Apelul lui Ionuţ Alexandru Gologan, românul condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaysia, a fost respins, pe 16 februarie, de Curtea de Apel din Putrajaya, iar avocatul său a introdus, în regim de urgenţă, cererea de recurs la o instanţă superioară, Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, a transmis astăzi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la solicitarea ziarului BURSA.
Gologan a fost condamnat la execuţie prin spânzurare în primă instanţă pe 16 octombrie 2013, după ce i-au fost descoperite în bagaje aproape 1,5 kg de metamfetamină. La şedinţa de judecată din 16 februarie, cetăţeanul român a fost reprezentat de avocatul ales, Datuk N. Sivananthan, la eveniment asistând şi un reprezentant al Ambasadei României în Malaysia.
MAE precizează că, încă de la arestarea lui Ionuţ Gologan, "Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins multiple demersuri pe canalele diplomatice şi consulare în vederea acordării asistenţei de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale. În acest sens, au existat contacte la nivelul miniştrilor afacerilor externe ai României şi Malaysiei".
"De asemenea, în continuarea demersurilor vizând salvarea vieţii cetăţeanului român, reprezentanţii Ambasadei României în Malaysia ţin permanent legătura cu avocatul acestuia - un avocat de renume internaţional, specializat pe cazurile de trafic de droguri pasibile de condamnarea la pedeapsa capitală", se mai arată în comunicatul citat.
Totodată, MAE a întreprins numeroase demersuri la nivel diplomatic ce au vizat realizarea unor schimburi de experienţă cu ţările UE şi cu alte state terţe care au gestionat cazuri similare, precum şi cu organizaţii internaţionale specializate în strategiile de evitare a pedepsei cu moartea.
"Pe plan intern, au fost organizate reuniuni interinstituţionale cu autorităţile române competente, pentru identificarea celor mai eficiente soluţii de gestionare a situaţiei", punctează ministerul.
În paralel, pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri, MAE a demarat, încă din 2013, o amplă campanie de conştientizare a cetăţenilor români cu privire la riscurile la care se expun prin transportul de droguri în state ale căror sisteme legislative prevăd pedeapsa cu moartea pentru asfel de infracţiuni.
Promovată sub deviza "Drogurile îţi schimbă destinaţia", campania anti-drog este destinată publicului larg şi informează în legătură cu aspecte mai puţin cunoscute privind legislaţia unor ţări precum Malaezia.
În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe a demarat o campanie de informare a cetăţenilor care călătoresc în străinătate, în state cu diferite grade de risc, prin intermediul aplicaţiei "Călătoreşte în siguranţă", ce poate fi descărcată telefoanele mobile de tip smartphone, şi prin serviciul de alertă în format SMS, lansat sub deviza "Un SMS îţi poate salva viaţa!", care popularizează inclusiv informaţii cu privire la existenţa pedepsei capitale în Malaysia pentru cărăuşii de droguri.
"MAE va continua, în regim permanent, demersurile de asistare a cetăţeanului român şi va utiliza toate mecanismele legale conform competenţelor specifice, pentru identificarea unor soluţii destinate salvării vieţii acestuia", conchide comunicatul ministerului.