Viziunea Preşedintelui Juncker este cea corectă pentru Uniunea Europeană - UE trebuie să însemne în primul rând valori, parteneriat real şi solidaritate şi doar în subsidiar interese, consideră Andi Cristea, europarlamentar din partea PSD.
Domnia sa ne-a spus: "Transformările globale - în special cele demografice - obligă statele UE să aibă un proiect al solidarităţii şi al integrării europene pentru menţinerea relevanţei. Mingea este astăzi mai puţin în terenul instituţiilor europene, cât al guvernelor naţionale. Există numeroase scenarii despre ce poate fi UE în anii următori comparativ cu ce este astăzi. Înţeleg nevoia unor lideri europeni de a răspunde aşteptărilor electorale sau de a specula contexte pentru a se menţine la putere - până la urmă suntem cu toţii oameni politici, dar mi-aş dori o doză mai mare de responsabilitate atât în Est, cât şi în Vest. Un nou răspuns la globalizare cere gândire strategică, nu tactică. Viitorul UE va fi unul deosebit în măsura în care găsim echilibru între receptivitate electorală şi responsabilitate.
Europa valorilor, cea despre care a vorbit şi Preşedintele Juncker, presupune şi rezolvarea problemei Schengen - o problemă falsă dacă este să privim reglementările europene. Cât noi suntem ţinuţi în afara Schengen, prăpastia între discursul despre valori şi realitatea politică devine tot mai mare. Primirea României în spaţiul Schengen nu doar că ar aduce beneficii pentru ţara noastră, dar ar credibiliza acţiunea liderilor europeni".
În opinia domnului Andi Cristea, România ar trebui să aibă o dezbatere publică şi transparentă despre adoptarea Euro: "Această dezbatere nu poate avea loc din când în când, pe un colţ de masă, şi apoi pusă la păstrarea pentru câteva luni sau câţiva ani. Mecanismul pe care Comisia îl propune este încurajator şi traduce ceea ce s-au angajat mai toate ţările UE - să adere la un moment dat la zona Euro. Întrebarea nu este dacă aderăm la Euro, ci se referă la orizontul de timp care ne va permite să fim pregătiţi pentru această decizie majoră. La acest moment, sunt mai puţin relevante semnalele dintre exterior, cât nu am decis noi ce vrem şi nu am analizat scenariilor posibile. Aici o acţiune conjugată Preşedinte - BNR - Guvern - Parlament ar trebui să aibă loc. Preşedinţia UE ar trebui să ne prindă cu temele făcute".
Europarlamentarul PSD este de părere că România are o oportunitate istorică de a stabili o agendă a Europei Centrale şi de Est în UE: "Când alţii sunt ocupaţi cu probleme politice interne, noi ar trebui să profităm şi să dăm tonul. Ne ajută şi Preşedinţia UE din primul semestru din 2019. Trebuie să apărăm principiile liberei circulaţii, să vorbim despre aceleaşi standarde la produse şi servicii, despre drepturile cetăţenilor est-europeni care lucrează şi trăiesc în Diaspora, despre convergenţa de venituri dintre Est şi Vest. Sper să avem coordonare la vârf care să ne permită să ne asumăm rolul de lider regional despre care se tot vorbeşte de la aderare, pentru că acum este momentul să acţionăm".