Acţionarii companiei IAR Ghimbav au aprobat săptămâna trecută prelungirea perioadei de funcţionare a societăţii Eurocopter România şi după data de 26 iulie 2013. Consiliul de Administraţie al companiei braşovene va trebui să negocieze cu reprezentanţii Eurocopter SAS cea mai bună modalitate de prelungire a contractului, după ce acţionarii au aprobat ca durata de funcţionare a Eurocopter România să se poate face "prin participarea companiei braşovene la creşterea capitalului social al companiei cu valoarea dreptului de uzufruct asupra activelor (terenuri, construcţii şi mijloace fixe) care au făcut obiectul contractului de uzufruct între IAR şi Eurocopter în 24 iulie 2003, prin constituirea unui nou drept de uzufruct pentru o perioadă de încă zece ani în condiţii similare contractului din 2003", dar şi prin "închirierea de către Eurocopter România a activelor care fac obiectul contractului de acordare a dreptului de uzufruct prin încheierea unui contract de închiriere, cu menţinerea actualului capital social al companiei". În acest din urmă caz, durata prelungirii duratei de funcţionare ar putea fi mai mică de zece ani.
De asemenea, acţionarii firmei braşovene au aprobat anularea hotărârii investitorilor din urmă cu doi ani când se aproba decizia de cedare a unei părţi importante a activelor către compania multinaţională, decizie luată în urmă cu doi ani.
Eurocopter România este un joint-venture între concernul Eurocopter, care deţine 51% din acţiuni, şi IAR Ghimbav, care are 49% din ti-tluri. Compania are 170 de angajaţi. Eurocopter România face parte din structura grupului European Aeronautic Defence and Space Company EADS N.V. Olanda (EADS). Grupul EADS este activ la nivel mondial în domenii precum producţia şi marketingul aeronavelor comerciale şi militare, echipamentelor de telecomunicaţii, sistemelor de apărare şi securitate, sateliţilor, lansatoarelor şi infrastructurilor orbitale. IAR Ghimbav este controlată de stat prin Ministerul Economiei, care deţine 65% din titluri.
• Profit în scădere în 2012
Acţionarii societăţii au aprobat şi Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2012. Potrivit acestuia, societatea îşi propune pentru acest an obţinerea unui profit net de 2,417 milioane de lei, în scădere cu 16,6% faţă de nivelul atins la finele anului trecut, de 2,897 milioane de lei. Potrivit documentului citat, veniturile companiei ar urma să scadă cu 32,5%, de la 64,989 milioane de lei la 43,846 milioane de lei, în timp ce cheltuielile totale se vor restrânge cu 33,3%, de la 61,432 milioane de lei la 40,996 milioane de lei.
Compania şi-a bugetat la capitolul investiţii suma de 1,150 milioane de lei, aceasta urmând să fie acoperită din fonduri proprii. Numărul mediu al angajaţilor ar urma să scadă în acest an cu patru angajaţi, de la 320 la 316 persoane. Totuşi, compania şi-a bugetat cheltuieli de natură salarială în creştere cu 30,5%, de la 9,664 milioane de lei la 12,614 milioane de lei.
1. O supercompanie distrusa de politruci
(mesaj trimis de Icar în data de 04.05.2012, 16:04)
Un jaf ordinar facut de gunoaiele politice din Romania, indiferent de siglele care le afiseaza. O supercompanie, care vinde tehnologie, pusa pe butuci, in loc sa cumpere elicoptere pt salvare si MAI de la IAR Brasov prefera sa o falimenteze. Noroc ca sunt straini care apreciaza lucrurile facute la IAR Brasov, tot respectul pt Georgescu si Banea. Uitati-va sa vedeti ce CV are secretarul de stat Stafie care este pres CA, te ingrozesti.