Activele nete ale SIF s-au apropiat, în iulie, de 11 miliarde de lei

UNOPC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 august 2007

Finele lunii iulie găseşte SIF-urile cu un nivel cumulat al activelor nete de peste 10,96 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 9,7% faţă de luna anterioară şi cu 41,5% faţă de finele anului 2006. Exprimat în monedă euro, nivelul activelor nete care a reuşit la finalul primului semestru să depăşească plafonul de 3 miliarde de euro, a ajuns la finele lunii iulie la valoarea de 3,47 miliarde de euro, nivel care este cu 8,9% mai mare decât cel înregistrat în luna anterioară şi cu 51,6% mai mare decât la finele anului trecut, interval în care, după cum se ştie, leul a cunoscut o apreciere cu 6,6% faţă de euro. Urmărind evoluţia activelor nete pe fiecare din cele cinci SIF, putem constata că în luna raportată cea mai mare creştere de activ net a înregistrat-o (pentru a treia lună consecutiv) SIF Muntenia cu 13,3%. Privind această evoluţie pe tot parcursul anului 2007, se constată că cea mai mare creştere de activ net o înregistrează tot SIF Muntenia cu 69,9%, urmată de SIF Transilvania cu peste 57,6%.

Privind evoluţia din luna iulie a valorii unitare a activelor nete, se observă că după creşterea înregistrată de SIF Muntenia, urmează SIF Transilvania cu o creştere lunară cu 10,5% a v.u.a.n., însă insuficient ca să recupereze integral din diminuarea înregis­trată datorită creşterii numărului de acţiuni prin acordarea în luna mai de acţiuni gratuite. Celelalte SIF înregis­trează valori de creştere lunară cuprinse între 8,02% la SIF Moldova şi 8,51% la SIF Banat-Crişana.

Urmărind evoluţia preţurilor de închidere pe parcursul lunii iulie, constatăm că numai SIF Banat-Crişana şi SIF Oltenia nu au înregistrat corecţii ale acestui indicator, astfel că SIF Banat - Crişana a crescut cu 4,7% în luna raportată, iar la SIF Oltenia creşterea a fost cu 3,3%. Celelalte SIF au înregistrat corecţii în linie, astfel: SIF Transilvania -9,7%, SIF Muntenia -5,3% şi SIF Moldova cu -1,4%.

Privind în structura activelor, constatăm că investiţiile financiare pe termen scurt au cunoscut o creştere pe ansamblul SIF cu 11,8% în luna raportată, modificându-şi ponderea în total active de la de 76,1% la finele lunii iunie la 77,9% la finele lunii iulie.

Această creştere se datorea­ză în special aprecierii cu 11,9% a portofoliului acţiunilor cotate (77,5% din activul total), urmată de aprecierea portofoliului acţiunilor necotate din categoria investiţiilor pe termen scurt cu 9,7% (0,16% din activul total), pe ansamblul SIF însă ponderea în active totale a acţiunilor necotate este de circa 14%.

Pe lângă acestea, influenţa creşterilor înregistrate de portofoliile de obligaţiuni municipale, 1,4%( 0,03% din total active) şi corecţia cu 3,2% înregistrată de obligaţiunile corporatiste (0,21% din active total), sunt aproape nesemnificative pe ansamblul investiţiilor pe termen scurt. Privită pe fiecare SIF în parte, evoluţia investiţiilor pe termen scurt în luna raportată scoate în evidenţă creşterea cu 14,7% înregistrată de SIF Muntenia, după care urmează SIF Transilvania cu 14,3%, SIF Banat-Crişana cu 11,8, urmate de SIF Moldova cu 10% şi SIF Oltenia cu 8,7%.

De remarcat este şi faptul că pe ansamblul SIF, la finele lunii raportate, peste 99% din nivelul investiţiilor financiare pe termen scurt îl reprezentau acţiunile cotate, iar dacă ne referim la total active, ponderea acţiunilor cotate în aces­tea era la finele lunii iulie de 78,9%.

În cursul lunii raportate, investiţiile SIF în industria OPCVM/AOPC au înregistrat pe ansamblu o apreciere cu 8% faţă de luna anterioară, însă tot pe ansamblul SIF, ponderea în activele nete se menţine în limitele înregis­trate la începutul anului, adică în jurul a 0,2%. Din totalul de 24,87 milioane investiţii în titluri OPCVM/AOPC, SIF, Muntenia continuă să aibe cea mai mare deţinere cu pes­te 14,5 milioane lei, ceea ce reprezintă circa 0,7% din total activ, urmată de SIF Moldova cu 0,3% din total activ, SIF Oltenia cu expunere de 0,2% din total activ pe titluri OPCVM/AOPC şi SIF Banat-Crişana cu 0,05% din total activ.

După o încercare singulară de investiţie în titluri de stat efectuată în luna mai de SIF Moldova, la finele lunii raportate investiţia în astfel de instrumente a revenit la nivel zero, identic de altfel cu nivelul deţinut de plasamentele în certificate de depozit. În ceea ce priveşte volumul plasamentelor în depozite bancare pe ansamblul SIF, acesta era la finele lunii raportate de 445,8 milioane lei, cu aproape 1% mai mult decât în luna anterioară.

Obligaţiunile municipale şi corporative existente în portofoliile SIF nu au avut o evoluţie deosebită păstrându-şi nemodificată ponderea în total active. Astfel, în luna raportată, volumul acestora (obligaţiunilor) a rămas aproximativ acelaşi cu cel de la finele lunii iunie, înregistrând totuşi o mică corecţie cu circa 0,9%, astfel că nivelul acestora a atins 41,7 mil.lei, ceea ce reprezintă 0,4% din total active.

Părăsind tiparele cu care ne obişnuisem în ultimele luni când toate SIF atingeau niveluri de capitalizare superioare activelor nete, luna iulie ne prezintă doar trei SIF cu capitalizare superioară activelor nete şi anume: SIF Transilvania cu 18,9% peste nivelul activului net, SIF Banat - Crişana cu 17,1% peste activul net şi SIF Moldova cu 8,4% peste activul net. SIF Muntenia şi SIF Oltenia nu au depăşit nivelul activelor nete lipsindu-le pentru aceasta circa 2%.

Pe ansamblul SIF, nivelul de capitalizare înregistrat în luna iunie a fost cu circa 2,3% mai mic decât în luna anterioară, atingând astfel 11,802 miliarde lei sau 3,74 miliarde.

Urmând linia trasată de nivelul de capitalizare comparativ cu activul net, tranzacţionarea titlurilor SIF s-a făcut cu primă de 18,9% la SIF Transilvania, de 17,1% la SIF Banat - Crişana şi de 8,4% la SIF Moldova, iar cu discount de 2,24% la SIF Muntenia şi de 2,02% la SIF Oltenia.

Evoluţia preţului de închidere la cele cinci SIF a devenit una specială începând cu luna mai când SIF Transilvania anunţă creşterea numărului de acţiuni şi implicit scăderea valorii acestora prin acordarea de acţiuni gratuite. Datorită acestui considerent, după un maxim istoric de 4,33 lei înregistrat de acţiunile SIF Transilvania în data de 15 mai, în ziua următoare bursa se închide cu 2,16 lei/acţiune SIF Transilvania.

În luna iulie evoluţia preţurilor de închidere a fost favorabilă doar pentru SIF Banat-Crişana care înregistrează o apreciere cu 4% a preţului de închidere în raport cu luna anterioară şi la SIF Oltenia care înregistrează o apreciere cu 3,3%. Celelalte SIF au înregistrat în luna raportată corecţii cuprinse între 1,4% la SIF Moldova şi 9,4% la SIF Transilvania.

Nivelul profitului înregis­trat pe total SIF la finele lunii iulie a.c. a fost de 391,1 milioane lei (123,8 mil. euro) mai mare decât luna anterioară cu circa 22%.

În luna iulie, SIF Moldova şi SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 10,11%, res­pectiv 9,43% din capitalul lor social, în cuantumul a 18.483 tranzacţii realizate pe SIF Moldova şi 19.734 tranzacţii pe SIF Oltenia.

Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Banat Crişana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc în luna iulie 15.064 tranzacţii ce au însumat 5,04% din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb