Administraţia Biden pregăteşte cheltuieli suplimentare de 4 trilioane de dolari

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 aprilie 2021

Administraţia Biden pregăteşte cheltuieli suplimentare de 4 trilioane de dolari

Cele două proiecte ale preşedintelui american vor fi finanţate şi prin majorări de taxe ce sunt preconizate să aducă la bugetul SUA 3 trilioane de dolari

Planul pentru infrastructură şi taxe al Statelor Unite, detaliat ieri de preşedintele Joe Biden, include cheltuieli suplimentare de 2,25 trilioane de dolari prin care se intenţionează reconstruirea infrastructurii SUA şi crearea de milioane de noi locuri de muncă, potrivit oficialilor economici ai administraţiei americane, citaţi de Washington Post.

Primul din cele două planuri ale lui Biden include 650 de miliarde de dolari pentru investiţii în infrastructura de drumuri şi autostrăzi, infrastructura portuară şi noi poduri, potrivit oficialilor. De asemenea, 300 de miliarde de dolari reprezintă cheltuieli alocate pentru construirea de locuinţe accesibile, 300 de miliarde de dolari pentru revitalizarea sectorului manufacturier american şi 400 de miliarde de dolari pentru infrastructura şcolară, infrastructura de îngrijire a vârstinicilor, a veteranilor de război din SUA şi a persoanelor cu handicap - zonă în care se preconizează o majorare a forţei de muncă ocupate. În prezent, circa 1 din 6 angajaţi din sectorul de sănătate din SUA, angajaţi consideraţi esenţiali, raportează un venit anual sub pragul de sărăcie.

Totodată, planul va include finanţări de sute de miliarde pentru investiţii în infrastructura energetică a SUA, infrastructura de telecomunicaţii şi infrastructura sistemelor de apă potabilă. Alte 180 de miliarde de dolari vor fi repartizate cercetării şi dezvoltării, iar 100 de miliarde sunt destinaţi dezvoltării şi reprofesionalizării forţei de muncă.

Cheltuielile planificate vor fi realizate pe parcursul a 8 ani de zile, potrivit WaPo, care citează o informare transmisă marţi aliaţilor din Congres ai administraţiei Biden. Un oficial al SUA este citat într-un transcript de ieri publicat pe site-ul Casei Albe ca spunând că planul va poziţiona favorabil Statele Unite pentru a supraperforma (out-compete - eng.) China, principalul competitor economic al SUA.

O parte semnificativă din plan va fi finanţat prin majorări de taxe, potrivit oficialului Casei Albe. Acestea se vor axa pe corporaţii şi pe persoanele fizice cu venituri ridicate şi vor plăti pentru întregul plan economic pe o perioadă de 15 ani, potrivit calculelor înaintate de administraţia Biden.

"Reforma sistemului de taxe se concentrează pe întărirea competivităţii sistemului la nivel corporate şi pe încurajarea investiţiilor domestice", potrivit oficialilor Casei Albe.

În general, planul va readuce taxa pe corporaţii la nivelul din 2017, înainte de reforma realizată de administraţia fostului preşedinte republican Donald Trump. După reforma din 2017 taxa medie pe multinaţionalele americane percepută în SUA a scăzut la 8% de la 16%.

"Reforma corporate pe care preşedintele o propune va promova crearea de locuri de muncă în SUA şi va opri cursa mutării profiturilor în paradisuri fiscale", mai este citat oficialul Casei Albe în transcriptul publicat ieri.

Taxa corporate va reveni astfel la 28% de la 21%, care oricum este cel mai scăzut nivel de la al Doilea Război Mondial încoace, cu excepţia anilor administraţiei Trump. Totodată, administraţia Biden intenţionează să impună o taxă minimă globală majorată de 21% de la 13% asupra corporaţiilor multinaţionale. Aceste taxe, alături de altele avute în vedere la nivel corporate de administraţia americană, ar urma să aducă la bugetul SUA circa 0,5% din PIB în fiecare an pe o perioadă de 15 ani.

Biden a afirmat de mai multe ori că nu intenţionează să majoreze nicio taxă pentru cetăţenii care câştigă sub 400.000 de dolari anual. SUA este una din ţările cu cea mai mare discrepanţă la nivel de venituri şi avuţie, cei mai bogaţi 1% deţinând mai bine din avuţia naţională. O majorare a taxelor pe corporaţii va duce însă cel mai probabil la o majorare a preţurilor percepute de companii la bunuri şi produse şi deci va afecta indirect şi populaţia mai săracă. Biden a mai afirmat în alte rânduri că are o politică de recreare a clasei de mijloc americană ("from the bottom up and from the middle out" = de jos în sus şi de la mijloc înafară - eng), lovită puternic după criza din 2008-2009.

Planul administraţiei Biden va mai include, suplimentar faţă de cele 2,25 trilioane, şi circa 400 de miliarde de dolari în garanţii guvernamentale pentru finanţarea de investiţii în energie verde.

Pe lângă acest plan, administraţia mai intenţionează să adopte în lunile următoare un alt pachet legislativ în valoare de 1,8 trilioane de dolari. Acesta din urmă va fi prezentat săptămânile următoare de preşedintele american, alături de o detaliere a planurilor privind taxarea. Oficialii administraţiei au spart practic planul iniţial al lui Biden, intitulat "Build Back Better", în două proiecte separate în ideea că cel pe infrastructură va primi sprijin în Congres şi din partea Partidului Republican.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De unde Biden, de unde????????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb