Activiştii Greenpeace protestează în faţa rafinăriei Lukoil

G.D.
Miscellanea / 21 aprilie 2022

Activiştii Greenpeace protestează în faţa rafinăriei Lukoil

Activişti Greenpeace România au protestat paşnic, proiectând, pe turnul rafinăriei Lukoil, mesajele: Stop Combustibili Fosili, Stop Putin! Stop combustibili fosili din Rusia!, Energie verde pentru pace, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, Greenpeace cere UE şi Guvernului României să renunţe imediat la importurile de petrol, gaze şi cărbune din Rusia. În ziua 57 de la începerea războiului lui Putin, doar Statele Baltice şi Polonia şi-au asumat un embargou asupra combustibililor fosili proveniţi din Rusia. Restul statelor europene, inclusiv România, finanţează războiul lui Putin în Ucraina. Până în acest moment au plătit peste 38 miliarde de euro din prima zi de război. Compania Lukoil are operaţiuni în zeci de ţări din întreaga lume şi este a doua cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, după gigantul de stat Rosneft. Chiar dacă a avut de suferit după primele 5 sancţiuni impuse de Comisia Europeană, e nevoie de un embargo total asupra combustibililor fosili proveniţi din Rusia pentru încetarea războiului şi instaurarea păcii.

Expertul în Climă şi Energie Greenpeace România, Vlad Cătună, a declarat: "Europa finanţează războiul lui Putin din Ucraina prin importul de combustibili fosili. Dacă vrem cu adevărat să îi ajutăm pe cei fugiţi din calea războiului şi să oprim masacrul din oraşele ucrainene, atunci trebuie să renunţăm imediat la gazul, petrolul şi cărbunele rusesc, indiferent de costurile economice pe care le implica o astfel de decizie. E vremea să fim cu adevărat oneşti şi să răspundem la întrebarea - Suntem dispuşi să renunţăm la petrolul rusesc pentru a salva vieţi omeneşti? Soluţii există. Trebuie doar să ne asigurăm că autorităţile din România le şi implementează. Este timpul ca liderii mondiali şi instituţiile financiare să întrerupă toate legăturile cu companiile ruseşti de combustibili fosili şi, prin urmare, să promoveze pacea şi justiţia climatică."

Rusia este cel mai mare furnizor de combustibili fosili al Uniunii Europene. În 2021 ţările europene au plătit până la 285 de milioane de dolari pe zi pentru petrolul rusesc. În ultimele săptămâni, Greenpeace a protestat împotriva importurilor de combustibili fosili proveniţi din Rusia prin acţiuni în mai multe ţări UE, dar şi prin petiţii.

În România, facem apel la Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să impună imediat un embargo asupra combustibililor fosili ruseşti în Europa, şi către Prim-Ministrul Nicolae Ciucă să pună capăt importurilor acestora în România.

Peste 1000 de români au semnat deja petiţia în primele ore de la lansare: https://suport.greenpeace.ro/energiepentrupace.

Patruzeci la sută din bugetul federal al Rusiei provine din petrol şi gaze, care reprezintă 60% din exporturile ţării. În octombrie, Rusia câştiga peste 500 de milioane de dolari pe zi din combustibili fosili, bani care merg direct în finanţarea maşinii de război a lui Putin, subliniază sursa citată.

Niciun sistem bazat pe combustibili fosili nu ne poate oferi securitate. E timpul să punem capăt dependenţei de petrolul, gazele şi cărbunele importate din Rusia. E timpul să punem capăt dependenţei de combustibili fosili în general. În timp ce preţurile la petrol şi gaz cresc considerabil, energia solară este acum cea mai ieftină formă de energie în majoritatea ţărilor din lume, în timp ce preţurile la energie eoliană continuă şi ele să înregistreze scăderi record.

Este esenţial ca România să accelereze imediat tranziţia către surse de energie regenerabilă, să susţină măsuri urgente de creştere a eficienţei energetice atât în clădiri, cât şi în industrie, să susţină activ democraţia energetică şi să investească în îmbunătăţirea infrastructurii energetice, dar şi a sistemelor de transport public, să adopte măsuri pe termen scurt pentru a proteja consumatorii vulnerabili, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Berbecul ăsta nu a aflat că SUA a cumpărat ultima transă de petrol rusesc (de vreo 300 mil usd) inante de blocarea exportului petrolului rusesc in occident? Acest trădător ordinar pote fi expert în ceva? ”să renunţăm imediat la gazul, petrolul şi cărbunele rusesc, indiferent de costurile economice” Un cretin care ne invită să facem ceva... indiferent de costuri, Vânduți ieftin și dispuși să-și omoare și mamele pentru un cârnat înfulecat pe holurile stăpânilor.

    1. Da, propaganda stupida. Prostii de la Greenpeace scriu "stop petrolului de la Putin".... deci este in regula sa fie din fracturare hidraulica din SUA sau din alte tari occidentale. Ce tampiti.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb