ACVATOT - cifră de afaceri mai mare de 380 milioane lei, anul trecut

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 18 martie

ACVATOT - cifră de afaceri mai mare de 380 milioane lei, anul trecut

(Interviu cu Călin Bichir, administratorul şi directorul general al ACVATOT)

Estimările companiei pentru acest an sunt optimiste

Compania ACVATOT a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri mai mare de 380 de milioane de lei, având estimări optimiste pentru anul în curs, după cum ne-a spus, în cadrul unui interviu, Călin Bichir, administratorul şi directorul general al ACVATOT, care a analizat starea actuală a sectorului construcţiilor inginereşti, evidenţiind evoluţia remarcabilă din ultimul an şi impactul reglementărilor asupra industriei. Cu proiecte majore în derulare şi o cifră de afaceri în creştere constantă, Bichir a abordat subiecte precum provocările financiare, dar şi oportunităţile care conturează peisajul actual al construcţiilor.

Reporter: În ce punct se află sectorul construcţiilor inginereşti? Care a fost evoluţia domeniului în ultimul an?

Călin Bichir: Sectorul construcţiilor inginereşti a traversat o perioadă remarcabilă, evidenţiată de o evoluţie ascendentă în 2023. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, construcţiile au înregistrat o creştere substanţială, atât în ceea ce priveşte volumul lucrărilor în general, cât şi în ceea ce priveşte segmentul construcţiilor inginereşti în particular.

Construcţiile inginereşti s-au evidenţiat în mod deosebit, înregistrând o creştere impresionantă de 26,8%. Această performanţă pozitivă demonstrează nu doar soliditatea sectorului, ci şi potenţialul de dezvoltare şi adaptare la cerinţele pieţei şi la schimbările din mediul economic, precum şi o tendinţă pozitivă şi promiţătoare în ansamblu, rămânând un motor important de creştere economică. Cu toate acestea, în ciuda performanţelor remarcabile înregistrate în anul care s-a încheiat, este esenţial să ne menţinem vigilenţi şi flexibili, pentru a aborda provocările şi oportunităţile care pot apărea în viitorul apropiat.

Reporter: Cum este afectată această industrie de reglementările adoptate în ultimul an şi de măsurile fiscale din domeniu?

Călin Bichir: Recentele reglementări şi măsuri fiscale adoptate au avut un impact semnificativ asupra industriei, aducând atât provocări, cât şi oportunităţi. Creşterea salariului minim a reprezentat o iniţiativă binevenită, menită să conserve şi să atragă forţa de muncă specializată. Totuşi, reintroducerea contribuţiei la asigurările sociale de sănătate a impus o povară financiară suplimentară, generând o creştere semnificativă a costurilor.

Pentru ACVATOT, această schimbare legislativă a determinat un dublu impact. Pe de o parte, salariul minim crescut a contribuit la menţinerea şi fidelizarea personalului calificat, ceea ce este esenţial într-o industrie în care competiţia pentru talentele rare este acerbă. Pe de altă parte, reintroducerea contribuţiei la asigurările sociale de sănătate a adus o presiune financiară suplimentară, cu un impact considerabil asupra costurilor operaţionale.

Eforturile de absorbţie a acestor creşteri de costuri au fost semnificative, având în vedere că noi am ales să ne susţinem angajaţii, prin achitarea cheltuielilor suplimentare legate de contribuţiile la asigurările sociale de sănătate. Totuşi, este important să subliniem că nu toate companiile au aceeaşi capacitate de a absorbi aceste creşteri de costuri, iar acest aspect poate afecta în mod diferit diversele segmente ale industriei.

La fel de important de precizat este că toate companiile care au contracte cu statul sunt supuse unei presiuni suplimentare, având în vedere că ajustarea preţurilor în aceste contracte poate fi restricţionată de anumite condiţii şi termeni contractuali.

Reporter: Ce proiecte majore aveţi în domeniul construcţiilor inginereşti?

Călin Bichir: Ca urmare a licitaţiilor la care am participat şi pe care le-am câştigat în ultimii doi - trei ani, acum avem în derulare contracte de peste 500 de milioane de lei, finanţate atât din fonduri de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene.

Suntem implicaţi în implementarea unor acorduri-cadru pe o perioadă de patru ani, care au ca obiect: lucrări de întreţinere şi reparaţii străzi pentru Administraţia Domeniului Public Sector 1, executarea lucrărilor de semnalizare rutieră orizontală şi verticală pe străzile administrate de ADP Sector 1, modernizarea şi repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti, servicii de proiectare şi execuţie lucrări de extindere reţele alimentare cu apă, canalizare menajeră şi pluvială în Sectorul 6.

Totodată, avem în desfăşurare mai multe contracte finanţate din fonduri europene, de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în Pantelimon şi Brăneşti, reabilitare şi extindere canalizare în Cartierul Independenţei din Bragadiru, reabilitare şi extindere reţele de alimentare cu apă şi canalizare în Petrachioaia, Cernica, Glina, extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi extinderea reţelelor de canalizare în oraşul Fundulea şi comuna Ileana, înfiinţarea şi extinderea reţelelor cu apă şi canalizare în Băleni, Bucşani, Finta din judeţul Dâmboviţa.

De curând, am demarat proiecte noi, cum ar fi: asfaltare drumuri depozit ecologic Vidra pentru un beneficiar privat, amenajare sens giratoriu în intersecţia DN6 cu DN61 şi cu DN5B şi conexiune Prelungirea Ghencea în asociere cu un partener tradiţional, ambele având ca beneficiar CNAIR, modernizare Drumul National Nr.4 (DN4) între km 7+564 - km 11+715, beneficiar oraşul Popeşti-Leordeni, înfiinţare sistem de canalizare menajeră în satele Piteasca şi Şindriliţa, comuna Găneasa, beneficiar comuna Găneasa sau reabilitate sistem rutier Drumul Valea Largă, beneficiar Sectorul 6.

Simultan, desfăşurăm lucrări de sistematizare şi optimizare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv terasamente pentru remedierea defecţiunilor, pentru unul dintre cei mai importanţi furnizori de gaze naturale.

Tot în domeniul energiei, printre alte contracte semnificative, se numără proiectarea şi execuţia lucrărilor de înfiinţare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale în comuna Vulturu din judeţul Vrancea, beneficiar comuna Vulturu şi extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale în Târgu Secuiesc, beneficiar Târgu Secuiesc. De asemenea, derulăm proiecte de reabilitare a sistemului de termoficare în Capitală, al cărei beneficiar este Municipiul Bucureşti.

Reporter: Ce procent din cifra de afaceri reprezintă lucrările executate pe fonduri europene?

Călin Bichir: În anul 2023, din totalul cifrei de afaceri, un procent de 30% a fost realizat numai din lucrări finanţate din fonduri europene.

Reporter: Cum a evoluat cererea în ultimul an şi care sunt tendinţele din piaţă?

Călin Bichir: În ultimul an, cererea în piaţa construcţiilor inginereşti a cunoscut o evoluţie dinamică şi interesantă. În ciuda provocărilor generate de schimbările geopolitice şi economice, sectorul construcţiilor a rămas robust, în continuă dezvoltare.

O tendinţă notabilă în acest sens a fost creşterea cererii, alimentată în principal de investiţiile guvernamentale şi de proiectele finanţate din fonduri europene. Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii au rămas priorităţi esenţiale, stimulând cererea pentru construcţii inginereşti în domenii precum reţelele de apă şi canalizare, drumuri şi sisteme de distribuţie a gazelor naturale.

Pe lângă creşterea cererii, piaţa construcţiilor inginereşti a fost influenţată şi de anumite tendinţe. Digitalizarea şi tehnologiile inovatoare au devenit din ce în ce mai prevalente în procesele de proiectare şi construcţie, contribuind la eficientizarea operaţiunilor şi la îmbunătăţirea rezultatelor finale. Totodată, accentul pe sustenabilitate şi eficienţă energetică a devenit din ce în ce mai important în proiectele de construcţii, în conformitate cu tendinţele globale de combatere a schimbărilor climatice şi de adoptare a practicilor de construcţie durabile.

Reporter: Consideraţi că urmează o criză în domeniu?

Călin Bichir: Evaluarea corectă a riscurilor şi a tendinţelor este esenţială pentru a înţelege mai bine climatul economic şi pentru a lua decizii informate. Astfel, în timp ce există riscuri şi provocări, este important să evaluăm şi oportunităţile şi să fim pregătiţi să ne adaptăm la schimbările care pot surveni. Prudenţa financiară, gestionarea eficientă a resurselor şi inovarea continuă să rămână pilonii de bază pentru a naviga cu succes în orice climat economic.

Este important să subliniem că industria construcţiilor este extrem de dinamică şi rezilientă, având capacitatea de a se adapta la schimbările de mediu şi de piaţă. În plus, există şi factori care indică o continuare a creşterii în domeniul construcţiilor, cum ar fi investiţiile în infrastructură, urbanizarea continuă şi cererea persistentă pentru locuinţe şi facilităţi comerciale.

Reporter: Care sunt rezultatele financiare ale companiei în ultimul an şi ce estimări aveţi pentru anul în curs?

Călin Bichir: În ultimul an, compania noastră a înregistrat rezultate financiare semnificative, consolidându-şi poziţia în domeniul construcţiilor inginereşti. Cu o cifră de afaceri de peste 380 de milioane de lei în 2023, am demonstrat rezistenţa noastră într-un context economic fluctuant. Mai mult decât atât, acest succes reflectă capacitatea noastră de adaptare şi anticipare a nevoilor pieţei.

Privind spre viitor, estimările noastre pentru anul în curs sunt optimiste. Prognozăm o continuare a creşterii şi consolidării poziţiei noastre pe piaţă şi suntem ferm angajaţi să menţinem această traiectorie ascendentă.

Reporter: Care sunt provocările, dar şi oportunităţile momentului?

Călin Bichir: Sectorul construcţiilor inginereşti se confruntă în prezent cu o serie de provocări şi oportunităţi complexe. Dezvoltatorii imobiliari sunt reticenţi în a iniţia proiecte noi, având în vedere îngrijorările legate de dobânzile la credite şi majorarea costurilor de trai. Totuşi, în ceea ce ne priveşte, majoritatea beneficiarilor noştri sunt autorităţi publice, oferindu-ne stabilitate şi siguranţă în activitatea noastră, cu condiţia ca finanţările angajate de aceştia să nu sufere sincope. Faptul că lucrările pe care le executăm sunt finanţate din fonduri de la bugetul de stat sau fonduri europene ne protejează totuşi semnificativ de fluctuaţiile pieţei. Cu toate acestea, este esenţial să evaluăm cu atenţie proiectele lansate în licitaţii, pentru a ne asigura că sunt bine fundamentate şi actualizate. Acest lucru ne permite să obţinem beneficii reciproc avantajoase: beneficiarul primeşte un proiect de înaltă calitate, iar noi asigurăm lucrări pentru angajaţii noştri şi obţinem un profit rezonabil.

Astfel, strategia noastră constă în a participa în continuare la licitaţii, după o analiză meticuloasă a fiecărui proiect propus, luând în considerare evaluarea lucrării, sursa de finanţare şi seriozitatea beneficiarului. În acest fel, suntem pregătiţi să explorăm şi să capitalizăm oportunităţile din sector, menţinând, totodată, o abordare prudentă şi responsabilă în afacerile noastre.

Reporter: Mulţumesc!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb