Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a afirmat că România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul balanţei comerciale pentru o creştere a ratingului de ţară, informează news.ro.
Reacţia acestuia vine după ce Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul suveran al României şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă.
"Agenţia de rating Fitch a îmbunatatit perspectiva de ţară a României de la negativă la stabilă si a reconfirmat ratingul de tara al României. În contextul regional actual, în care presiunile recesioniste înca se manifestă, determinate fiind de incertitudinile create de evolutia conflictului din Ucraina dar mai ales de impactul inflatiei asupra economiilor statelor din Europa, precum şi de dificultăţile apărute în cadrul lanţurilor de aprovizionare, aceasta apreciere a agentiei de rating Fitch este cu atât mai importanta", a scris Adrian Câciu, sâmbătă pe Facebook.
El a explicat şi de ce România are aceast îmbunătăţire.
"Stabilitatea politica este pilonul cel mai important al acestei evaluari. Multi trec usor peste acest aspect, dar in contextul conflictului din apropiere si a nevoii de reforme şi consolidare economică este esentiala stabilitatea politica. Stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB. Dupa ani in care Romania intrase într-un real derapaj referitor la indicatorul ponderii datoriei publice si mai ales al managementului deficitar al acestuia(ìn mai putin de 24 de luni începand cu noiembrie 2019 Romania a reusit contraperformanta de a creste ponderea datoriei publice in PIB cu 12 puncte procentuale), anul 2022 a repus Romania pe un trend corect, responsabil si mai ales predictibil", a precizat ministrul de Finanţe.
De asemenea, ministrul PSD a amintit de "consolidarea fiscal-bugetara si reducerea deficitului public şi abordarea unei consolidari prin ajustarea fiscala a veniturilor bugetare".
"Referitor la deficitul public trebuie mentionat faptul că acesta cuprinde, în partea de cash mai ales, toate elementele de interventie de tip one-off(masurile de sprijin adresate populatiei si economiei luate pentru compensarea erodării puterii de cumpărare) astfel ca, nivelul deficitului este influentat, conjunctural, de aceste masuri de sprijin. Din perspectiva evaluarilor macro dar si al corelatiilor cu alti indicatori sau influentei asupra acestora(exemplu reducerea inflatiei structurale), deficitul care conteaza este deficitul structural, iar reducerea acestuia are efectul pozitiv asupra celorlalti factori care afectează bunul mers al economiei. Aceasta este partea ok", a completat Câciu.
Acesta a mai spus că, în cazul în care "vrem upgrade de rating avem un lucru important de făcut: reducerea deficitului de cont curent şi deficitului de balanţă comercială".
"Evident, cu păstrarea celorlalti piloni de care am vorbit mai sus şi care validează o abordare responsabilă. Pot să vă spun că dacă deficitul comercial şi cel de cont curent ar fi fost în scadere (şi nu în crestere) astăzi vă anunţăm o crestere a ratingului de ţară! Scăderea deficitului comercial nu se face însă doar prin efort guvernamental. Este nevoie de măsuri, programe şi mai ales de parteneriat cu mediul economic acela care, prin investiţii, să asigure trecerea la economia de producţie. Aşa numitul Productivism Economic, cel care va trebui să fie obiectivul economic de ţară al României în următorii 4-6 ani. Avem treabă!", a conchis ministrul Câciu.
1. Un mandat reusit pt domnul Caciu
(mesaj trimis de Un liberal în data de 25.03.2023, 13:44)
Sper din toata inima ca sa nu se abandoneze acest mod de lucru corect si profesionist la Ministerul de finante din mandatul Caciu odata cu rotatia intre partide la guvernare . Daca vine Catu sau Valceanu la finante ,tot ce vor vrea e sa ruineze tot ce a construit Caciu ,indiferent de consecinte . Guvernarea viitoare trebuie sa reduca datoria publica si sa imbunatateasca ratingul de tara in acest scurt interval in care intra fondurile europene , csa nu ajunga Romania in scalvaj financiar platind numai dobanzile la datorii !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2023, 16:52)
Foarte profesionist!
8% dobanda la dolar pe 30 de ani, oferita strainilor si 6,7% dobanda la lei pentru romani si fondurile lor de pensii.
Bine ca nu au donat sange strainii ca ar fi primit 9% la dobanda din partea lui Cacaciu.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2023, 16:56)
Cum sa reducem datoria cand aparatul bugetar se tot extinde si este platit tot mai bine, ca de, e inflatie pentru el? Pentru bugetari, salariile cresteau si atunci cand nu era inflatie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2023, 14:04)
Economiile ar trebui sa incepem cu reducerea
cheltuielilor militare si de inarmare + ajutoare de tot
felul dat degeaba Ucrainei
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2023, 16:58)
Unde ai invatat limba romana, la Moscova?
2.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 25.03.2023, 23:31)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2023, 15:10)
N-a fost in stare sa scrie calumea o ordonanta sa le ia 1 mld la petrom, ordonanta cu 90% din profiturile companiilor de stat la dividende iar e a joke, pt absolut niciuna nu plateste 90%, ci maxim 50%, TEL, 10%, ii am pe tel in portofoliu, si-au trecut toate veniturile din interconectare la rezerve, in loc sa treaca profiturile din interconectare la rezerve, mi se pare a joke ministrul ata de finante, nimeni nu respecta nici o ordonanta de-a lui. Si investitorii la bursa chiar se ia dupa acestre legi. Care pana la urma sunt un mare fasss.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2023, 17:35)
Hai sa incepem prin taierea pensiilor speciale!