea totală a tranzacţiilor perfectate cu acţiunile SIF1 a reprezentat aproximativ jumătate din totalul transferurilor efectuate pe piaţă.
Începînd cu datele ex-dividend ale SIF, cotaţiile SIF au cunoscut corecţii, însă acestea nu s-au situat sub valoarea unitară a dividendului.
Săptămîna trecută, cea mai mare scădere a înregistrat-o, joi, preţul acţiunilor SIF 4 "Muntenia". Cotaţia a scăzut cu 6,8% însă în termeni reali cursul a scăzut cu 1,8%, dacă ţinem cont că a fost prima zi ex- dividend. Reducerea cotaţiei cu valoarea dividendului net de 450 lei/acţiune era aşteptată de actorii pieţei care o consideră normală.
Cristian Tudorescu, analist economic al "Vanguard", ne-a declarat: "Şi după datele ex-dividend, interesul pe titlurile SIF s-a menţinut în rîndul investitorilor, lichiditatea acestora fiind bună pentru actuala conjunctură a pieţei. Eliminînd efectul trecerii datei de referinţă, acţiunile se află pe un uşor trend crescător cu anumite oscilaţii, fiind de aşteptat să continue această evoluţie în perioada următoare. Pragurile de rezistenţă (maximele) sînt situate la 5-7% peste nivelurile actuale şi este probabil ca aces-tea să nu fie depăşite datorită forţei reduse a cumpărătorilor".
Leonard Vişan, agent de bursă al TVM, ne-a declarat: "Faptul că preţul a înregistrat corecţii pe volume mici (excepţie făcînd SIF1) ne arată că nu asistăm la o perioadă de dis-tribuţie. Este important să aşteptăm marcarea unui nou bottom (minim), de preferat higher bottom (un minim mai mare decît cel anterior), cu o confirmare a trendului cres-cător prin depăşirea vîrfului precedent înregistrat în 14 aprilie". Domnia sa este de părere că, cel mai probabil, în cazul în care nu va exista nici un eveniment important, acţiunile SIF vor descrie un interval de variaţie ce se va întinde pe o perioadă mai lungă, care coroborat cu un volum mare ne va conduce către o perioadă de acumulare. Avantajul perioadei de acumulare constă în potenţialul mare de creştere la finalul ei.