Administraţia Naţională "Apele Române" a pregătit materiale din stocul de apărare împotriva inundaţiilor şi utilajele de intervenţie pentru eventualele măsuri de limitare a efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.
"Astfel, la această oră echipele de intervenţie ale A.N. «Apele Române» - A.B.A. Siret intervin cu utilaje terasiere pentru decolmatări locale, în localităţile Frumoasa şi Asău, judeţul Bacău. Formaţia de intervenţie Bacău realizează activităţi în vederea îndepărtării plutitorilor la podeţe, în municipiul Bacău, pe cursul pârâului Trebes, iar formaţia de intervenţie Oneşti realizează acţiuni de refacere şi deblocare podeţe, în zona Caşin. De asemenea, astăzi 26 mai 2016, ora 10,00, ca urmare a debitelor crescute pe râul Olt, 360 mc/s, în secţiunea acumulării Racoviţa, pe râul Cibin, în secţiunea Tălmaciu, s-a produs inundarea DN 7 A Piteşti - Sibiu, în zona localităţii Râul Vadului. Inundarea drumului s-a produs pe o lungime de circa 80 metri, iar apa pe carosabil este de circa 25 cm", se arată în comunicat.
De asemenea, Administraţia Bazinală de Apă Olt prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea intervine, în acest moment, cu o formaţie de intervenţie cu sute de saci umpluţi cu nisip, saci aquastop şi folie polietilenă, în vederea împiedicării pătrunderii apei în carosabil.
"Începând cu după-amiaza zilei de 24 mai 2016, s-a înregistrat o instabilitate atmosferică accentuată, cu precipitaţii însemnate semnificativ, ce au generat scurgeri pe versanţi şi creşteri importante de nivel şi debit pe cursurile de apă cu depăşirea cotelor de apărare din bazinele hidrografice: Trotuş, Putna, Râmnicu Sărat, Ialomiţa, bazinul superior şi mijlociu al Oltului. Se situează peste cota de inundaţie râul Trotuş, la staţia hidrometrică Vrânceni (350+10) - judeţul Bacău, şi peste cotele de atenţie râurile la staţiile hidrometrice: Trotuş - Târgu Ocna (200+8) - judeţul Bacău şi Oneşti (300) - judeţul Bacău, Slănic-Cireşoaia (150+5) - judeţul Bacău, Azuga-Azuga (100+20) - judeţul Prahova, Bârsa-Zărneşti (100+7) - judeţul Braşov şi Râul Negru-Lemnia (300+48) - judeţul Covasna", informează Apele Române.
Instituţia mai transmite că personalul formaţiilor de lucru/intervenţie din cadrul "Apele Române" s-au aflat în teren şi au monitorizat permanent situaţia hidro - meteorologică şi punctele sensibile de pe cursurile de apă, intervenind pentru deblocarea acestora şi asigurarea tranzitării debitelor de viitură.