"O corecţie a bursei apărută pe fondul conflictului din Ucraina aduce oportunităţi de achiziţii"

ADMINISTRATORII DE FONDURI DE INVESTIŢII: "O corecţie a bursei apărută pe fondul conflictului din Ucraina aduce oportunităţi de achiziţii"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Adevărul - prima victimă / 24 februarie 2022

"O corecţie a bursei apărută pe fondul conflictului din Ucraina aduce oportunităţi de achiziţii"

Dragoş Manolescu, OTP Asset Management: "Elefanţii din cameră sunt băncile centrale"

Robert Burlan, Raiffeisen Asset Management: "În 2014 când a avut loc anexarea Crimeei, corecţia pieţei nu a fost foarte amplă"

Alexandru Combei, BRD Asset Management: "Companiile din sectorul oil and gas de la BVB pot să beneficieze de un spike al preţurilor energiei"

O corecţie a pieţei de acţiuni din ţara noastră apărută pe fondul evenimentelor de la graniţa Ucrainei cu Rusia reprezintă mai degrabă o oportunitate de achiziţie pentru investitori, spun administratorii de fonduri, care sunt de părere că la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt companii care pot beneficia de pe urma crizei din Ucraina.

Alexandru Voicu, directorul general al SAI Certinvest, spune că în cazul invaziilor minore, pieţele de acţiuni au avut o scădere relativ redusă, urmată de o revenire.

"Este un risc foarte greu de controlat. Este o situaţie extrem de volatilă, un joc pe care Putin îl joacă pentru a menţine preţurile ridicate şi pentru a-şi crea o imagine bună în ţară. În acelaşi timp, dacă ne uităm la toate scenariile de invazii minore, vedem că nu au un impact major asupra pieţei. Există într-adevăr o scădere iniţială de 5 - 7%, care apoi este urmată de revenire. Eu aş considera-o ca fiind o oportunitate bună de cumpărare.

Bineînţeles nu în cazul unui război mondial", a spus ieri Alexandru Voicu, în cadrul unei conferinţe organizată de BVB şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Dragoş Manolescu : "Dacă vor apărea corecţii mari, din punctul meu de vedere vor reprezenta oportunităţi extraordinare de cumpărare"

Dragoş Manolescu, CFA, directorul general adjunct al OTP Asset Management, este de părere că, de fapt, situaţia din Ucraina denaturează atenţia investitorilor de la acţiunile Rezervei Federale, a Băncii Central Europeană şi a celorlalte bănci centrale importante.

"De fapt, elefanţii din cameră sunt băncile centrale. Indiferent ce se va întâmpla sau cât de mare va fi conflictul, dacă vor apărea corecţii mari, din punctul meu de vedere vor reprezenta oportunităţi extraordinare de cumpărare", a spus Dragoş Manolescu.

Managerul de la OTP Asset Management subliniază că preţurile ridicate ale petrolului şi gazelor sunt benefice pentru Petrom şi Romgaz, care sunt companii listate cu lichiditate bună. "Hidroelectrica este mult mai ieftină decât Verbund din Austria. Chiar dacă aplicăm discount-ul dat de riscul de ţară al României, de piaţă emergentă, până la urmă Verbund are un PER (n.r. indicator care arată cât trebuie să plătească un investitor pentru o unitate monetară din profitul unei companii) de peste 40, pe când Hidroelectrica este evaluată la un PER mult mai mic în portofoliul Fondului Proprietatea. Aşteptăm cu mare interes Hidroelectrica la bursă", a spus Dragoş Manolescu.

Robert Burlan: "În contextul în care acest conflict ar putea menţine sau ridica preţurile produselor energetice, sunt companii pe bursă care ar trebui să profite"

Robert Burlan, Head of Investment Management la Raiffeisen Asset Management, a remarcat că, în 2014 când Rusia a anexat Crimeea, piaţa acţiunilor nu a suferit prea mult.

"Este genul de risc sistemic faţă de care este foarte greu să faci hedging (n.r. să acoperi riscurile) pentru toate activele. Mai ales ca investitor mare, nu poţi să îţi rebalansezi portofoliul în câteva zile în contextul unei lichidităţi mai reduse a pieţei. Însă, în contextul în care acest conflict ar putea menţine sau ridica preţurile produselor energetice, sunt companii pe bursă care ar trebui să profite. Chiar şi în evoluţia de ieri (n.r. alaltăieri) am văzut această reacţie pentru titlurile respective", a spus managerul de la Raiffeisen Asset Management.

Robert Burlan a adăugat: "Totodată, în 2014 când a avut loc anexarea Crimeei, corecţia pieţei nu a fost totuşi foarte amplă. Pentru piaţa de acţiuni de 5% şi pentru instrumentele cu venit fix de 20 - 30 de puncte de bază. Acum, ţinând cont de conduită a băncilor centrale, în sensul întăririi politicii monetare, contextul este cumva mai complicat. Însă deja am văzut o reacţie a pieţelor în anticiparea escaladării conflictului. Deja au fost o serie de ajustări pentru pieţele de acţiuni, chiar şi pe pieţele de obligaţiuni. Acum totul depinde de cum va evolua acest conflict, cât de mult va escalada. În cazul unui scenariu negativ, cel mai probabil vom vedea o reacţie suplimentară la nivelul pieţelor. Însă sunt companii pe piaţa locală care pot să beneficieze de acest context. De asemenea şi ajustările din pieţele de obligaţiuni sunt deja semnificative, iar în acest moment raportul Risc-Reward este mult mai atractiv".

Alexandru Combei: "Obligaţiunile României se tranzacţionează acum la nişte spread-uri extrem de mari, din punct de vedere istoric"

Alexandru Combei, directorul de investiţii al BRD Asset Management, este de părere că, având în vedere importanţa Rusiei ca producător şi furnizor de petrol şi gaze, principalul canal prin care se transmite tensiunea conflictului în pieţe este cel energetic.

"La BVB sunt companiile din sectorul oil and gas care pot să beneficieze de un spike al preţurilor energiei. Acestea ar fi cele mai accesibile majorităţii oamenilor, dar cu grijă, pentru că guvernele nu vor tolera preţuri extrem de mari ale energiei", a spus Alexandru Combei adăugând: "O altă posibilitate de a acoperi acest risc sau de a profita este prin fondurile de fixed-income (n.r. de venit fix), iar aici mă refer în principal la cele în valută. Obligaţiunile României se tranzacţionează acum la nişte spread-uri (n.r. diferenţa dintre bid şi ask) extrem de mari, din punct de vedere istoric. Asta se întâmplă pentru că acolo investitorii reacţionează mult mai rapid - sunt mult mai dependente de marile pieţe, decât acţiunile unde implicarea publicului este mai mare. Deci, intrând într-un fond de fixed income la nivelurile actuale, intri la un nivel foarte atractiv din punct de vedere istoric".

Adrian Cojocar, Patria Asset Management: "Dacă situaţia va continua pe termen mai lung, cred că investitorii vor începe să ignore zgomotul de la Est"

Adrian Cojocar, CFA, directorul general adjunct al Patria Asset Management, se aşteaptă ca ca tensiunile să se risipească destul de rapid, astfel încât probabil nu vor apărea scăderi majore ale pieţei.

"În general, din punct de vedere istoric, corecţiile generate de astfel de tensiuni au fost momente bune de cumpărat. Mă aştept ca tensiunile să se risipească destul de rapid, aşa că dacă vor apărea corecţii mai pronunţate, vor fi de moment. Iar dacă situaţia va continua pe termen mai lung, cred că investitorii vor începe să ignore zgomotul de la Est şi se vor concentra pe alte lucruri. La fel cum au cam ignorat criza politică, pentru că deja sunt obişnuiţi şi nu mai contează aşa de mult în deciziile lor", a spus managerul de la Patria Asset Management.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Sa vedem cum evolueaza BVB cu tancurile rusesti la granita Romaniei.

    1. deja un avion ucrainean a aterizat la Bacau...

      Panica maxima! În curând vor ateriza și tancuri...ce va mai place frica!

      Chiar e o oportunitate buna de cumpărare ! 

      Oportunitate de cumparare? Asta ne preocupa pe noi acum ? Sa vezi panica cand te trezesti dimineata cu un rus intre tine si nevasta-ta ...

      Mai rar asa paroxism! Tu sigur dormi bine noaptea?

      Ori ai vrut sa fii amuzant?

      Hai dezvolta te rog ce te preocupa pe tine acum. Și sa nu spui ca nevasta-mea ca promit ca îți aflu IPul și vin la tine! Deja știu pe ce canale TV îți consumi viata! 

      Criza economică vine și fără războiul asta.

      America nu mai arunca bani din elicopter și are inflație mare. Fed o sa crească dobânzile și piețele o sa scadă oricum.

      Noi nu contam pe bursele lumii. Ne jucam cu vaporașe de hârtie intr un lighean de plastic jegos.  

      Daca pe tine te preocupa ceea ce tu crezi ca ma preocupa pe mine, adica nevasta-ta, ar trebui sa vezi un doctor. Iar asta cu IP-ul miroase a ceva ilegal, dar daca nu ai nimic mai bun de facut, chiar te rog sa ma cauti ... cu nevasta cu tot.

      N ai înțeles nimic și mai ești și ambiguu în exprimare!

      Pe măsură ce deschizi gura ne oferi mai multe indicii despre tine. Eu îți recomand să fii decent în exprimări ca eu nu am făcut referire la familia ta! Ok? 

      Da, corect, dar in cazul acesta am vorbi despre o cu totul alta tema: ciclicitatea economica! Și aici ar fi mult de povestit...

      Oricum, oportunități apar chiar si in criza. Doar ca noi vrem sa ne îmbogățim peste noapte...

      Mi a plăcut exprimarea plastica! 

    La noi bursa nu a scazut cine stie ce ... pentru ca noi traim in bula noastra, nu sunt asa multe fonduri sau investitori straini pe BVB. Fondurile noastre de pensii nu au vandut, investitotii privati nici ei ca de obicei isi investesc economiile deci pe termen lung, etc. Ajustarile, in caz ca vor fi, vor veni usor usor, legat de ce se intampla pe bursele europene sau internationale, insa cu mai putina volatilitate ... si cu acelasi speech cum ca actiunile noastre sunt foarte ieftine, ca piata e la inceput, etc.

    Cand primesti bani luna de luna din salariile romanilor fara sa faci nimic e "normal" sa vezi peste tot numai "oportunitati de achizitii".

    Pai sa profite ei de oportunitatile astea extraordinare! Sau vor sa aiba fraieri unde sa descarce. Sa fie la ei oportunitatile astea

    Liniște pe burse, în toată lumea și pace în Ucraina,imediat ce ziua de 20 iulie va pleca grăbită din calendar, și va veni mai devreme (de dorit în 2-3 săpt).

    Și dacă în 1944 ziua de 20 iulie nu a reușit să îl "detroneze" pe 'Țarul' Vladimir Hitler din Berlin, ci doar la zgâriat ,  

    acum în 2020 îi va trimite în iad pe Adolf Putin 'fiurerul' din Kremlin și secta sa de homo-imperialis. Acea zi nu va trece peste ora 23:59 decât cu misiunea îndeplinită cu nota 10 în istoria ce vine.

    Oare Maica Rusie nu are un Conte Staufenberg și câțiva Generali patrioți și cu scaun la cap? 

    1. Corecție : acum în 2022.

      Un excelent film din 2008, care va fi depășit, însă, de seria a doua : "Operațiunea Walkiria din Piața Roșie" . Deja se caută un actor pentru rolul principal... Putin, Führer sauȚar ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb