ADMINISTRATORII DE FONDURI: "Avem aşteptări moderat pozitive privind evoluţia BVB, în acest an"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 februarie 2020

"Avem aşteptări moderat pozitive privind evoluţia BVB, în acest an"

Alexandru Combei, BRD Asset Management: "Bursa reprezintă una dintre opţiunile pe care le au oamenii pentru a se proteja împotriva inflaţiei"

Loredana Lungu, Erste Asset Management: "Piaţa noastră de capital este atractivă din punctul de vedere al evaluării"

Robert Burlan, Raiffeisen Asset Management: "Rezultatele financiare bune ale anului precedent care, probabil, se vor translata în distribuţii de dividende relativ ridicate, pot reprezenta un suport pentru evoluţia pieţei, în 2020"

Horia Gustă, Certinvest: "Dacă în anul 2019 au fost 17 emitenţi de obligaţiuni noi care au venit la BVB, poate că vine momentul şi emitenţilor de acţiuni"

Există premise importante ca, în acest an, cele mai importante acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi piaţa de capital în ansamblu, să aibă un parcurs pozitiv, în acest an, dar fără a-şi menţine ritmul de creştere din 2019, au spus, ieri, administratorii de fonduri de investiţii din ţara noastră, în cadrul unei conferinţe organizate de BVB şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Este o poziţie care vine în condiţiile în care, anul trecut, indicele BET-TR, ce reflectă şi dividendele plătite de companiile din structura indicelui BET, s-a apreciat cu aproape 47%, 2019 fiind unul dintre cei mai buni ani în termeni de rentabilitate pentru Bursa de Valori Bucureşti, de la reînfiinţarea sa din 1995 şi până în prezent.

Alexandru Combei, director de investiţii în cadrul BRD Asset Management, a declarat: "După creşterile importante din 2019, privim anul 2020 cu un optimism rezervat, atât la nivel local cât şi global. În pieţele mature, creşterea burselor a susţinut expansiunea multiplilor de piaţă, iar acţiunile au devenit mai scumpe. În România multiplii, deci evaluarea, nu este foarte sus, astfel încât ar mai fi loc de expansiune".

În plus, Alexandru Combei consideră că este foarte probabil ca ţara noastră să înregistreze încă un an cu o creştere economică importantă.

Directorul de la BRD Asset Management a adăugat: "România este o ţară cu o inflaţie foarte ridicată, ceea ce înseamnă că, în termeni nominali, acţiunile ar trebui să crească. Bursa, acţiunile, reprezintă una dintre opţiunile pe care le au oamenii pentru a se proteja împotriva inflaţiei".

Totodată, Alexandru Combei a punctat că, în continuare, se aşteaptă la distribuţii importante de dividende din partea companiilor de la BVB.

"Privind la 2019, noi simţim că investitorii străini au rămas cu un gust amar după acea ordonanţă (n.r. OUG 114). În mare au cam ieşit din piaţa locală, anul trecut, principalii cumpărători fiind investitorii locali", a mai spus oficialul BRD Asset Management, referindu-se la aspecte negative pentru piaţa noastră de capital.

Şi Loredana Lungu, manager de fond la Erste Asset Management, se aşteaptă ca emitenţii de la BVB să distribuie dividende cu randamente ridicate în acest an.

Reprezentantul Erste Asset Management a adăugat: "Un alt motiv pentru care preferăm acţiunile faţă de obligaţiuni ţine de dobânda reală. Ţara noastră are o inflaţie ridicată şi ar trebui să investim în acţiuni sau fonduri având componentă de acţiuni".

În plus, managerul de fond consideră că Bursa de Valori Bucureşti este atractivă din punctul de vedere al evaluării, cuantificată prin prisma multiplilor de piaţă.

"Indicele BET se tranzacţionează la un indicator PER (n.r. Price to Earnings Ratio) de 9, în condiţiile în care ajunsese la sub 7, în decembrie 2018. Gap-ul faţă de regiune se menţine dar a scăzut, şi consider că era normal să scadă ca urmare a promovării României în categoria pieţelor emergente de către FTSE", a spus Loredana Lungu.

De asemenea, urmează ca Kuweit-ul să fie promovat de MSCI de la statutul de piaţă de frontieră la cel de emergentă, ceea ce iarăşi va fi pozitiv pentru bursa locală, deoarece ponderea acţiunilor de la BVB în indice va creşte, a mai precizat oficialul Erste Asset Management.

Robert Burlan, Chief Investment Officer în cadrul Raiffeisen Asset Management, a declarat: "Sutem moderat pozitivi în aşteptări pentru acest an, iar ca factor de suport vedem rezultatele financiare bune din anul precedent, pentru majoritatea companiilor mari listate, care probabil se vor translata în distribuţii relativ ridicate de dividende".

De asemenea, mediul economic rămâne în creştere, a punctat Robert Burlan, fapt ce ar trebui să se reflecte şi în rezultatele financiare ale companiilor pentru anul curent.

Reprezentantul Raiffeisen Asset Management a adăugat: "Contextul extern este relativ favorabil, în principal susţinut de băncile centrale, care foarte probabil vor menţine o politică acomodativă. Totodată, sunt semnale de stabilizare a economiilor globale. Cred că şi începutul de an, cu două evenimente majore, Iranul şi virusul din China, a arătat că pieţele sunt reziliente. Pentru că, după aceste două evenimente, principalii indici globali din pieţele dezvoltate sunt pe plus".

De asemenea, pentru piaţa nostră de capital este foarte important că arhitectura sistemului de pensii a rămas nemodificată, a punctat Robert Burlan, care a explicat: "Rămân jucători importanţi în piaţă, care anul acesta este posibil să primească contribuţii de circa zece miliarde de lei, din care circa 20% merg în acţiuni, în principal din piaţa locală. Vor fi fluxuri constante, lună de lună, care cred că se vor vedea în evoluţia bursei".

În plus, oficialul Raiffeisen Asset Management este de părere că decizia FTSE Russell de anul trecut, privind promovarea pieţei noastre de capital în categoria celor emegente secundare, va începe să-şi producă efectele în cursul anului curent.

"Totodată, sperăm că se vor face paşi, inclusiv prin listări, care să dea o perspectivă în privinţa upgrade-ului la piaţă emergentă şi de către agenţia MSCI", a mai spus Robert Burlan.

Horia Gustă, director general al Certinvest, şi-a exprimat speranţa ca, actualul context politic să nu afecteze funcţionarea mediului economic din ţara noastră, cel puţin până în prima jumătate a anului.

De asemenea, directorul de la Certinvest a punctat că, dacă în anul 2019 au fost 17 emitenţi de obligaţiuni noi care au venit la BVB, speră că, în acest an, să apară şi emitenţi noi de acţiuni, în condiţiile în care, anul trecut, numai o singură companie a fost listată la bursa noastră.

Horia Gustă a adăugat: "Mai am aşteptări legate de demersul pe care l-a efectuat BVB împreună cu Asociaţia Administratorilor de Fonduri, prin care se încearcă modificarea structurii de impozitare, adică reducerea impozitului de 10% din prezent la 1%, cu reţinere la sursă. Sigur că este un demers care, probabil, va fi luat în calcul după ce contextul politic urmează să se aşeze".

De menţionat că, avansul spectaculos al pieţei noastre de anul trecut, a venit pe fondul unui cumul de factori printre care ameliorarea măsurilor din OUG 114, dividendele cu randamente ridicate plătite de multe companii din structura coşului de acţiuni sau reclasificarea Argentinei în categoria pieţelor emergente, ceea ce a dus la creşterea ponderii în MSCI Frontier Markets Index a celor şase titluri de la BVB ce sunt incluse în indicele de frontieră şi la achiziţii de acţiuni din piaţa noastră din partea unor investitori instituţionali nerezidenţi.

În plus, BET a demarat în 2019 de la un nivel scăzut (ceea ce favorizează creşteri relative mari), cauzat de prăbuşirea cotaţiilor de la finalul anului trecut, ca urmare a măsurilor anunţate de Guvern ce s-au materializat în OUG 114 şi ulterior în OUG 19, cu impact potenţial major asupra multor companii de la BVB şi a bursei în ansamblu, în condiţiile în care era pus sub semnul întrebării viitorul Pilonului II de pensii, cel mai important investitor instituţional din piaţa noastră de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb