România este pregătită să intre în Schengen încă din 2012, este de părere doamna Maria Grapini, europarlamentar din partea Partidului Puterii Umaniste. Domnia sa ne-a declarat: "De trei ani, de când sunt în Parlamentul European, am interpelat de mai multe ori Comisia Europeană pe acest subiect. Răspunsul a fost acelaşi: Comisia a dat răspuns favorabil din 2012, nu există unanimitate în Consiliu! Reacţia unor state după declaraţia Preşedintelui Comisiei privind admiterea României şi Bulgariei în Schengen dovedeşte acest lucru! Sunt state care se opun şi acceptul trebuie dat de Consiliu, adică de către şefii de stat şi guverne. Blocul european trebuie să existe, dar va depinde de acţiunile viitoare ale Consiliului şi Comisiei. Pot să vă spun că în Parlamentul European este o susţinere largă".
În opinia doamnei Grapini, declaraţiile Austriei dar şi a Germaniei arată că anumiţi lideri au interpretări subiective privind statutul UE: "Nu putem întări UE şi nici nu putem convinge cetăţenii europeni să fie proeuropeno dacă în funcţionarea Uniunii sunt accese şi excese de naţionalism. România a semnat acelaşi tratat ca şi Austria, Germania sau Olanda, iar cetăţenii români nu trebuie să fie de mâna a doua".
Maria Grapini consideră că prezenţa României în zona euro ar fi o normalitate: "Evident că asta depinde şi de dorinţa statului membru, dar şi de îndeplinirea condiţiilor de convergenţă. Sunt state care îndeplinesc condiţiile de convergenţă, dar nu doresc. Un exemplu este Suedia. Eu cred că ar trebui să fim, dar, trebuie să ne pregătim. Impactul nu trebuie să aducă efecte negative nici asupra economiilor cetăţenilor şi nici asupra întreprinzătorilor. Evocarea Greciei în acest context mi se pare nepotrivită, cauzele în Grecia fiind altele. Mi se pare un avantaj pentru România dacă s-ar aplica programul propus de domnul Juncker - un fel de preaderare la euro, un program de susţinere a ţărilor care se pregătesc să treacă la moneda euro. Dacă ne asumăm şi apelăm şi la toate oportunităţile oferite de UE, vom putea în intervalul 2021-2025 să aderăm la euro. Avantajele aderării sunt legate de eliminarea instabilităţii pe curs (fluctuaţiile actuale influenţează planul de afaceri al întreprinzătorilor). Mai există şi costuri la schimbul valutar atunci când încasările sunt în lei şi trebuie să se importe materii prime (din păcate România a devenit dependentă de importuri la aproape toată gama de materii prime".
Viitorul României în UE depinde în mare măsură de autorităţile naţionale, spune doamna Grapini, adăugând: "Ca un om cu experienţă în mediul de afaceri privat, ministru şi acum în Parlamentul european, pot să spun, fără teama de a greşi, că am avut administraţii care nu au reuşit să se impună în cadrul instituţiilor europene şi nici nu au valorificat poziţia noastră de a şaptea ţară (acum a şasea după Brexit) între statele membre. Cred că putem recupera dacă înţelegem că nimic nu vom primi dacă nu ne vom lupta!".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2017, 10:36)
Guvernantii Romaniei cer ca Romania sa fie admisa in Schengen si zona EURO, in frunte cu Maria Grapini, Liviu Dragnea, Mihai Tudose si Florin Ciordache.