ADRIAN CÂCIU:  "Anunţul companiei OMV Petrom privind neplata taxei de solidaritate pentru 2022 a fost un anunţ de bursă"

G.D.
Piaţa de Capital / 13 ianuarie 2023

"Anunţul companiei OMV Petrom privind neplata taxei de solidaritate pentru 2022 a fost un anunţ de bursă"

Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a declarat, referitor la faptul că OMV Petrom a precizat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal anterior, că "a fost un anunţ de bursă". "Această ordonanţă de urgenţă nu e împotriva sau referitoare la vreo companie în mod expres. E vorba de toate companiile care au activitate în domeniul respectiv", a adăugat social-democratul, informează News.ro.

"Eu fac diferenţa între un anunţ fiscal şi un anunţ de marketing. E un anunţ pe bursă în care se exprimă o opinie. Datele fiscale vor fi disponibile la finalul lunii februarie, datele celelalte la finalul lunii iunie, când se va face declararea şi plata impozitului. Această ordonanţă de urgenţă nu e împotriva sau referitoare la vreo companie în mod expres. E vorba de toate companiile care au activitate în domeniul respectiv. Foarte multe declaraţii că vom face investiţii în România şi mai puţine fapte şi vedem că nu avem suficientă energie, vedem că depindem de importuri. Deci vrem un răspuns mai concret. Aici eu aş atepta şi nu am dubii. Pentru companiile din domeniul energetic deja este o supraimpozitare. Aici există încă un instrument de supraimpozitare care se adaugă celorlalte. Nu e vorba de a lăsa pe cineva să plătească impozitul. Aceste supraimpozitări sunt pentru compensarea preţului la facturi şi investiţii în energie. Deci până la urmă se întorc înapoi în sector. Vedem ce se întâmplă dacă eşti dependent într-un sector. Dependenţă înseamnă să ai preţuri volatile", a explicat Adrian Câciu, ieri la Euronews România.

Chestionat dacă va trebui să plătească atunci OMV, ministrul de Finanţe a răspuns: "Datele nu mint şi nu se pot modifica, până la urmă".

"Datele sunt cele care sunt la 31 decembrie. Vor fi auditate şi de către experţii companiei. A fost un anunţ de bursă. Eu aşa l-am interpretat. Restul partea de declarare a impozitelor şi de colectare vine la timpul ei şi atunci ANAF va vedea dacă declaraţia e corectă, dacă se verifică. E posibil să nu fie nevoie de nicio rectificare. V-am zis e un anunţ de marketing (al PMV Petrom - n.r.). Ştiu că pentru foarte mulţi a fost o surpriză neplăcută şi modul în care am acţionat eu şi preşedintele ANAF în anul trecut. Nu am avut indulgenţă în ceea ce priveşte colectarea de taxe. (...) Mai ales că o să închidem deficitul în ţintele agreate, după cifrele din februarie", a completat el.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat ieri că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are "sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului".

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. Ah, nu, taxa nu e pentru Petrom. E pentru miile si miile de firme care se ocupa cu extractia titeiului. Oricine isi poate deschide una, doar pune 200 lei capital social si ia o lopata.

    Mie cel mai mult imi place ca statul are 20% din Petrom dar cu taxa asta vrea sa ia 100% din profit daca se poate. La Romgaz are 70% dar tot mai bine sa ia 100% din profit, vorba aia. 

    Imi place citatul asta: 

    > Aceste supraimpozitări sunt pentru compensarea preţului la facturi şi investiţii în energie. Deci până la urmă se întorc înapoi în sector. 

    Aha, adica se fac degeaba. Cu o mana le ia, cu alta le da si iese contabil pe 0?! Atunci de ce complicatura. 

    Stim de ce: ca sa fie investitorul mic de pe bursa cu pierdere. Pierdere care nici nu o mai poti deduce fiscal cu noua lega. Pam pam! 

    1. Da.

      Domnule Ministru. Degeaba vreti dumneavoastra sa impozitati profitul companiilor straine,acele co,panii,sunt protejate de politicienii tradatori romani,care au vandut bogatiile romaniei strainilormtara,devenind o COLONIE,in care muncesc SCLAVII romani. Sunteti prea nou in politica pentru a va putea opune TRADATORILOR care sunt acum,decat niste papusi care sunt comandate de noii STAPANI. Romania,v-a fi stoarsa de toate bogatiile sale de noii STAPANI,iar dupa ce bogatiile vor secatui,tara o sa fie predata iarasi rusilor.Deja,IOHANNIS,ia anuntat pe romani,ca traiesc intr-un stat ESUAT.Cine la ESUAT,el si CLICA lui de TRADATORI.!

      Le-ai luat?

      Corect punctat

      Da-mi voie sa fiu total de acord cu tine.

      Stimate domn, proiectul de ordonanta a fost promovat de echipa domnului Caciu. Nu o spun sa va contrazic opinia fata de parlamentari. Aici aveti dreptate. Dar sa vedem la fiecare bubele lui.

    Proprietatea privata e optionala in Romania.

    Daca ai de gand sa investesti, sa economisesti cumva pe termen lung, pt batranete, statul va avea grija sa iti puna bete in roate ca sa devina el mare mare, ca sa depinzi de el, sa ii votezi ca ei sa aiba puterea, banii. 

    Tu te vei multumii ca un pensionar prizonier cu niste ramasite si vei fi multumit cand iti va index ramasita cu 10% si ii vei vota si apara vitejeste pe social media.

    1984 a la Romania, adica gretos! 

    Ordonanta a fost facuta dupa acea directiva a Uniunii Europene. Normal ca Uniunea Europeana nu a facut-o special pt Petrom. Dar ai nostri s-au gandit ca vor jumuli Petrom de 60% din profituri desi stiu ca trebuie sa inceapa exploatarea in Neptun Deep, ceea ce ne-ar asigura independenta energetica pe gaz.

    Si desi benzina nu a fost subventionata decat cu cei 25 de bani pe litru pt o perioada(statul incaseaza numai din acciza plus tva la acciza aproape 2 lei/litru). 

    Deci da un furt al actionarului cu 20% de la restul actionarilor, asta s-a incercat.  

    Ma gandesc ca Petrom si-a calculat bine cifra de afaceri pe 2022, pe obiecte de activitate, si daca au gasit portita de a evita aceasta impozitare furacioasa, bravo lor. Adica sper ca au calculat bine, ca am actiuni Petrom. 

    Si alta intrebare: de ce la turci se poate si la noi nu??

     

    1. Pentru ca caciu....

      In Romania, 'proprietatea privată este un moft.' Ion Iliescu, 2001

      Caciu asta acum am cautat pe google, e un economist care a lucrat numai bugetar 20 de ani, nici o experienta de management a unei companii, nici o minima experienta de antreprenor.

    de caciu vrea sa duca discutia despre suprasupraimpozitare pana-n iunie.

    Cum dreaq sa mai stie SNP ce dividende sa dea, daca nu e nimic clar? 

    1. N-au cum sa "duca discutia". Asta-i hartuire pe fata. Pana in februarie cand se raporteaza profitul si se incheie bilantul vom sti. Cred ca 2 februarie. Cei de la finante pot sa verifice, cu siguranta contabilii Petrom ii vor astepta cu datele pregatite. Si legea-i lege nu? Sau ar trebui sa fie. Adica ce scrie in ordonanta se aplica, nu ce "am crezut noi cand am facut ordonanta PE GENUNCHI, NOAPTEA CA HOTII, SI INTRE CARACIUN SI REVELION" se aplica si apropo retroactiv la bataie de joc.

      Ei, adica poliruci gen Caciu, nu!

      Aga de bilant e in aprilie, in feb doar preliminar

      Exact.

      da dar crezi ca profitul din 2 feb preliminar va fi modificat pana la aga? de obicei ramane valabil nu?

      Cam aveti dreptate. Dar sa vedem, daca OMV Petrom are dreptate, gasca Caciu isi va da demisia? Nu de alta dar vor saraci bugetul cu 5.000.000.000Lei.

      Acum, vorbim de 62% comparativ cu limita de 75%. Cam la ce variatii va asteptati?

    Ca impozitezi "bugetarii" și ar trebui sa-ti ajungă :)

    Mizerabili PSDistii ăștia! Tot Ciuma Roșie rămâne!!!

    Ce tupeu au astia extraordinar. A fost un anunt de marketing, de bursa adica aia sunt tampiti de la Petrom nici nu stiu ce vorbesc. Ca sa nu spun ca daca mint e manipulare a bursei, deci nu cred ca Petrom mint. Cred ca finantele au dat cu oistea-n gard si acum nu stiu sa cum sa o-ntoarca ca la Ploiesti.

    "Cifrele nu mint" si sunt tot alea. Da cifrele nu mint si cifrele le are Petrom la ei in contabilitate, au verificat inainte de a da acel comunicat pun pariu ca au verificat de 10 ori. 

    1. Nu doar la BVB s-a comunicat că snp nu va plăti aceasta taxa abuziva, s-a comunicat și pe bursă vieneza

    Ma tot gandeam, de ce sa mai cumpar Hidroelectrica acum cand vine daca SNP are si Gaze si Petrol si Energie Electrica?

    Ba, merg foarte serios in sensul ca au inceput sa construiasa parcuri Solare impreuna cu cei de la Complexul Energetic Oltenia. 

    Ma mira ca Rompetrol tace. Din 2018 tot pierdere au avut. Conform legii, ei o sa plateasca taxa, pe diferenta de la zero profit, pana la profitul din anul acesta (adica tot profitul va fi impozitat cu 60%)

    Kazacii au putere de a negocia, ca doar ei aduc noua, petrolul derusificat, de care avem nevoie. 

    1. De ani de zile fac disparut tot profitul prin preturi de transfer!

      Pe langa Kazahi astia din petrom sunt mici copii. 

      Rompetrol nu a avut niciodata profit anual, doar scapari trimestriale

      Ai dreptate.

    Ce n-a stiut Caciu, e ca Petrom are si productie de energie electrica, ce a mers f bine in 2022 care nu intra in cei 75%, si are si comercializare benzina, mancare si ce mai comercializeaza ei prin benzinarii. Asta ce stiu eu dar poate mai au si altele. Oricum cum deschide Caciu gura cum pica bursa. Investitorilor nu le place incertitudinea.

    Domnule ministru,

    De o saptamana actiunile SNP (OMV Petrom) sunt in crestere. Despre ce calmare vorbiti? In alta ordine de idei, ca ministru ar trebui sa stiti ca regulamentele UE se aplica ad-literam. Nu se transpun in legislatia nationala. Si in alta ordine de idei, calculele OMV Petrom indica un procent de 62% din activitatile relevante. Chiar credeti ca se va depasi limita de 75%? In incheiere, aveti un sef la ANAF. Heius. Si el este tot dintre repetentii si analfabetii guvernului? Ati auzit ce declaratii a facut pe aceasta tema? Este dincolo de orice imaginatie a iratiunii. Convocati-va echipa si demisionati cat mai rapid. Sunteti o rusine pentru Romania. 

    1. De unde știi de procentul de 62%?

    Deducere suplimentară pentru fiecare copil în parte

    “”Adrian Câciu a mai spus că se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei în contrapondere, pentru fiecare copil în parte. “”Ana Anitoiu 06.07.2022, 14:59  

    “contraponderea “ data unui copil care cere parintilor suta lui Caciu “dedusa”din impozitul pe venit (nu din venitul net impozabil cum l-au tradus expertii in indobitocire in masa ) este de zece lei ; 

    Cine minte copilul care asteapta 100 de lei si primeste 10 ? 

    Parintele care se da peste cap cu adeverinte si declaratii pt zece lei dati de Caciu si restul de 90 de lei subventionati de parintii care-I mai tolereaza pe Caciu si pe sarlatanii lui ? 

    sau Caciu cu secretarii lui de stat ce nu stiu ce au semnat in 2022 ? 15 % reducere din impozit pt tineri pana in 26 ani si 100 lei deducere pentru fiecare copil in parte ? 

    in conditiile in care din inca din omienousutetoamna lui noiembrie 2013 Banca Mondiala prin 

    Servicii de Consultanţă Rambursabile pentru România 

    Întărirea capacităţii de formulare a politicii fiscale 

    Impozitarea forţei de muncă în România: probleme şi opţiuni de 

    Reformă 

    Propunea “”expertilor”variante pentru “”Reducerea poverii fiscale mari asupra forţei de muncă”” 

    Caciule ! Fuga MARS !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb