Adina Vălean, criticată de liderii europeni pentru o postare legată de deturnarea avionului care transporta un disident din Belarus

G.U.
Miscellanea / 24 mai 2021

Adina Vălean, criticată de liderii europeni pentru o postare legată de deturnarea avionului care transporta un disident din Belarus

Foştii miniştri de externe din Suedia şi Polonia şi actualii europarlamentari au criticat-o pe Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, pentru o postare pe Twitter în care a salutat plecarea către Vilnius a avionului ce fusese deturnat la Minsk pentru ca autorităţile din Belarus să îl poată prinde pe jurnalistul disident Roman Protasevici, conform G4Media.ro.

"Cursa Ryanair tocmai a decolat din Minsk spre Vilnius. O veste bună pentru toată lumea, mai ales pentru familiile şi prietenii pasagerilor de la bord", a scris Adina Vălean pe Twitter. Postarea a venit după ce cofondatorul canalului de opoziţie Nexta din Belarus a fost reţinut de poliţia belarusă după ce avionul în care acesta se afla a fost deviat pe Aeroportul din Minsk, pentru o presupusă alertă cu bombă. Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că este vorba de un "act abject", şi majoritatea liderilor europeni au denunţat actul.

Carl Bild, fostul ministru de Externe al Suediei şi actual co-preşedinte al prestigiosului think-tank European Council on Foreign Relations, a fost primul care a criticat postarea Adinei Vălean. "O veste bună pentru toată lumea? Serios? Pentru toată lumea?", a scris el pe Twitter, cu trimitere la mesajul comisarului european.

A urmat Radek Sikorski, fost ministru de Externe al Poloniei, actual europarlamentar, care i-a replicat astfel pe Twitter Adinei Vălean: "Mă aştept să interziceţi compania Belavia din spaţiul aviatic european până când Raman Protasevici este eliberat. Avionul MIG-29 belarus a ameninţat cetăţenii europeni pentru a putea aresta ilegal un refugiat politic protejat de UE".

Un alt europarlamentar care a reacţionat critic la adresa Adinei Vălean a fost Raphael Glucksmann (Franţa), care a scris pe Twitter: "Este Roman Protasevici la bord? Dacă nu, această postare este o ruşine absolută".

Şi eurodeputata polonză Ro¿a Thun a criticat postarea, spunând că "e timpul să vă luptaţi, nu să celebraţi", notează sursa citată.

Postarea Adinei Vălean a fost criticată, de asemenea, de mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile din Belarus şi din Europa, dar şi de ziarişti.

În cursul zilei de duminică, Adina Vălean a denunţat actul autorităţilor din Belarus drept "piraterie" şi a anunţat la Digi24 că "o primă măsură anunţată este recomandarea ca spaţiul aerian al Belarusului să fie evitat. E un semnal puternic împotriva autorităţilor din Belarus. Iar mâine vom discuta la Consiliul European propuneri clare ca răspuns la această acţiune de piraterie europeană".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu se pune! Când ai un soț ca floriceaua Crin O mai ratezi !

    1. Excelent, jos palaria ! Da' vezi c-o sa sara toti uslamistii (incluzandu-i si pe pontisti) sa-i repereze onoarea, ca sa nu ramana fara coledzi... :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb