Admişi mai uşor în UE decât în Schengen

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 5 martie 2013

Admişi mai uşor în UE decât în Schengen

Aderarea ţării noastre la Schengen naşte probleme la nivel european şi dileme la nivel naţional. Putem sau nu putem să trăim fără Schengen? Aceasta este principala întrebare pe care clasa politică autohtonă, putere dar şi opoziţie, o pune în mod repetat. Răspunsurile sunt diametral opuse, de la un partid la altul.

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul nu doreşte ca Germania să ajungă să-şi exercite dreptul de veto în Consiliul JAI la discutarea aderării la Schengen. Conform premierului, executivul îşi asumă schimbarea strategiei politice privind obiectivele europene ale ţării: "Am luat act de decizia enunţată de ministrul german de Interne, şi atunci e clar că în Consiliul JAI, Germania, dacă va fi obligată, îşi va exercita dreptul de veto. Intenţia noastră este să nu ajungem până la exercitarea dreptului de veto al Germaniei, pentru că nu asta este ideea pe care o urmărim. Intenţia noastră este de a prezenta încă o dată în JAI motivele şi îndeplinirea criteriilor tehnice. Dacă vom obţine de la Germania un punct de vedere clar asupra a ceea ce ar trebui făcut în viitor, e foarte bine, nu vreau să exportăm probleme din România dincolo de graniţe şi în alte consilii". Obiectivele europene ale Româ-niei trebuie tratate într-o strategie nouă, cu o "atitudine realistă, pragmatică şi demnă", susţine Victor Ponta, precizând că în cadrul Guvernului va fi luată o decizie în ceea ce priveşte dosarul Schengen: "Poziţia Guvernului şi a USL este o poziţie foarte clară, obiectivele fundamentale ale Româ-niei de integrare europeană sunt neschimbate. Evident că ne dorim să accedem în spaţiul Schengen, să accedem în spaţiul Euro, să facem parte din Uniunea Bancară, din toate dezvoltările pe plan european. Nu se pune problema de a schimba în vreun fel aces-te obiective. Se pune însă problema şi o decizie asumată de a schimba strategia, pentru că în ultimii ani, nu doar în 2012 (...) practic nu s-a mai obţinut nimic din 2005 încoace.

Nici nu s-a finalizat Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi nu e că nu s-a finalizat până în 2012 că urma să vină Guvernul USL, nu s-a finalizat de către toate guvernele anterioare. N-am intrat în Schengen şi nu am fost respinşi în 2011, pentru că în 2012 urma să vină USL la putere, a fost un obiectiv ratat de toate puterile şi guvernările. Intrarea în euro şi criteriile de convergenţă sunt într-un trend pozitiv, dar suntem încă departe de a le îndeplini pe toate - în special criteriile de convergenţă reală, nu doar nominală".

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, exprimă şi mai clar poziţia USL, susţinând că aderarea la Schengen "nu a fost niciodată prima prioritate a României", dar rămâne în continuare un obiectiv: "Sunt perfect solidar cu poziţia ministrului de Externe prin care, dacă cineva doreşte să blocheze discutarea şi luarea acestei decizii, trebuie să aducă argumente. E normal ca România să ceară argumente. Am mai spus, din punctul nostru de vedere nu a fost niciodată prima prioritate a României, dar rămâne în continuare un obiectiv, pentru că dorim asta, am cheltuit bani, am făcut eforturi de toate felurile". Crin Antonescu a mai precizat că, în ceea ce priveşte Consiliul JAI din această săptămână, punctele de convergenţă sunt acelea că România este convinsă că a îndeplinit de mai multă vreme tot ce trebuia să îndeplinească în conformitate cu aquis-ul pentru Schengen şi că merită o decizie favorabilă.

Foarte "contondentă" a fost şi poziţia ministrului de Interne, Radu Stroe, care a declarat că omologul său german "a pierdut ocazia să tacă", atunci când a spus că Germania se va opune intrării României şi Bulgariei în Schengen: "Domnul ministru de Interne al Germaniei a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI, unde putea spune orice. Păcat. În sistemul nostru de activitate specifică Ministerului de Interne există o vorbă: «trebuie să păstrezi limita legitimei apărări». Ministrul a depăşit limita legitimei apărari. Păcat pentru marea Germanie. Lăsăm Germania să găsească momentul când va considera ea să ne lase în Schengen". Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat luni, înaintea şedinţei USL, că România nu trebuie să stea cu "capul plecat" pe tema Schengen şi trebuie să-şi apere "demnitatea şi onoarea". Ministrul a precizat că unii membri ai UE îşi schimbă poziţiile pe considerente subiective, în vreme ce oficialităţile de la Bucureşti au depus eforturi pentru a securiza frontierele la un nivel compatibil cu cel mai modern standard în domeniu: "De la o clipă la alta unii se schimbă şi pe considerente pe care nu le înţeleg, subiective, ne spun că se vor opune primirii noastre în Schengen. România a făcut eforturi deosebite şi financiare şi umane să-şi securizeze frontierele, a făcut eforturi deosebite pentru a avea cel mai modern sistem de supraveghere a frontierelor şi Centrul naţional de supraveghere este cel mai modern din Europa, care va fi compatibil în câteva luni cu centrul european de la Varşovia". Pe de altă parte, Cris-tian Diaconescu, şeful cancelariei preşedintelui Traian Băsescu, afirmă că a ostiliza poporul român împotriva comunităţii europene este o crimă şi o ruşine şi că Guvernul trebuie să spună dacă mergem mai departe sau abandonăm aderarea la Schengen şi adoptarea monedei Euro. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat după şedinţa BPN al PSD, că preşedintele Traian Băsescu este singurul vinovat pentru faptul că Româ-nia nu va adera în această săptămână la Schengen, el arătând că şeful statului a ratat, de-a lungul anilor, orice ţintă a României. Ivan a precizat că ţara noastră nu va cere un vot la Consiliul JAI din această săptămână în privinţa aderării, având în vedere poziţia evidentă a Germaniei pe această temă.

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat într-un interviu pentru Spiegel că va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat că nu consideră poziţia exprimată de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opoziţia pentru aderarea la Schengen a României ca fiind a Germaniei, ci "a unei părţi din guvernul creştin-democrat" din PPE, din care face parte şi PDL.

Băsescu: "Salut poziţia premierului pentru mandatul reprezentantului în şedinţa JAI pe Schengen"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că salută poziţia exprimată de premierul Ponta privind mandatul reprezentantului României în şedinţa Consiliului JAI din această săptămână pe tema intrării în Schengen.

El a menţionat că intrarea în Schengen este un obiectiv major al României.

Traian Băsescu a precizat că această poziţie este "o revenire la normal".

Preşedintele a precizat, arătând la o hartă amplasată în sala de presă de la Cotroceni, că este foar-te important ca graniţa Spaţiului Schengen, care acum se află între Ungaria şi România, să se mute la graniţa de nord şi de est a ţării noastre.

"Din acest punct de vedere, niciun sacrificiu nu e prea mare", a spus Băsescu, menţionând că se referă inclusiv la "sacrificarea corupţilor noştri".

Preşedintele Traian Băsescu a menţionat ieri că poziţia corectă care ar trebui adoptată de autorităţi pe tema Schengen ar fi "să se ia notă şi să stabilim un alt termen în care să discutăm accesul în Schengen", adică fie septembrie, fie decembrie.

Băsescu: Sunt cel puţin şapte state care ar fi votat împotrivă dacă s-ar fi ajuns la vot pe Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus ieri că Germania nu este singura ţară care ar fi votat împotriva aderării României la Schengen în Consiliul JAI, menţionând că sunt cel puţin şapte state care s-ar fi opus în cazul unui vot. El a opinat totodată că ar fi fost foarte posibil, dacă ministrul german ar fi ridicat mâna, să se fi înregistrat o majoritate împotrivă.

"Prudenţa arătată azi (n.r. ieri) de primul-ministru este de bun augur, sper să se menţină în această linie", a mai spus Băsescu.

Ministrul german de Interne, suporter al României

Preşedintele Traian Băsescu consideră că ministrul german de Interne este un suporter al României, menţionând însă că, din punctul acestuia de vedere, România şi Bulgaria au o singură problemă în privinţa intrării în Schengen: corupţia. "Îl cunosc, e un suporter al României, însă oricine citea ultimul raport MCV ar fi făcut un pas înapoi", a spus Băsescu.

El a adăugat că se încearcă acreditarea ideii că se teme Germania de romi şi invazia câtorva mii de români: "Din punct de vedere al ministrului german de interne, România şi Bulgaria au o singură problemă în privinţa intrării în Schengen: corupţie".

Swoboda: "Declaraţia lui Friedrich, inacceptabilă"

Liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, consideră că declaraţia ministrului german de Interne pe tema Schengen este "foarte populistă şi inacceptabilă", precizând că Socialiştii europeni vor cere preşedinţiei irlandeze a UE să dea Germaniei "un semnal că astfel de politici sunt inacceptabile". Întrebat de RFI dacă poziţia Germaniei este o surpriză, Swoboda a răspuns: "Nu este o surpriză pentru mine. Ministrul de Interne este un politician de dreapta foarte populist. Germania are alegeri şi cred că în anumite oraşe vor să arate electoratului cât de duri sunt şi că vor împiedica oamenii să vină în Germania. Ceea ce nu au făcut şi nici nu pot să facă. Este o poziţie politică".

Întrebat ce poate face Parlamentul European sau socialiştii europeni în acest caz, Swoboda a răspuns, citat de Mediafax: "Vom face apel din nou la Consiliu, la preşedinţia irlandeză să ia lucrurile în serios şi să dea Germaniei un semnal clar că astfel de politici sunt inacceptabile. Am vorbit recent cu ministrul olandez de Interne. Deci cred că vom încerca să influenţăm atât politicieni, cât şi miniştrii de Interne şi ai Justiţiei, care sunt, să spunem, mai rezonabili decât ministrul german".

El a spus că nu crede că evenimentele din vară de la Bucureşti au avut o influenţă directă. "Repet, are legătură cu alegerile din Germania şi cu mişcarea populistă din Guvernul de acolo. (...) Cred că se va schimba (situaţia, după alegerile din Germania, n.r.), pentru că acest gen de argumentaţie politică nu mai există şi sper ca între timp, Comisia şi Consiliul vor aborda problema într-un mod serios şi vor încerca să găsească o cale de ieşire din criză. Este o criză, pentru că în ciuda unor reglementări legale, ţări precum Germania obiectează împotriva unor paşi înainte prevăzuţi în mod legal de tratatul Schengen", susţine Swoboda.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Intr-adevar, am fost admisi in UE foarte usor,, desi nu indeplineam conditiile de aderare. De fapt, cred ca era mai mult in interesul lor sa intram in uniune pentru ca eram o piata de desfacere importanta pentru produsele vestice.

    Nici in anii trecuti de la admiterea noastra nu prea am reusit sa facem vreun progres in privinta coruptiei, justitiei, statului de drept. 

    Dar Basescu, si guvernele Boc si Ungureanu macar invocau in declaratiile publice ca-si doresc o Justitie mai independenta, un parlament curat.  

    USL-ul prin cei mai de seama reprezentanti nu fac nici macar acest efort, la nivelul declaratiilor, ei sunt de-a dreptul impotriva standardelor si cutumelor europene. 

    Declaratia ministrului de interne german le-a venit acum in ajutor, justificand pozitia lui Ponta de a renunta la solicitarea admiterii in spatiul Schengen.

    Renunţarea la aderarea la Schengen va avea efecte serioase în plan intern, unde USL scapă de orice presiune pentru continuarea reformelor în Justiţie. Până acum, oficialii europeni puteau folosi subiectul Schengen pentru a forţa autorităţile de la Bucureşti să facă schimbări în acest sens. 

    1. Perfect adevarat ce spuneti.

      Propunerile pentru functiile de conducere ale Parchetului General, DNA, alegerile din CSM, propunerile de desfiintare a DNA si ANI, demonstreaza clar ca actuala putere doreste o justitie ca ceea de dinainte de 2004, care sa nu cerceteza, sa nu aresteze, sa nu trimita in judecata si sa nu condamne oameni politici si oameni cu bani! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb