Raiffeisen International, divizia pentru afacerile din estul Europei a grupului Raiffeisen, avea active de 6,363 miliarde euro, în România şi Moldova, la finalul primului semestru, în scădere cu 3%, potrivit unui raport al instituţiei.
În ţara noastră, Raiffeisen International a înregistrat în primele şase luni o creştere importantă a costurilor legate de finanţare prin depozite atrase de la clienţi, care au afectat la nivel de grup veniturile nete din dobânzi. Acestea au scăzut în primul semestru cu 1%, sau 6 milioane euro, până la 443 milioane euro.
Şi provizioanele pentru creditele acordate persoanelor fizice constituite de companie în România au fost semnificativ în creştere, în timp ce veniturile nete din comisioane au scăzut cu 22 milioane euro. Scăderea este cea mai mare la nivel de grup în termeni absoluţi, chiar dacă afacerea din România contribuie în continuare cel mai mult la veniturile din comisioane ale grupului.
Grupul a raportat, însă, cea mai mare creştere a veniturilor din tranzacţii de schimb valutar pe piaţa românească, România având o contribuţie importantă şi la rezultatul pozitiv obţinut din investiţii financiare.
Grupul raportează rezultatul operaţiunilor din Republica Moldova în cadrul celor din România, "datorită relaţiilor economice strânse cu România şi structurilor relevante de management din cadrul grupului". Raiffeisen Bank are o singură reprezentanţă în Republica Moldova, care şi-a început activitatea la 31 ianuarie 2006.
Activele totale ale Raiffeisen International au scăzut cu 8,8% între decembrie 2008 şi iunie 2009, până la 77,86 miliarde euro. "Pe de o parte, deprecierea monedelor din Europa Centrală şi de Est a cauzat o scădere a bilanţului total. Pe de altă parte, activitatea de creditare s-a diminuat, sub efectul recesiunii", motivează grupul evoluţia din primul semestru.
Raiffeisen precizează că, pe pieţele pe care operează, cea mai mare depreciere a fost înregistrată de rubla bielorusă, care a pierdut 29% din valoare, pe următoarele locuri situându-se zlotul polonez (-7%), rubla rusească (-6%) şi leul românesc (-5%).
Grupul avea la jumătatea acestui an o reţea de 562 de unităţi şi 6.612 angajaţi în România şi Republica Moldova, reţeaua din România înregistrând cea mai mare extindere în intervalul iunie 2008-iunie 2009, cu 92 de unităţi. Raiffeisen International avea, în total, 3.167 unităţi şi 59.711 de angajaţi la jumătatea acestui an.
Afacerea bancară din România a grupului, Raiffeisen Bank România, a anunţat în iulie că a încheiat primul semestru cu un profit net de 52,6 milioane euro, în scădere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza creşterii provizioanelor în condiţiile înrăutăţirii condiţiilor economice.