Preşedintele României, Klaus Iohannis a evidenţiat, astăzi, însemnătatea deosebită a aderării ţării noastre la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), transmite Administraţia Prezidenţială prin intermediul unui comunicat de presă.
"Preşedintele României a evocat meritele cercetătorilor, inginerilor şi tehnicienilor români care au participat, în ultimii 20 de ani, la activităţile CERN şi care, prin activitatea lor valoroasă, au consolidat imaginea ţării noastre peste hotare. În prezent, peste 170 de fizicieni şi ingineri români de la 5 universităţi şi 3 institute de cercetare din România lucrează în cadrul a 9 proiecte ale CERN. La întâlnirea cu cercetătorii români, care au prezentat proiectele în derulare în care sunt implicaţi, Preşedintele Klaus Iohannis i-a încurajat pe aceştia să fructifice oportunităţile care se deschid odată cu aderarea României la CERN, implicaţiile aderării fiind semnificative nu numai pentru comunitatea ştiinţifică şi de cercetare, ci şi pentru posibilităţile de cooperare economică create pentru industria românească. Preşedintele României a subliniat ca este mândru pentru realizările cercetătorilor români care colaborează cu CERN, i-a felicitat şi a exprimat aprecieri deosebite pentru rezultatele activităţii lor, îndemnându-i, totodată, să continue importanta muncă pe care o desfăşoară", precizează comunicatul citat.
Administraţia Prezidenţială menţionează că datorită noii calităţi a României de stat membru, companiile, institutele de cercetare şi antreprenorii români vor avea la dispoziţie amplul portofoliu de competenţe tehnologice şi ştiinţifice al CERN, rezultat a peste 50 de ani de activitate. Cercetătorii români vor avea astfel posibilitatea de a beneficia, în condiţii de gratuitate, de tehnologiile aflate sub proprietatea intelectuală a CERN. Companiile româneşti vor avea dreptul să participe la licitaţiile organizate de CERN privind furnizarea de echipamente şi servicii industriale.