Specialiştii Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR) au în vedere noi propuneri de amenajare a bazinelor hidrografice, inclusiv prin realizarea unor noi lacuri de acumulare, una dintre investiţii fiind Acumularea Runcu, în valoare de 460 milioane de lei, se arată într-un comunicat al instituţiei, conform AGERPRES.
"Din cauza regimului variabil al resurselor de apă din România, o parte din resursele de apă cresc în perioadele de viitură, iar, în perioadele secetoase, debitele scad la valori foarte mici. Pentru a mări resursele utilizabile, specialiştii Administraţiei Naţionale "Apele Române" au regândit funcţionalitatea lucrărilor hidrotehnice existente, astfel încât, la această oră, majoritatea lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare au utilitatea publică multiplă. În prezent, specialiştii Apelor Române au în vedere noi propuneri de amenajare a bazinelor hidrografice, inclusiv prin realizarea de noi lacuri de acumulare, care au rolul unor adevărate rezervoare de apă. Cu ajutorul lor, specialiştii Apelor Române reuşesc optimizarea modului de utilizare a resursei de apă din punct de vedere cantitativ, atât pentru alimentarea cu apă a populaţiei, cât şi pentru atenuarea undelor de viitură, în caz de inundaţii, dar şi pentru producerea de energie electrică. În acelaşi timp, proiectele de lucrări derulate de ANAR în prezent ţin cont de evoluţia schimbărilor climatice actuale, ca şi de condiţiile de mediu. În prezent, majoritatea proiectelor tehnice propuse spre finanţare includ şi soluţii prietenoase pentru mediul înconjurător", notează sursa citată.
Conform informaţiilor statistice centralizate la nivelul ANAR, resursele de apă ale României sunt relativ sărace şi neuniform distribuite în timp şi spaţiu. Teoretic, resursele de apă însumează circa 134,6 miliarde mc, fiind constituite din apele de suprafaţă (râuri, lacuri, fluviul Dunărea) şi ape subterane, însă dintre acestea doar circa 38,34 miliarde mc de apă reprezintă resursa utilizabilă, în funcţie de gradul de amenajare a bazinelor hidrografice.
Una dintre investiţiile în infrastructura de apă este acumularea Runcu, cu o valoare investiţională de 460 milioane de lei.
"În clasamentul celor 247 de baraje înscrise în Registrul Român al Marilor Baraje, barajul Runcu figurează pe locul 19, după înălţime. Până în prezent, au fost alocate fonduri rambursabile de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi de la bugetul de stat în valoare de peste 300 milioane de lei. Funcţionarea acumulării Runcu va asigura suplimentarea debitelor necesare alimentării cu apă potabilă şi industrială a oraşelor Baia Mare - Baia Sprie. În acelaşi timp, va asigura accesul la apă potabilă în sistem centralizat pentru aproape 20 de localităţi, situate de-a lungul celor patru râuri, Iza, Mara, Vişeu şi Tisa, inclusiv pentru municipiul Sighetu Marmarmaţiei. În prezent, cei peste 300 mii de locuitori (în jur de 20 de localităţi) situaţi de-a lungul celor patru râuri: Mara, Tisa, Iza (o parte) şi Vişeu (o parte) au ca principală sursă de alimentare apa obţinută din forajele subterane sau din izvoare", notează "Apele Române".
Potrivit sursei citate, prin realizarea acestor lucrări va creşte gradul de apărare în caz de inundaţii a populaţiei şi a obiectivelor socio-economice, situate pe râurile Mara şi Iza. De asemenea, barajul Runcu va avea şi rol de producere a energiei electrice pentru tot judeţul Maramureş, menţionează ANAR.